OPINIE: Biologii spun că apa din Barajul Pucioasa poate fi băută fără riscuri pentru sănătate!
Sandu Oprea, directorul general interimar al Companiei de Apă Târgovişte-Dâmboviţa, se luptă din răsputeri să şteargă vina instituţiei pe care o conduce în ceea ce priveşte scandalul apei infestate cu bacterii de la Pucioasa. Oprea l-a adus astăzi în faţa presei pe academicianul Octavian Popescu, directorul Institutului de Biologie Bucureşti.
Profesorul Popescu a venit pentru a diseca bacteria clostridium în faţa autorităţilor competente din Dâmboviţa, dar şi în faţa presei. Academicianul a ţinut un adevărat curs de microbiologie în faţa ziariştilor despre bacterii şi alte microorganisme care pot sau nu să afecteze sănătatea oamenilor prin consumul de apă infectată.
Concluzia discuţilor ar fi că bacteria depistată în apa de la Pucioasa nu este chiar aşa de periculoasă şi că, acum, se poate consuma fără riscuri apa provenită din lacul de acumulare din nordul oraşului Pucioasa. Se impune doar menţinerea la cote ridicate a procesului de clorinare în staţia de epurare.
Totuşi, directorul Institutului de Biologie a recomandat autorităţilor să găsească soluţii pentru găsirea unei noi surse de apă potabilă, pentru a fi evitate posibilele probleme care pot să apară. În zilele următoare, specialiştii biologi veniţi de la Bucureşti vor preleva probe din mai multe zone ale lacului, pe care le vor analiza cu maximă atenţie. Academicianul Octavian Popescu consideră că barajul ar trebui decolmatat, dar această operaţiune necesită timp şi bani mulţi.
Din câte se pare, Guvernul României nu va aloca bani pentru construirea unei reţele de apă de la Berevoieşti la Pucioasa. Reprezentanţii puterii au şi o motivaţie. Apa uzinată de microhidrocentralele amplasate pe cursul superior al Ialomiţei nu este tocmai indicată pentru consum. Aşa că, deocamdată, în lipsa unei finanţări, tot Barajul Pucioasa va deservi cu apă potabilă oraşul şi localităţile învecinate – Brăneşti, Doiceşti, Vulcana Băi şi Vulcana Pandele. Cât priveşte realizarea unei conducte care să aducă apa de la Rătei sau „Şapte Izvoare”, proiectul rămâne un vis mult prea îndepărtat!