GIURGIU: Proiect unic în România! La Prundu dejecţiile porcine sunt transformate în energie electrică şi termică

Comuna Prundu ar trebui să fie un exemplu de bună practică pentru toate unităţile teritorial administrative din România. Localitatea poate intra în cartea superlativelor pozitive, dar despre dezvoltarea localităţii din punct de vedere socio-economic şi edilitar şi despre implicarea autorităţilor, vom vorbi cu altă ocazie.
Acum, vrem să punem pe tapet un proiect de amploare, derulat cu fonduri europene accesate prin intermediul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, din câte se pare, unic în România.
SC Agriprest dispune de o fermă unde sunt crescuţi circa 2.000-2.500 de porci, pe o perioadă de îngrăşare de 90-100 de zile. Partea tare este că firma a reuşit să construiască o centrală pentru producerea biogazului şi transformarea acestuia în energie electrică şi termică.
Alimentarea centralei se face cu dejecţiile rezultate din ferma de porcine. Practic, unitatea zootehnică, prin folosirea energiei electrice şi termice rezultate din surse proprii, şi-a redus considerabil costurile de producţie.
Instalaţiile, utilajele din fermă şi fabrica de nutreţuri concentrate folosesc curentul electric produs de centrala pe biogaz, iar energia termică este întrebuinţată, în special, pe timp de iarnă, pentru încălzirea întregului complex de creşterea porcilor.
Alex Datcu, consultantul proiectului, ne-a spus că centrala pe biogaz produce 530 kilowaţi.
„Vârfurile de producţie sunt livrate în reţeaua naţională. Este a treia centrală pe biogaz din România şi singura care foloseşte dejecţii de la porcine”, ne-a declarat, cu mândrie, Alex Datcu.
Rezidurile rezultate din producţia de biogaz se folosesc ca îngrăşământ natural. Nu există element nociv în structura acestei compoziţii folosite pentru fertilizarea celor 250 de hectare pe care le deţine societatea Agriprest din Prundu.
Valoarea totală a proiectului a fost de 5.423.035 de lei, din care fonduri nerambursabile 3.417.879 de lei.
„Când vrei să realizezi ceva care să dureze, să-ţi aducă profit, renume, nu mai ţii cont de greutăţi. Acestea nu mai contează. Eu încurajez pe toată lumea care are de gând să facă o investiţie în mediul rural să încerce să acceseze şi să utilizeze în dezvoltarea afacerii fonduri europene”, a încheiat Alex Datcu.
Societatea agricolă Agriprest este administrată de Mariana Corbea, soţia primarului de la Prundu,Cătălin Corbea. Edilul, inginer de meserie, în timpul liber, puţin ce-i drept, îşi ajută nevasta în activităţile desfăşurate în fermă.