Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, iulie 14, 2024
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » OPRIŢI DEMOLAREA! Cartel Alfa cere statului român să-şi ia înapoi COS Târgovişte

OPRIŢI DEMOLAREA! Cartel Alfa cere statului român să-şi ia înapoi COS Târgovişte 

Vineri – 24 iulie, în cadrul şedinţei Comitetului Consultativ de Dialog Social, se va lua în discuţie, la sugestia sindicaliştilor Cartel Alfa, situaţia COS Târgovişte, cândva o uzină strategică pentru România, acum tocată pentru fier vechi. Declinul COS Târgovişte a început imediat după căderea regimului comunist, spune Nicolae Dragodănescu – preşedintele Cartel Alfa Dâmboviţa. Potrivit acestuia, singura soluţie pentru salvarea COS Târgovişte rămâne exproprierea pentru cauză de utilitate publică. Dar, vrea statul român să urmeze exemplul altor ţări?

„În primii ani de democraţie, COS supraviețuiește cu greu. Lipsa directorilor cu experiență în economia de piaţa și taxele de export mari duc la vânzarea produselor cu prețuri modeste. Până la finalul anilor ’90, producţia este redusă.

Politicienii vremii vorbeau despre «gaura neagră» a economiei româneşti, fabrici de care statul trebuie să scape. În baza legii asumate de Guvern, Fondul Proprietăţii de Stat, sub conducerea lui Ovidiu Mușetescu, întocmeşte o listă cu fabricile care trebuie privatizate de urgență. Teoretic, erau doar fabrici în declin. Practic, în document au fost incluse și societăți considerate viabile. Printre ele, şi Combinatul de Oțeluri Speciale de la Târgoviște.

La finalul anului 2000, întreprinderea avea profit de jumătate de milion de dolari. Cu o linie de producție proaspăt retehnologizată, uzina producea osii pentru trenuri de viteză şi palete de turbină pentru compania General Electric. Combinatul găsise piețe de desfacere în Germania, Italia, Anglia și Portugalia. În 2002, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, succesoarea FPS, hotărăște vânzarea combinatului de la Târgovişte.

VANZAREA COST

Societatea este catalogata pe nedrept drept ,,o gaură neagră“ şi e pusa pe lista întreprinderilor bune de vândut. Pentru alegerea investitorului, AVAS pune o singură condiţie: minimum cinci ani de experiență în domeniu. Se înscriu în lupta pentru pachetul majoritar două firme – ERDEMIR ROMANIA SRL parte a Erdemir Group, cel mai mare producator de oțel din Turcia, şi off-shore-ul elveţian Conares Trading, cu legături în siderurgia rusească. S-au interesat și firme consacrate din Italia, firme din Germania si Sheffield din Anglia.

În august 2002 este perfectat contractul de privatizare. 76,7 la sută din acţiunile combinatului de Oțeluri Speciale Târgoviște sunt vândute cu 2.027.335,62 de dolari. Ucraina a vândut un combinat similar la 15 miliarde de dolari !!!!!

Contractul este semnat. ERDEMIR ROMANIA SRL este descalificată, iar Conares Trading, societate fără experienţa solicitată în domeniu, devine proprietar majoritar al COS Târgovişte în urma unei negocieri directe.

Conares Trading era un off-shore înfiinţat, cu câteva luni înainte de privatizare, în cantonul ZUG, din Elveția, de rusul Vladimir Iorich, apropiat al oligarhului Igor Ziuzin, patron al grupului Mechel. Ziuzin este unul dintre cei mai puternici miliardari moscoviţi. Presa internaţională susţine că şi-a ridicat imperiul industrial sub protecţia Kremlinului postsovietic.

Imediat, o parte din acțiunile Conares Trading ajung la Mechel International Holdings, casa de comerț a grupului Mechel şi, astfel, combinatul devine, oficial, parte a gigantului rus.

La momentul vanzarii , în curtea combinatului se aflau circa 15.000 de tone de produse si creanțe, bani de încasat de la diverși beneficiari, cam 500-600 de miliarde de lei.

COS Targoviste 1

ESALONAREA DATORIILOR

Prin contractul de privatizare, secretizat și la această oră, datoriile către furnizorii de curent și gaz sunt eșalonate pe o perioadă de cinci ani. Mechel este scutit şi de la plata majorărilor și penalităților aferente.

În contrapartidă, investitorul este obligat să nu vândă, timp de cinci ani, activele societății, să respecte contractul colectiv de muncă şi să facă investiții tehnologice și de mediu de 20 de milioane de dolari.
Între 2003 și 2004 combinatul primeşte, prin Hotărâre de Guvern, 67,7 milioane de dolari, de cinci ori mai mulţi bani decât primise între 1990 și momentul privatizării, 2002.

Mechel Câmpia Turzii

În 2003, grupul Mechel cumpără combinatul de sârmă de la Câmpia Turzii, cu 27,2 milioane de euro. Condiţiile sunt aproape aceleaşi ca la Târgoviște: investiții de 20 de milioane de euro in schimbul ştergerii unei datorii de 58 de milioane de dolari, de opt ori mai mult decât ajutorul oferit din 1989 până la privatizare.

La şase luni de la preluarea combinatului de la Câmpia Turzii, la Registrul Comerțului este înregistrată, de acelaşi off-shore elveţian Conares Trading, firma MECHEL Casa de Comerț, administrată de Oleg Svedakov.

SRL-ul își deschide puncte de lucru la Câmpia Turzii și la Targoviște şi devine unicul exportator al produselor celor două combinate. Mecanismul pus la punct de casa de comerţ asigură profitul doar într-un singur sens, către Rusia, şi se bazează pe așa-numitele prețuri de transfer.

Cu toate că ambele combinate sunt monitorizate de stat, Mechel încalcă înţelegerea de privatizare iniţială şi reduce numărul angajaţilor. Doar în cazul uzinei de la Târgoviște, sunt daţi afară o mie de oameni, în trei ani de la privatizare.

La începutul lui 2005, la Târgoviște, este numit director general, de către Moscova, Shmyga Viatcheslav, directorul Diviziei Metalurgice Europa de Est a Mechel. Urmările se văd imediat. In 2005, a fost oprită oțelăria 1. În același timp a fost oprită și secția de forjă. Vladimir Gofman – director general al COS Targoviste a fost adjunctul lui Viatcheslav până în 2008.

mechel-targoviste

Prețul materiei prime

Sub mandatul lui Shmyga Viatcheslav, aprovizionarea cu materii prime s-a facut doar cu ştiinţa companiei-mama din Rusia. Preţurile de achiziţie erau, în unele cazuri, mai mari cu până 50 la sută decât cele ale pieţei. Conducerea cumpăra materie primă, deşi nu are piaţă de desfacere pentru produse !!!!

Odată cu venirea crizei, preţul materiei prime se prăbuşeşte iar managementul de atunci al combinatului de la Târgoviște a blocat sume uriase în depozite de fier vechi și semi-fabricate. Printre firmele folosite pentru decapitalizarea combinatului un loc aparte îl ocupă off-shore-ul austriac MTC MINERAL TRADING COMPANY. Prin intermediul lui, fabrica achiziţionează feroaliaje de la mai multe companii ucrainene.

Pe circuitul financiar mai sunt interpuse şi societați înregistrate în Statele Unite și în paradisurile fiscale din Belize și Insulele Virgine Britanice. Afacerile prin intermediul interpuşilor au făcut ca fabrica să înregistreze pierderi (in mandatul lui Schmyga Viatcheslav pierderile totale însumează 20 de milioane de euro!).

Tot pe timpul lui Shmyga Viatcheslav, în 2007, statul încetează monitorizarea post-privatizare si rusii au început să preia din combinat ceea ce le lipsea lor, în speță tehnologie și utilaje. Practic, el este stăpânul și «face ce vrea cu utilajele», declara Vladimir Gofman.

Instalația certificată de NATO, dezmembrată de ruși

Forja de Blocuri și Bare era singura instalație certificată NATO din Europa de Est și care se încadra în categoria capacităţilor speciale prevăzute de legea privind pregătirea în caz de război.

Practic, făcea țevi de tun. La nivelul lui 1988 se investise în ea cam 100 de milioane de dolari. Ea n-a apucat să funcționeze. Nici măcar faza de probe nu a fost încheiată. A fost dezmembrată, împachetată si dusă în Rusia.

Utilajul dispare din combinat în 2008 și ajunge în Rusia, la uzina MECHEL din Chelyabinsk, o zonă puternic industrializată, cunoscută drept „Tankograd” în perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Aici a fost locul de naștere al celebrului tanc T-34! Probabil că, la ora asta, produce țevi și armament pentru armata rusă.

Clauzele din contractul de privatizare prevăd că rușii trebuiau să menţină toate utiliajele şi instalaţiile pentru apărarea naţională la parametri normali.

Extinderea Mechel in Romania

In 2008 combinatul de la Târgoviște înregistrează un profit de 40 de milioane de euro si Mechel se extinde în România.

În aprilie cumpără cu 142 de milioane de euro, de la societatea WBS din Italia, uzina de sârmă și plase Ductil Steel Buzău, cu tot cu punctul de lucru de la Oțelu Roșu. Tranzacția intră în vizorul Consiliului Concurenței. Pentru că rușii erau proprietari şi ai combinatului de sârmă de la Campia Turzii, sunt suspectati de monopolizarea pieţei.
În februarie 2010, Mechel se extinde din nou. Cumpără, printr-un off-shore din Cipru, Laminorul Brăila. Pentru combinatul înființat în 1923, Mechel plătește 9,4 milioane de euro. Rușii ajung să deţină, în plină criză economică, cinci combinate metalurgice din România.

protest-mechel-1 k

Revanzarea combinatelor

La finalul lui 2012, Mechel oprește întreaga activitate de la Câmpia Turzii, Târgoviște și Brăila. În același timp, ANAF trece la executarea silită împotriva COS Târgoviște pentru datorii de peste 10 milioane de euro.

Cu câteva zile înainte de Crăciunul anului 2012, activele de la Câmpia Turzii sunt puse gaj pentru un împrumut de 50 de milioane de euro.
Mechel Campia Turzii primeşte banii împrumut de la un off-shore, parte a companiei mama, MECHEL INTERNATIONAL HOLDINGS, înregistrat în Elveția. După doar două luni, Mechel anunţă vânzarea tuturor combinatelor româneşti!

Pentru cele cinci combinate metalurgice, Mechel primeşte 52 de euro. Cumpărătorul este societatea românească Invest Nikarom SRL, cu capital social de 99.000 de lei, şi cu sediul într-un apartament de trei camere din Bucureşti. În fapt, în spatele SRL-ului cu nume românesc sunt tot cetăţeni ruşi, apropiaţi Mechel.

Vânzarea combinatului de la Târgovişte a fost făcută cu patru zile înainte de a fi anunţată public. Pachetul de 86,6 la sută din acţiuni al Mechel Târgovişte ajunge la Mazur Investments, un off-shore înființat la Nicosia în iulie 2012. În aceeaşi zi, off-shore-ul cipriot şi, implicit combinatul, sunt preluate de SC Invest Nikarom SRL.

Societatea e deţinută de rușii Svetlana și Oleg Chumachov, părinții fostului reprezentant al Mechel în România, Olg Chumachova.

În 19 februarie 2013, ziua în care Mechel anunțată vânzarea către Invest Nikarom, avocații combinatului de la Târgoviște cer Tribunalului Dâmbovița intrarea fabricii în insolvență.

Administrator special este numit Oleg Shvedakov – fostul administrator al Mechel Casa de Comerț SRL, firma care a intermediat toate exporturile din România în ultimii ani.

În primele două luni, Oleg Shedakov semnează deciziile de concediere a 500 de salariați. Ruşii cer insolvenţa şi pentru restul combinatelor.
Datoriile combinatelor ajung la jumătate de miliard de euro, mare parte la bugetul de stat. Pe lista creditorilor, cea mai mare datorie o înscrie o companie din Braşov – specializată în colectare de fier vechi, demontarea sau dezasamblarea maşinilor şi echipamentelor scoase din uz – SILNEF SRL.

Cu șase luni înainte de intrarea combinatului în insolvenţă, SILNEF îşi deschisese un punct de lucru la sediul combinatului. Ea are ,,de recuperat “ 50 de milioane de euro. SILNEF SRL a dezmembrat secţii din Rafo Onești, Tractorul Brașov, Rulmentul Brașov sau Nitramonia Fagăraș. Societatea este controlată de omul de afaceri Silviu Strejuţ, și este cercetată de DNA într-un dosar de evaziune fiscală de peste un milion de euro prin comercializarea de fier vechi.

Invocand insolventa, Mechel obliga statul roman sa plateasca salariile restante din fondul de garantare al salariilor. Mai mult , cere ca tot statul roman sa plateasca platile compensatorii insa au pierdut procesul la ICCJ si au inca o restanta pe care care nu o vor achita NICIODATA!

Reluarea productiei

După preluarea combinatelor, Invest Nikarom reia producția la Târgoviște și Buzău, cu mână de lucru redusă la minimum. Noii acționari au redeschis o parte și din Laminorul Brăilă și o secție la Câmpia Turzii. Asta în timp ce combinatul de la Oțelu Roșu este trecut în conservare, iar planurile de reorganizare impuse de intrarea în insolvență așteaptă să fie aprobate de instanțe.

Uniunea Europeana aloca 3,5 milioane de euro din pentru muncitorii concediati de la Câmpia Turzii, care trebuiau să se pregătească în alte domenii şi să înceapă noi afaceri, Banii acoperă, paradoxal, nu numai efectele globalizării, ci și cele produse de administrarea păguboasă. În comparație cu perioada de glorie, fostele combinate ale rușilor de la Mechel mai produc azi doar o cantitate infimă de sârmă, cuie și fier beton. Asta în timp ce despre oțeluri speciale pentru industria civilă și mai ales de apărare nici nu poate fi vorba.

La COS Targoviste procesul de demolare continua. Au fost topite si sectile – Forja de Blocuri si Bare, Otelaria electrica nr.1 si Laminorul Degrosisor, fara a se investi in altceva pentru a se continua productia pe aceste segmente.

PROPUNEREA CNS CARTEL ALFA Dambovita

CNS Cartel ALFA considera neproductiv cautarea vinovatilor pentru acest dezastru insa cere tuturor autoritatilor judetene GASIREA UNEI UTILITATI PUBLICE pentru COST Targoviste, in interesul locuitorilor judetului Dambovita, si demararea procedurii legale de expropriere.

CNS Cartel ALFA Dambovita propune crearea unui parteneriat format din Consiliul Judetean Dambovita, Universitatea Valahia, Inspectoratul Scolar Dambovita, Primaria Targoviste si alte autoritati judetene.
Obiectivul – crearea unei structuri performante de invatamant universitar si preuniversitar, de interes judetean, prin asigurarea unei formari profesionale a studentilor si elevilor, cu practica intensiva in cadrul COS Targoviste. Unitatea ramane functionala, asigura practica intensiva se opreste demolarea ei si poate fi administrata de Consiliul Judetean sau in parteneriatul indicat.

Despagubirea legala – CNS Cartel ALFA considera ca trebuie adaptata legislatia in materia exproprierii astfel incat dreapta si prealabila despagubire sa nu fie mai mare decat pretul platit la momentul cumparii (in cazul societatilor cumparate de la stat), la care sa se adauge inflatia si sa se scada ajutoarele de stat primite precum si valoarea utilajelor vandute / demolate / dezafectate.

Presedinte CNS Cartel ALFA Dambovita,
Nicolae Dragodanescu

View My Stats