Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, mai 22, 2024
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » GIURGIU: Primarul PSD din Roata îi sabotează campania electorală lui Victor Ponta!

GIURGIU: Primarul PSD din Roata îi sabotează campania electorală lui Victor Ponta! 

Primarul PSD al comunei Roata de Jos, judeţul Giurgiu, Marin Ghidănac, îşi bate joc de persoanele cu handicap şi de însoţitorii acestora, pe care nu îi plăteşte nici măcar acum, când şeful său de partid şi candidatul la prezidenţiale – Victor Ponta a anunţat că Guvernul a acoperit la rectificarea bugetară de la sfârşitul lunii septembrie toate sumele necesare pentru a achita restanţele înregistrate de către administraţiile locale la acest capitol. Gestul lui Ghidănac este echivalent cu sabotarea campaniei electorale a premierului Ponta. Cum ar putea oamenii, cu siguranţă cei mai năpăstuiţi din localitate, să mai voteze PSD când social-democraţii au la ei în comună un reprezentant care le dă cu flit atunci când îşi cer drepturile? Cum ar putea aceşti oameni să mai creadă în vorbele premierului Victor Ponta, atâta timp cât la ei nu au ajuns banii promişi? Ce-i drept, primarul Ghidănac a trecut şi pe la PNL şi PDL, plus că anul acesta l-au curtat PMP-iştii.

Asistenţii persoanelor cu handicap, neplătiţi de cinci luni

Primăria Roata de Jos, judeţul Giurgiu, înregistrează la acest moment o restanţă de patru luni la plata salariilor celor 52 de însoţitori ai persoanelor cu handicap. În câteva zile, se vor împlini din nou cinci luni! Oamenii s-au bucurat în septembrie când au auzit la televizor că-şi vor primi toate drepturile restante şi au avut puterea să mai aştepte, deşi banii le sunt indispensabili pentru traiul de zi cu zi. Surpriza a venit pe 15 octombrie, când le-au fost viraţi doar banii pe o singură lună! S-ar judeca cu primăria, fiindcă s-au săturat de atâta bătaie de joc, dar nu au cu ce să achite onorariile de avocat. În schimb, au apelat la sprijinul parlamentarilor de Giurgiu, fiindcă, efectiv, nu ştiu cum să o mai scoată la capăt.

Deputata PPDD de Giurgiu – Liliana Ciobanu a fost singura care a luat atitudine. Parlamentara s-a adresat ministrului Muncii şi Solidarităţii Sociale – Rovana Plumb, pe 15 octombrie, cu o interpelare, solicitându-i să le spună asistenţilor personali din comuna Roata de Jos când îşi vor primi banii. Momentan, nu s-a formulat un răspuns.

Potrivit modificărilor legislative din această toamnă, administraţiile publice locale nu vor mai acoperi din bugetele proprii 25% din fondurile necesare pentru plata asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap, ci doar 10%, diferenţa fiind alocată de la Guvern. Asta înseamnă că beneficiarii din Roata de Jos ar fi trebuit să-şi primească drepturile salariale, întrucât partea primăriei este echivalentă cu retribuţiile pentru o lună şi jumătate. Dacă luăm în calcul că, potrivit contabilului din Primăria Roata de Jos, citat de TVR, Consiliul Local a repartizat, în luna august, 195 de mii de lei din taxele şi impozitele locale pentru a mai acoperi din restanţele pentru asistenţa socială, şi această lună şi jumătate este deja măcar parţial plătită.

Are Primăria Roata de Jos conturile blocate?

Însoţitorii persoanelor cu handicap din Roata de Jos spun că s-au adresat şi Consiliului Judeţean Giurgiu, în încercarea de a obţine sprijinul acestui for judeţean. Telefonic, li s-a comunicat că banii au fost viraţi către primărie.

Foto: captură TVR

Foto: captură TVR

De altfel, Vasile Mustăţea – preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că a rectificat pe semnătura lui bugetul instituţiei, cu sumele sosite de la Guvern pentru persoanele cu handicap, după ce mai mulţi consilieri judeţeni nu au votat acest proiect de hotărâre.

„Să vedem ce o să îmi facă, pentru sumele necesare bolnavilor şi persoanelor cu handicap am semnat eu, am rectificat pe semnătura mea, pe răspunderea mea, nu am mai stat după consilieri. Eu nu puteam lăsa aceşti oameni fără medicamente şi abuz în serviciu pentru mine era dacă lăsam să moară un om că nu are un medicamente”, a afirmat Vasile Mustăţea, citat de administraţie.ro.

Şi atunci, de ce n-au ajuns banii la beneficiari? Momentan, nu avem o explicaţie, întrucât toate încercările noastre de a discuta cu primarul Marin Ghidănac au fost fără succes. Edilul fie ne respinge apelul telefonic, fie nu răspunde.

În cazul asistenţilor personali din comuna Roata de Jos, s-ar părea că situaţia se va înrăutăţi, întrucât se vorbeşte prin comună că Primăria ar avea conturile blocate. De precizat că, în luna mai 2014, Corpul de Control al primului ministru a sesizat organele de anchetă cu privire la posibile fapte de natură penală săvârşite la nivelul Primăriei Roata de Jos, judeţul Giurgiu. Practic, s-au găsit nereguli în legătură cu implementarea proiectelor finanţate în perioada 2006 – 2012, în cadrul Programului de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive din spaţiul rural.

CITEŞTE ŞI: „Fonduri fraudate! Corpul de Control al primului ministru a pus tunurile pe primării”

View My Stats