Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, iunie 14, 2024
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » TÂRGOVIŞTE: „Tudoriţa”, sărbătoare intrată în patrimoniul cultural național al minorităților etnice

TÂRGOVIŞTE: „Tudoriţa”, sărbătoare intrată în patrimoniul cultural național al minorităților etnice 

Sâmbătă, 24 februarie 2018, se întâmplă la Târgovişte o nouă ediţie a sărbătorii tradiţionale prin care comunitatea de bulgari îşi cinsteşte calul, ajutor de nădejde în gospodărie. „Tudoriţa” îşi are originile în obiceiul acestora de a sfinţi, înainte de începerea anului agricol, seminţele ce urmează a fi cultivate, pentru a avea rod bogat, dar şi uneltele de lucru şi calul fără de care, în trecut, legumicultorii ar fi murit de foame.

Şi chiar dacă cei mai mulţi şi-au cumpărat tractoare pentru munca la câmp, n-au renunţat nici la cal, iar Asociaţia Zaedno a decis, cu câţiva ani în urmă, să scoată în stradă această tradiţie, să afle toată lumea despre „Paştele Cailor”, ziua când calul este egal omului, fiind tratat ca un membru al familiei…

„Este un obicei foarte frumos şi unic în România. «Tudoriţa» este un prilej de a sărbători tradiţia în adevăratul său sens. nu există în Târgovişte o comunitate care să-şi fi păstrat atât de bine moştenirea culturală”, a punctat primarul Cristian Daniel Stan.

tudorita 2„Tudoriţa” se organizează în prima sâmbătă din Postul Paştelui, în sâmbăta Sfântului Toader, despre care se zice că avea puterea de a se metamorfoza în cal. Femeile coc pentru această ocazie un aluat special, pe care îl taie în forma unor figurine ecvestre ce urmează să fie sfințite în timpul slujbei.

Ca şi în anii trecuţi, spune Marian Costache – preşedintele Asociaţiei Zaedno a Bulgarilor din Târgovişte, vor fi prezenţi oaspeţi de seamă din Bulgaria şi din ţară.

PROGRAMUL ZILEI
• 10:30 Primirea invitaților
• 11:30 Deplasarea cu căruțele la Biserica Sf. Nifon
• 12:00 Slujba religioasă urmată de sfințirea cailor și a grădinarilor
• 13:30 Parada cailor și întreceri hipice
• 14:30 Spectacol folcloric românesc și al minorităților naționale (bulgară, greacă, armeană)
• 16:30 Socializare la Sediul Asociației ZAEDNO
• 16:30 Spectacol de teatru pentru copii „Năzdrăvăniile lui Păcala”, producție a Teatrului Tony Bulandra (reprezentația are loc în sala Matei-Voievod)
• 19:00 Premiera spectacolului „Nunta lui Figaro” în regia lui Mc Ranin (sala Teatrului Tony Bulandra)

„Tudoriţa” este organizată de Primăria Târgovişte, Teatrul „Tony Bulandra” şi Asociaţia Zaedno.

View My Stats