SIMPOZION: De la Mihai Viteazul la preotul profesor Gheorghe I. Cotenescu, ediţia I
Consecvent demersurilor pe care le-a început cu câţiva ani în urmă, publicistul Radu Petrescu-Muscel a iniţiat luna aceasta, la Stoeneşti, în judeţul Argeş, un simpozion de aducere aminte şi cinstire a luptătorilor anticomunişti care au activat în mişcarea de rezistenţă „Haiducii Muscelului” condusă de lt. col. Gheorghe I. Arsenescu.
În octombrie, s-a desfăşurat o astfel de manifestare şi la Liceul Tehnologic din Voineşti – judeţul Dâmboviţa, ocazie cu care elevilor le-au fost dezvăluite informaţii interesante despre doi localnici care au scris istorie: preotul profesor Gheorghe Cotenescu şi nepotul său, luptătorul anticomunist Traian Marinescu Geagu, cel care, în noiembrie 1946, a dat foc, în curtea Şcolii Izvoarele, urnei cu buletine de vot, întrucât a observat că se falsificau alegerile. Urmare acestui fapt, Izvoarele a fost singura localitate din România unde s-a repetat scrutinul electoral, în prezenţa unor observatori americani. Trei ani mai târziu, tânărul student a fost capturat de Securitate, torturat zile în şir şi, în final, împuşcat demonstativ la marginea drumului naţional Târgovişte-Câmpulung, sub pretextul că ar fi fugit de sub escortă în timpul unei reconstituiri.
CITEŞTE ŞI: Elevii de la Liceul din Voineşti cercetează cu interes istoria recentă a României
Acţiunea de la Stoeneşti s-a bucurat şi de prezenţa cunoscutului prof. univ. dr. Radu Ştefan Vergatti, având în vedere că tema simpozionului viza istoria localităţii, de la Mihai Viteazul la Gheorghe I. Cotenescu, preotul care, deşi născut la Izvoarele, în Dâmboviţa, şi-a petrecut două treimi din viaţă pe meleagurile argeşene. A fost compozitor, publicist, redactor, secretar şi prieten apropiat al lui Nicolae Iorga, preot-militar pe front în Primul Război Mondial, deputat de Muscel între 1931-1932 şi profesor la Seminariile Câmpulung-Muscel, Curtea de Argeş şi Cernica-Ilfov. Printre elevii săi îi regăsim pe patriarhii Bisericii Ortodoxe Române Teoctist Arăpaşu şi Iustin Moisescu. În 1949, preotul Gheorghe I. Cotenescu a fost arestat şi anchetat dur, timp de 14 luni, la Piteşti, unde se practica experimentul „Reeducare prin tortură”, fiind acuzat că şi-a ajutat nepotul, pe Traian Marinescu Geagu, să ajungă în munţi, în Gruparea de Rezistenţă „Haiducii Muscelului”. Toate aceste momente şi fapte importante din viaţa preotului profesor Gheorghe I. Cotenescu, de la a cărui moarte s-au împlinit anul acesta 50 de ani, au fost punctate în cadrul simpozionului organizat la Stoeneşti nu doar de către prof. Radu Petrescu, urmaş al acestuia, ci şi de preoţii din localitate, de parohul din comuna vecină – Dragoslavele şi de Sergiu Ciubuc, un sătean ai cărui părinţi i-au avut ca naşi de cununie pe preotul Gheorghe I. Cotenescu şi soţia acestuia.
CITEŞTE ŞI: Luptătorii anticomunişti din gruparea „Haiducii Muscelului” trebuie să revină în memoria colectivă!
Prof. univ. dr. Radu Ştefan Vergatti a vorbit, pe larg, despre viaţa domnitorului Mihai Viteazul şi despre retragerea sa strategică la Stoeneşti, în 1595, după bătălia de la Călugăreni, în aşteptarea sprijinului aliaţilor, cu ajutorul cărora alungă armata turcă aflată sub conducerea lui Sinan Paşa.
Primarul comunei Stoeneşti, Ion Marin, a mărturisit că, în 2016, preotul profesor Gheorghe I. Cotenescu va primi, post-mortem, titlul de cetăţean de onoare al comunei. De asemenea, Consiliul Local a adoptat deja o hotărâre prin care a dat numele acestuia căminului cultural din localitate.
Publicistul Radu Petrescu-Muscel spune că demersurile sale de cinstire a luptătorilor anticomunişti din mişcarea de rezistenţă „Haiducii Muscelului” s-ar putea concretiza anul viitor şi în judeţul Dâmboviţa, prin atribuirea unor nume de străzi în comuna Voineşti. De asemenea, foarte probabil şi două şcoli din localitate ar urma să poarte numele Traian Marinescu şi Gheorghe I. Cotenescu, în memoria singurilor dâmboviţeni (amândoi născuţi la Voineşti) care au activat în gruparea condusă de lt. col. Gheorghe I. Arsenescu. Pe viitor, este posibil ca cei doi să primească şi titlul de cetăţean de onoare al comunei. În cadrul simpozionului organizat, luna aceasta, la Stoeneşti, s-a desprins şi ideea ca cele două localităţi – Stoeneşti şi Voineşti – să se înfrăţească, unite fiind de preotul profesor Gheorghe I. Cotenescu.
CITEŞTE ŞI: Consilierii târgovişteni n-au vrut un luptător anticomunist pe lista cetăţenilor de onoare ai municipiului
În 2015, istoricul Radu Petrecu-Muscel a solicitat autorităţilor din Argeş, Constanţa şi Galaţi să-i cinstească şi pe cei trei români executaţi la Canal, iar luna aceasta a repurtat prima victorie. Consiliul Local Galaţi a adoptat o hotărâre prin care o stradă din oraş va primi numele „ing. Aurel Rozei-Rozenberg”, condamnat la moarte alături de ing. Nicolae Vasilescu şi muncitorul Dumitru Nichita. Cei trei martiri ai Canalului Dunăre-Marea Neagră au fost executaţi în data de 13 spre 14 octombrie 1952.