PROIECT: Ai o idee de afacere? Poţi obţine 170.000 de lei să o pui în practică!
Universitatea din Bucureşti va pregăti în domeniul antrepenoriatului 378 de persoane din Regiunea de Dezvoltare Sud Muntenia, în cadrul unui proiect cu finanţare europeană nerambursabilă. Ulterior, vor fi selectate 46 de planuri de afaceri pentru care se vor aloca câte 170.000 de lei (1,7 miliarde de lei vechi) spre a fi implementate.
Prin proiectul SUCCESS, se urmăreşte creşterea gradului de ocupare în domeniile non-agricole, în judeţele Prahova, Argeş, Dâmboviţa, Teleorman, Giurgiu, Ialomiţa şi Călăraşi. În vederea popularizării acestuia, Universitatea din Bucureşti organizează în această perioadă workshop-uri de informare. Joi, 22 februarie 2018, responsabilii de proiect s-au aflat în judeţul Dâmboviţa, la Moreni şi Târgovişte.
Participanţii la întâlniri primesc informaţii despre condiţiile de înscriere, criteriile de eligibilitate, selecţie şi departajare, beneficiile, drepturile şi obligaţiile ce decurg din calitatea de participant la cursuri, calendarul de desfăşurare a programului, modalitatea de alegere a afacerilor ce vor fi finanţate şi măsurile de monitorizare. Evident, în cadrul workshop-urilor, există sesiuni de întrebări şi răspunsuri.
Înscrierile la cursurile de antreprenoriat din proiectul SUCCESS se pot realiza până în data de 14 iulie 2018, prin completarea unui formular online. Perioada de pregătire va fi 15 martie – 14 august şi cuprinde 80 de ore (4 weekend-uri) pentru fiecare serie. Între 15 mai şi 14 octombrie, se poate aplica pentru obţinerea finanţării de 170.000 de lei. Planurile de afaceri vor fi evaluate între 15 iuinie şi 30 octombrie, urmând ca rezultatul să fie publicat între 1 şi 14 noiembrie.
„Fondurile nu sunt distribuite uniform în toate judeţele. Nu contează de unde este aplicantul, important este ca planul de afaceri să fie sustenabil pe termen lung. Finanţarea de 170.000 de lei va fi acordată în două tranşe. 75% la demararea afacerii şi 25% după ce se atinge o cifră de afacere de aproximativ 9.000 de euro. Dacă nu se realizează această cifră de afacere, nu se mai dau cei 25%, dar antreprenorul rămâne cu banii primiţi la demararea afacerii, adică aproximativ 120.000 de lei”, a explicat prof. Alexandru Paru – coordonator proiect.
Înainte de înfiinţarea societăţilor comerciale, cele 46 de persoane selectate pentru a primi finanţare vor beneficia de sesiuni individuale de consultanţă şi mentorat timp de şase luni, precum şi de stagii de practică în firme mari din Regiunea Sud Muntenia, cu acelaşi domeniu de activitate, pentru a deprinde de la profesionişti noţiunile necesare şi a prelua modelul.
Criterii de eligibilitate pentru participarea la cursurile de antreprenoriat:
– Cetăţeni români
– Vârsta peste 18 ani
– Reşedinţa sau domiciliul în Regiunea de Dezvoltare sud Muntenia
– Au promovat examenul de bacalaureat
– Fac parte din următoarele categorii: şomeri, persoane inactive sau persoane care au un loc de muncă
– Intenţionează să înfiinţeze o afacere non-agricolă în mediul urban
– Nu se încadrează în categoria tinerilor cu vârsta între 16 şi 24 de ani care nu urmează nicio formă de învăţământ şi nu au un loc de muncă
– Nu au participat la cursuri de formare acreditate ANC în domeniul antreprenoriatului, în cadrul unui alt program finan ţat din fonduri publice nerambursabile.
Condiţii suplimentare pentru a se putea înscrie la concursul pentru finan ţarea planului de afaceri:
– Nu sunt asociaţi sau acţionari majoritari într-o altă societate
– Intenţionează să deschidă o afacere în mediul urban, în Regiunea Sud Muntenia, prin intermediul căreia va crea minim două locuri de muncă pe o perioadă de cel puţin 18 luni
– Nu s-au înscris într-un alt proiect din cadrul programului „România Start-Up Plus”.