PRAHOVA: Centura Ploieştiului a devenit construcţie ilegală printr-un ordin al ministrului Transporturilor
Un ploieştean care doreşte să construiască mai multe case în comuna Strejnic a descoperit o situaţie incredibilă: centura Ploieştiului, drumul judeţean care asigură accesul în localitate, precum şi zeci de alte construcţii au devenit ilegale, în urma unui ordin al ministrului Transporturilor din 2007.
Adrian Ion a cumpărat, în anul 2012, un teren de aproximativ 18.000 de mp pentru a construi, împreună cu rude apropiate şi prieteni, mai multe case. Înainte de a pune prima cărămidă, ploieşteanul a trecut prin furcile caudine ale obţinerii tuturor avizelor necesare. Ultimul pe lista lungă cât un pomelnic de aprobări a fost avizul Autorităţii Aeronautice Civile din România (AARC), având în vedere faptul că terenul era situat în apropierea aerodromului din Strejnic, dar şi a unui dispozitiv VOR/DME folosit în aviaţie.
“Vâzând zecile de construcţii din jurul terenului meu nu m-am gândit nicio secundă că aş avea probleme în a obţine avizul instituţiei, însă, din păcate, nu a fost deloc aşa” povesteşte Adrian Ion.
La 60 de zile după ce a depus documentaţia la AARC, proprietarul terenului a început să se intereseze la Bucureşti ce se întâmplă cu solicitarea sa.
“La început mi s-a spus că răspunsul a întârziat pentru că singurul specialist capabil să îmi dea un răspuns s-a pensionat. După o discuţie mai aprinsă cu directorul adjunct Andrei Filipoiu, cererea mea a fost respinsă! A fost invocat un ordin din 2007 al fostului ministru al Transporturilor, Ludovic Orban, prin care se interzice orice construcţie pe o rază de la 600 metri la 2000 de metri de acel dispozitiv VOR/DME” susţine ploieşteanul.
Studiind planurile cadastrale, Adrian Ion a descoperit că, dacă acest ordin s-ar aplica, mai multe cartiere din Strejnic, spaţii de producţie, un drum judeţean şi chiar şoseaua de centură a Ploieştiului ar deveni construcţii ilegale. Mai mult, acesta a intrat în posesia mai multor avize favorabile pentru construcţia de locuinţe, emise de aceeaşi instituţie, anterior solicitării sale.
“Până la mine, Autoritatea a emis nenumărate avize pentru construcţia de locuinţe şi spaţii de producţie sau depozitare luându-se în calcul o adresă transmisă Primăriei Târgşorul Vechi de către Institutul Naţional de Proiectări pentru Telecomunicaţii prin care zona de protecţie este stabilită pe o rază de 200 de metri în jurul dispozitivului respective. Când i-am întrebat pe cei de la Autoritate cum au fost emise acele avize mi-au spus că nu e treaba lor”, spune proprietarul terenului, care este hotărât să acţioneze AARC în judecată.
Contactat , Andrei Filipoiu, directorul adjunct al AARC, a declarat: “Eu nu pot da declaraţii în numele instituţiei, vă rog să trimiteţi o solicitare scrisă”.
Sursa: observatorulph.ro