Știri, Muntenia-Sud, România|marți, ianuarie 21, 2025
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » INFO UTIL: Interzicerea fumatului începând cu 17 martie. Cum vă afectează?

INFO UTIL: Interzicerea fumatului începând cu 17 martie. Cum vă afectează? 

Joi, 17 martie 2016, intră în vigoare Legea nr. 15/2016 prin care se interzice complet fumatul în toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii.

„Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se vor face de către persoanele împuternicite în acest sens de către Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, precum și de către reprezentanţii Poliţiei Locale şi cei ai Ministerului Afacerilor Interne”, explică avocatul Marius Coltuc – www.coltuc.ro.

În noua lege sunt prevăzute două excepții de la interdicţia totală: celulele penitenciarelor de maximă siguranță și zonele de tranzit ale aeroporturilor internaționale, unde se vor putea amenaja spații speciale destinate fumatului.

Firmele vor risca şi închiderea, nu doar amendarea

„Nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legale care le vizează se va sancționa cu amendă contravențională de 5.000 de lei, la prima abatere, cu amendă contravențională de 10.000 de lei și cu sancțiunea complementară de suspendare a activității până la remedierea situației, la a doua abatere, iar săvârșirea unei noi contravenții la această lege se va sancționa cu amendă contravențională de 15.000 lei și cu sancțiunea complementară de închidere a unității.

Nerespectarea de către persoanele fizice a interdicției de a fuma în spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă şi locurile de joacă pentru copii se va sancționa, din 17 martie, cu amendă contravențională de la 100 la 500 de lei”, precizează avocatul Marius Coltuc.

Avocat Marius Vicenţiu Coltuc (Foto: www.coltuc.ro)

Avocat Marius Vicenţiu Coltuc (Foto: www.coltuc.ro)

Ce s-a întâmplat în alte ţări în care s-a interzis fumatul

În 2003, în New York (Statele Unite ale Americii) a intrat în vigoare o lege care a interzis complet fumatul în toate restaurantele și barurile din oraș. Potrivit unui raport din 2004 lansat de patru departamente de stat americane, printre care cel de finanțe și cel de sănătate, „după un an, datele sunt clare. De la intrarea în vigoare a legii, notele de plată de la restaurante și baruri s-au mărit, șomajul este în scădere, practic toate localurile respectă legea (…). Toate acestea reprezintă semne ale faptului că barurile și restaurantele din New York au prosperat. Mai mult, potrivit unui sondaj de opinie la care au participat aproximativ 30.000 de newyorkezi , 23% dintre respondenți au recunoscut că mănâncă mai des în oraș datorită legii antifumat, în timp ce doar 4% au declarat că mănâncă mai rar în oraș”, se arată în studiul citat.

Un alt studiu desfășurat în SUA în anul 2010, referitor la impactul legii antifumat asupra numărului de angajați din restaurantele și barurile din nouă state diferite, a arătat că, numai în cazul statului West Virginia, legislația antifumat a putut fi corelată cu creșterea cu aproximativ 1% a personalului din restaurante. În schimb, în celelalte opt state americane, printre care Alabama, Texas și Missouri, nu s-a descoperit un impact negativ asupra locurilor de muncă și nici asupra vânzărilor.

În același timp, un studiu similar realizat în 2013 în Italia a arătat că legislația antifumat, care a intrat în vigoare în anul 2005, a schimbat comportamentul fumătorilor italieni și a avut efecte negative slabe. Concret, proprietarii de restaurante din Italia nu au întâmpinat scăderi importante în ceea ce privește profitul sau numărul de salariați în urma interzicerii fumatului în baruri, cafenele și restaurante, deși fumătorii au decis, în primă fază, să evite să mai meargă în aceste locuri. În schimb, efectele legislației antifumat s-au văzut în vânzările realizate de proprietarii italieni de restaurante și baruri.

În anul 2006, un studiu referitor la impactul legislației antifumat, realizat asupra restaurantelor și barurilor din Scoția, a arătat că, cel puțin pe termen scurt, numărul clienților și vânzările au scăzut după intrarea în vigoare a unei legi similare celei care se va aplica în România din 17 martie.

View My Stats