Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, iunie 15, 2024
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » SUD MUNTENIA: Industria alimentară poate scoate regiunea din criză! Resurse avem, când începem?

SUD MUNTENIA: Industria alimentară poate scoate regiunea din criză! Resurse avem, când începem? 

Prezent la Târgovişte, cu ocazia dezbaterilor publice pe marginea strategiei de dezvoltare a judeţului, directorul ADR Sud Muntenia – Liviu Muşat a insistat asupra faptului că, înainte de toate, ar trebui să folosim la maximum resursele pe care le avem în Regiune. Potrivit şefului Agenţiei de Dezvoltare Sud Muntenia, industria alimentară ne poate scoate din criză.

„Avem tot ce este necesar pentru o industrie alimentară completă şi competitivă în cele şapte judeţe, iar cea mai mare piaţă, Capitala, este captivă chiar în mijlocul regiunii. Sunt convins că împreună vom avea curajul să declarăm industria alimentară, într-un moment mai apropiat sau mai îndepărtat, prioritate pentru ADR Sud Muntenia”, a spus Liviu Muşat.

De asemenea, ADR Sud Muntenia este singura regiune de dezvoltare din România care a aprobat o grilă de evaluare a proiectelor strategice, astfel încât aplicanţii au acum la dispoziţie un instrument de lucru foarte util, mai ales că resursele financiare sunt limitate.

„Nu se finanţează tot şi era nevoie să avem instrumente la vedere, instrumente obiective pe care să le folosim ca să ierarhizăm priorităţile. Avem această grilă prin care cuantificăm criteriile şi priorităţile pe care le avem. Acest demers a fost considerat un exemplu de bună practică ce a fost recomandat tuturor regiunilor. Această grilă este publică şi o vom pune la dispoziţie şi altor programe”, a precizat directorul ADR Sud Muntenia.

Totodată, în scurt timp, se va supune aprobării în Consiliul pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia planul de dezvoltare pentru perioada 2014 – 2020, care va deveni apoi o sursă de inspiraţie atât pentru mediul privat, cât şi pentru cel public.

„Acest program de dezvoltare are şapte priorităţi şi este supus permanent schimbărilor. L-am argumentat cu aplicaţiile trimise din toate judeţele, în total 2.300 de aplicaţii aflate în diferite etape de dezvoltare. Unele sunt în faza de idee, altele au documentaţii avansate, astfel încât să justificăm de ce am ales aceste priorităţi”, a explicat Liviu Muşat.

Axele de finanţare ale Programului Operaţional Regional 2014 – 2020 şi sumele ce urmează a fi alocate

– Promovarea transferului tehnologic, 165 mil. euro valoare alocată la nivel naţional
– Îmbunătăţirea competitivităţii IMM-uri, 700 mil. euro
– Eficienţă energetică în clădiri publice, 300 mil. euro
– Sprijinirea dezvoltării urbane, 2.654 mil. euro
– Conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, 300 mil. euro
– Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională şi locală, 900 mil. euro
– Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului, 95 mil. de euro
– Dezvoltarea infrastructurii de sănătate şi sociale, 400 mil. euro
– Sprijinirea regenerării economice şi sociale a comunităţilor defavorizate din mediul urban, 90 mil. euro
– Dezvoltarea infrastructurii educaţionale, 340 mil. euro
– Îmbunătăţirea activităţii cadastrale, 250 mil. euro – beneficiar ANCPI
– Asistenţă tehnică, 105 mil. euro – beneficiar Ministerul Dezvoltării şi ADR-urile

View My Stats