RAPORT: România a redus cel mai mult investiţiile în educaţie, comparativ cu celelalte state UE
România este codaşă între ţările Uniunii Europene în ceea ce priveşte implicarea tinerilor în activităţi lucrative. Conform celui mai recent raport publicat de Comisia Europeană, înregistrăm o rată cu 3 procente mai mare faţă de media europeană. 16% dintre tinerii români cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani nu sunt implicaţi în niciun fel de activitate!
De asemenea, suntem statul membru cu cea mai mare reducere a investiţiilor în educaţie (cu 40%), urmată de Ungaria (cu 30%), Marea Britanie, Letonia, Grecia, Italia şi Portugalia (cu aproximativ 20%). Asta în condiţiile în care, aşa cum relevă studiul Comisiei Europene, statele care oferă locuri de muncă de calitate, investesc în capitalul uman și iau măsuri eficiente de protecție socială sunt mai rezistente în fața crizei economice.
România a înregistrat însă şi o excepţie pozitivă, potrivit aceluiaşi raport. Produsul intern brut a crescut cu mai mult de 10% din 2007 până în prezent. În plus, spre deosebire de alte state membre, ţara noastră a avut o politică de ridicare a plafonului minim de salarizare. Totuşi, nu putem să nu remarcăm faptul că salariul minim garantat în România este mult inferior celui din alte ţări europene, aşa că aprecierea pozitivă se diluează extrem de mult.