INUNDAŢIILE VOR FI PREZISE DE CALCULATOR! Hărţile de hazard cuprind judeţele Dâmboviţa, Argeş, Olt, Giurgiu, Teleorman, Ilfov şi municipiul Bucureşti

Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea a desfăşurat în ultimele 24 de luni un proiect cofinanţat din Fondul de Coeziune al UE prin POS „Mediu“, în valoare de 5 milioane euro (21,5 milioane lei, fără TVA), pentru întocmirea unui plan de protecţie împotriva inundaţiilor. Proiectul, referitor la întregul bazin hidrografic (care cuprinde judeţele Argeş, Olt, Dîmboviţa, Giurgiu, Teleorman, Ilfov, plus municipiul Bucureşti), s-a încheiat pe 31 martie şi a inclus atît lucrări în teren, cît şi realizarea unor hărţi de hazard pentru întreaga suprafaţă de 5.545 kmp a bazinului.
Cel mai mult au costat hărţile de hazard (12 milioane lei), realizate de asocierea Primul Meridian SRL şi Aquaproiect SA, iar întocmirea lor a presupus şi realizarea unor modele digitale ale teritoriului, extinse şi în detaliu, cu măsurători aeriene pe toate cursurile de rîu.
„Aceste modele digitale ne permit să calculăm, în funcţie de debitul cursurilor de apă, locurile precise unde se produc inundaţii“, ne-a explicat managerul de proiect, Cristian Barbu, care a adăugat că la nivelul întregii ţări se fac astfel de proiecte în aproximativ aceeaşi perioadă – fiind vorba şi de o cerinţă a unei directive europene.
Proiectul a impus şi o fază de declasificare a datelor rezultate în urma survolării teritoriului de către Direcţia Topografică Militară – în primă fază acele date fiind secretizate. Munca a cuprins şi numeroase lucrări topometrice la sol, iar bornele pe principalele rîuri s-au îndesit, astfel, prin adăugarea de 400 noi borne noi, există acum cîte un punct deteminat prin măsurători GPS, la fiecare kilometru, pe principalele rîuri, iar datele hidrologice şi meteorologice se introduc într-o bază de date concepută de Facultatea de Hidrotehnică (UTCB), pentru a se calcula efectele.