Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, mai 18, 2024
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » IALOMIŢA: Ferma Model de la Perieţi, o epavă de 1,4 milioane de lei, refuzată de norvegieni

IALOMIŢA: Ferma Model de la Perieţi, o epavă de 1,4 milioane de lei, refuzată de norvegieni 

Unul dintre cele mai mari monumente istorice din Ialomiţa consumă bani publici inutil. Este cazul Fermei Model de la Perieţi, din proprietatea Muzeului Naţional al Agriculturii. Deşi se află într-o stare avansată de degradare, ruina  este abonată la banii publici. Ferma Model de la Perieţi a înghiţit în 11 ani fonduri, guvernamentale sau locale, în valoare 1,4 milioane de lei pentru lucrări de reabilitare făcute de mântuială, potrivit Ziarului Adevarul.

Obiectivul se află într-o continuă stare de degradare. Întinsă pe o suprafaţă de 5,4 hectare şi avînd în incintă 18 clădiri, ferma de la Perieţi este complet devastată. Conacele, magaziile şi grajdurile din alcătuirea sa sînt distruse, iar curtea arată ca o pârloagă. O mare parte dintre obiective abia dacă se mai zăresc din buruienile crescute la tot pasul, în timp ce fostele sedii unde se produceau seminţele de plante mai au în picioare doar câţiva stâlpi de susţinere. Starea deplorabilă a monumentului este confirmată chiar de către Muzeul Naţional al Agriculturii, proprietarul actual al fermei.

În ciuda stadiului avansat de degradare, Ferma Model de la Perieţi este constant alimentată cu bani publici. Liniile de finanţare către acest obiectiv, aflat pe lista monumentelor istorice de interes local după cum spun scriptele Muzeului Naţional al Agriculturii, s-au deschis în anul 2005, dată când ferma a intrat în proprietatea instituţiei.

Ministerul Culturii a alocat suma de 1,3 milioane de lei pentru ca ferma să beneficieze de reabilitare totală. În ciuda efortului financiar făcut de oficialii de la Bucureşti, reabilitarea Fermei Model de la Perieţi a fost sistată.

În urma unui control al Direcţiei Judeţene de Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Ialomiţa s-a constatat faptul că banii ministerului de resort au fost risipiţi în van. Reabilitarea fermei din Perieţi a fost făcută de mântuială. Experţii instituţiei au constatat faptul că proiectul de reabilitare nu a fost respectat.

În 2010, Muzeul Naţional al Agriculturii cheltuie 55 mii de lei, din bugetul judeţului Ialomiţa, pentru studiul de fezabilitate necesar atragerii fondurilor de reabilitare oferite de autorităţile norvegiene. Eforturile muzeografilor din Slobozia de a-i convinge pe nordici să le susţină financiar obiectivul au fost zadarnice. Proiectul Muzeului Naţional al Agriculturii a fost respins, însă firmei de proiectare Graphic Studio SRL i-au fost plătiţi cei 55 mii de lei.

Singura investiţie durabilă din incinta fermei din Perieţi este o hală de 500 mp, în care sunt adăpostite câteva exponate care au aparţinut fermei. Pentru reamenajarea halei a fost nevoie de alţi 500 mii de lei, tot din bugetul judeţului.

View My Stats