Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, iulie 19, 2024
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » FOTO-VIDEO: Erou tanchist, omagiat cu onor militar la Gura Şuţii

FOTO-VIDEO: Erou tanchist, omagiat cu onor militar la Gura Şuţii 

Asociaţia Cultul Eroilor, filiala „Mihai Viteazul” Dâmboviţa, şi Primăria Gura Şuţii au reuşit să creeze, cu ocazia Zilei Tanchistului Român, un moment de un înalt simţ patriotic în faţa monumentului dedicat eroilor neamului aflat în inima localităţii. A fost o sărbătoare a istoriei, un remember care ar trebui să se întâmple în toate aşezările din România. Aşa cum a spus un participant la evenimentul desfăşurat astăzi la Gura Şuţii, „istoria trebuie cinstită şi retrăită prin gândurile noastre, prin emoţii şi prin luare aminte”. Amfitrionul acestei inedite manifestări a fost căpitanul tanchist Aura Luca. A fost evocat eroul ll. colonel post mortem Gheorghe Spirescu, ofiţer tanchist, fiu al satului, căzut pentru ţară în august 1941, pe frontul de dincolo de Prut.

comemorare gura sutii 4

Alături de primarul Constantin Dinu s-au aflat: deputata Oana Vlăducă, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Alexandru Oprea, vicepreşedinta Claudia Gilia, inspectorul şcolar general adjunct Gabriela istrate, mai mulţi consilieri judeţeni, reprezentanţi ai Garnizoanei Târgovişte, ai Asociaţiei „Cultul Eroilor” şi ai Arhiepiscopiei Târgoviştei.

Evenimentul de la Gura Şuţii s-a consumat în acorduri de fanfară militară şi în cadenţă ostăşească, asigurată de un pluton de militari de la Batalionul 114 Tancuri „Petru Cercel” Târgovişte. Elevii din comună, dar şi cei de la Palatul Copiilor au susţinut un scurt program artistic.

După prezentarea onorului militar şi intonarea imnului naţional, a fost ţinută o slujbă religioasă. Invitaţii au susţinut apoi alocuţiuni având ca temă omagierea eroului Gheorghe Spirescu.

comemorare gura sutii 2

„În zilele pe care le trăim, reperele fac sens, poate pentru că vremurile au devenit mai ciudate, oamenii mai străini şi principiile mai îndoielnice. Nu sunt eu însă cea care trebuie să judece asta. Dar, raportarea la un reper de moralitate, curaj, sacrificiu – cum este eroul pe care-l onorăm astăzi, da, despre asta pot să vorbesc. Şi vorbesc cu smerenie, pentru că mi se par uriaşe asumările acestor semeni, faţă de lucrurile mărunte de care prea des ne încurcăm noi, astăzi.

Ce am putea spune ca să aibă sens cuvintele în memoria unui erou? Probabil că prea puţin şi mult mai cinstit ar fi să-l onorăm prin a-i purta trăirile şi idealurile mai departe. Este ceea ce faceţi dumneavoastră acum şi pentru care vă felicit sincer şi mă înclin.

Vă sunt alături în tot ceea ce realizaţi. În acelaşi timp, vă transmit şi gândul de apreciere al Ministrului Apărarii Naţionale, domnul Adrian Țuțuianu, pentru organizarea acestui ceremonial de comemorare”, a spus deputata Oana Vlăducă.

comemorare gura sutii 5Alexandru Oprea, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, înainte de a ţine celor de faţă o scurtă lecţie de patriotism, i-a dojenit uşor pe cei care, atunci când se intona imnul naţional, se foiau sau îşi găseau preocupări minore, alterând momentul solemn.

„Patriotismul se învaţă încă din şcoala primară, de la grădiniţă chiar, urmând ca, pe parcursul evoluţiei noastre umane şi profesionale, să avem credinţă faţă de astfel de valori. Trebuie să avem conştiinţa apartenenţei noastre ca neam la acest pământ, să avem curajul să privim demn şi în picioare, în faţa oricui şi oricând, faptul că suntem aparţinători ai acestui popor. Vă felicit, domnule primar, vă felicit, domnilor camandanţi, mulţumesc prea cinstiţilor preoţi care au onorat acest eveniment şi daţi-mi voie să vă îndemn să facem, poate, în fiecare localitate a judeţului Dâmboviţa, astfel de activităţi, pentru că ele sunt necesare”, a declarat Alexandru Oprea.

comemorare gura sutii 6Constantin Dinu, primarul comunei Gura Şuţii, le-a mulţumit celor de faţă pentru participarea la primul eveniment de acest gen organizat în localitatea pe care o păstoreştre, pentru faptul că Asociaţia „Cultul Eroilor” se implică în retrezirea sentimentului de patriotism şi scoate la lumină numele eroilor patriei şi jertfa lor.

„Sunt mândru că lt. colonelul post mortem Gheorghe Spirescu s-a născut aici, la Gura Şuţii. Acest brav erou şi-a dat viaţa pentru ţară, pentru pământul străbun. Eu, în calitate de primar al comunei Gura Şuţii, promit că voi propune Consiliului Local un proiect de hotărâre pentru a-l declara cetăţean de onoare post mortem pe locotenent colonelul Gheorghe Spirescu. De asemenea, mă angajez în faţa dumneavoastră să organizăm, în fiecare an, astfel de evenimente, de cinstire a eroilor neamului românesc, de cinstire a istoriei patriei noastre”, a promis Constantin Dinu.

comemorare gura sutii 3Despre eroul Gheorghe Spirescu şi faptele sale de vitejie a vorbit lt. colonelul Dănuţ Cruceanu – comandantul Batalionului 114 Tancuri „Petru Cercel”.

„S-a născut la începutul anului 1901 într-o familie cu şase copii din comuna Gura Şuţii, judetul Dâmboviţa. Rămas orfan de tată de la o vârstă fragedă, şi-a făcut drum în viaţă prin propriile forţe. A urmat cursurile Şcolii de Ofiţeri de Infanterie de la Sibiu, pe care a absolvit-o în anul 1921. După aceea, a activat ca tânăr ofiţer în mai multe unităţi, fiind promovat şi intrând în rândul cadrelor Liceului Militar Nicoloae Filipescu de la Mănăstirea Dealu. În acea perioadă, inclusiv viitorul rege Mihai I urma cursurile acestei şcoli. Între anii 1936-1939, s-a achitat cu succes de misiunile importante care i-au revenit în comisia română de recepţie a tancurilor uşoare Skoda fabricate în Cehoslovacia care tocmai intraseră în dotarea Armatei Române”, a rememorat lt. col. Dănuţ Cruceanu.

Maiorul Gheorghe Spirescu a murit în luptele de la Karpova, ucis de un glonţ tras de un lunetist inamic… A scos capul din turela tancului pentru a vedea cum sunt desfăşurate forţele pe care le comanda. Spun martorii că a mai apucat doar să exclame: „Ah, mă loviră”!

Colonelul Gheorghe Şerban, preşedintele Asociaţiei „Cultul Eroilor” – Filiala „Mihai Viteazul” Dâmboviţa, a vorbit despre faptele de vitejie ale ostaşilor români în cel de-al Doilea Război Mondial. Gheorghe Şerban a promis că va continua să organizeze astfel de acţiuni cu caracter omagial, de revigorare a sentimentelor de patriotism. Manifestările de la Gura Şuţii s-au încheiat printr-o defilare a plutonului de tanchişti şi salutul muzical al fanfarei militare.

VIDEO

View My Stats