SUD MUNTENIA: Tehnică de intervenţie nouă pentru situaţii de urgenţă, achiziţionată cu fonduri europene
De astăzi, Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa şi Prahova şi-au îmbunătăţit baza materială cu câte o autospecială de intervenţie cu apă şi spumă, achiziţionate cu fonduri europene nerambursabile de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Situații de Urgență Sud Muntenia”, organism înfiinţat de către Consiliile Judeţene din Argeş, Dâmboviţa, Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman.
Autospecialele de tip SCANIA au în componență scule și accesorii pentru intervenția la incendii, complet de intervenție la descarcerare și alte echipamente. De asemenea, dispun de tracțiune 6×6 și pot fi utilizate și în teren accidentat. Rezervorul poate înmagazina 9.000 de litri de apă şi 900 de litri de spumogen și poate transporta și apă potabilă. Autospecialele mai au în dotare și un tun pentru apă și spumă cu acționare manuală.
În luna noiembrie, cele două Inspectorate pentru Situaţii de Urgenţă vor mai primit şi câte o autospecială de 7.000 de litri. De asemenea, vor fi cumpărate, pentru fiecare judeţ din Regiunea Sud Muntenia, autofreze de capacitate mare, care să permită deszăpezirea drumurilor în condiţii de iarnă foarte dificilă, după cum a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Adrian Ţuţuianu.
Inspectorul şef al ISU Dâmboviţa – col. Mirel Pietreanu a punctat că autospeciala primită astăzi va fi repartizată către Garda de Intervenţie Răcari şi va îmbunătăţi, cu siguranţă, activitatea pompierilor care activează în cadrul acestei subunităţi, oameni care s-au folosit până acum de tehnică învechită, cu vârsta peste 35 de ani.
În aceeaşi direcţie şi-a concentrat discursul şi primarul Marius Caraveţeanu, care i-a mulţumit preşedintelui Consiliului Judeţean pentru că a repartizat această autospecială către Răcari.
„Sunt convins că acest utilaj va salva multe vieţi şi multe bunuri, prin scurtarea timpilor de intervenţie. Când discutăm de salvarea vieţilor omeneşti, politica nu are ce să caute. Am cuvinte de apreciere şi pentru cei care s-au dăruit implementării acestui proiect, început cu câţiva ani în urmă. Numai cine nu a accesat fonduri europene nu ştie ce înceamnă: multe ore de nesomn, de aplecare asupra cifrelor, asupra legislaţiei etc.”, a precizat primarul oraşului Răcari.
Prezent la Târgovişte împreună cu o parte din oamenii care au trudit efectiv pentru reuşita acestui proiect regional, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Teleorman – Niculae Zavera s-a convins încă o dată că iniţiativa a fost una bună pentru comunităţile locale.
„Conducerile celor şapte judeţe care au constituit această Asociaţie de Dezvoltare au reuşit, nu uşor, nu foarte lesne şi nu foarte repede, să pună în operă ce au gândit că este necesar pentru Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă. Ne aflăm la jumătatea acestui proiect şi credem că am făcut bine ceea ce am făcut”, a spus Niculae Zavera.
Pentru judeţul Prahova au fost achiziţionate până în prezent: 4 autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă de capacitate mare; 2 autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă de capacitate medie; 1 autospecială pentru descarcerare de capacitate grea şi prim ajutor calificat; 3 ambulanţe de tip B2; 1 autospecială pentru intervenţie la accidente colective şi calamităţi; 1 complet descarcerare.