Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, iulie 19, 2024
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » FOTO: Tabăra Meseriaşilor OMV Petrom le insuflă elevilor dorinţa de perfecţionare, de autodepăşire!

FOTO: Tabăra Meseriaşilor OMV Petrom le insuflă elevilor dorinţa de perfecţionare, de autodepăşire! 

Tabăra Meseriaşilor desfăşurată la Bran, în judeţul Braşov, sub egida „Ţara lui Andrei”, un program naţional promovat de OMV Petrom, reprezintă un exemplu de implicare şi dăruire din partea companiei petroliere, care îi stimulează elevii să deprindă tainele unei profesiuni, să comunice mai mult, de descopere tainele munci în echipă. Iar ideea pusă în practică de OMV Petroom dă roade!

tabara meseriasilor 2017 - 11

Adolescenţii selectaţi să participe la acest program au devenit mai interesaţi de viitorul lor, au devenit responsabili, curajoşi, tenace. În prima săptămâna, 16-22 iulie 2017, au fost prezenţi în Tabăra Meseriaşilor 60 de viitori petrolişti. Mentorii lor au reuşit, prin concursuri şi lecţii interactive, să-i atragă, să le insufle ideea de cunoaştere, dorinţa de perfecţionare, de autodepăşire.

Ieri, în cadrul atelierului mecanic, liceeni petrolişti, împărţiţi pe mai multe echipe, au dat o probă de lucru. Au avut în faţă trusa de scule, diferite ustensile, creioane şi planşa pentru desen tehnic.

tabara meseriasilor 2017 - 10

„Am vrut să verificăm rezultatele unui an de învăţământ la clasa IX-a. Elevii a trebuit să cunoască sculele necesare activităţii de lăcătuşerie, să ştie să deseneze. Trebuie să vedem ce au învăţat ei”, ne-a spus Viorel Mihai Drăgan – inginer petrolist la OMV.

Liceenilor le-a fost adusă o piesă, căreia trebuiau să îi stabilească cotele relevante, pentru ca mai apoi să poată fi executată. La final, trebuiau să spun ce instrumente au folosit pentru măsuare, precum şi ce echipamente şi scule trebuiesc utilizate pentru realizarea piesei.

tabara meseriasilor 2017 - 2Specialistul în petrol este mulţumit de modul în care se desfăşoară activitatea în Tabăra Meseriaşilor, de implicarea copiilor, de dorinţa lor de a afla mai multe, dar şi de cunoştinţele pe care aceştia le-au acumulat până acum. Viorel Mihai Drăgan consideră că este totuşi nevoie de mai multă implicare din partea şcolii, a statului, dar şi din partea agenţilor economici interesaţi de personal calificat. Crede că ţara va avea nevoie, într-un viitor foarte apropiat, de meseriaşi în mai multe sfere de activitate. Tocmai de aceea, OMV Petrom a pornit acest proiect, din nevoia de a creea specialişti şi de a da un imbold şi altor entităţi economice de a se implica în astfel de acţiuni stimulative.

tabara meseriasilor 2017 - 8

„Am un sentiment de bucurie că, după ce noi, OMV Petrom, am demarat acest proiect s-au mai raliat şi alte firme interesate ca, de la an la an, să iasă copii mai bine pregătiţi profesional, copii atraşi de diferite meserii”.

În afară de elevii petrolişti din judeţele Argeş, Dâmboviţa şi Bacău în Tabăra Meseriaşilor de la Bran au fost şi mulţi voluntari, tineri care au avut rolul de a supraveghea activităţile desfăşurate, de a lucra împreună cu elevii. Adriana Răceanu este din Răzvad, a absolvit studiile economice şi vine de 4 ani în Tabăra Meseriaşilor ca voluntar, atrasă de tot ceea ce se întâmplă bun aici.

tabara meseriasilor 2017 - 6

„Vin cu drag pentru spiritul Ţării lui Andrei, pentru oamenii frumoşi pe care îi întâlnesc aici, pentru că mă dezvolt şi cresc de la an la an alături de aceşti copii. La început, îi văd timizi, oarecum introvertiţi şi curioşi în acelaşi timp, iar la finalul săptămânii toţi sunt prieteni, toţi au câte ceva de spus”, ne-a mărturisit Adriana.

Pentru a doua oară a venit în Tabăra Meseriaşilor şi Diana Negulescu din Vulcana Băi, judeţul Dâmboviţa. Anul trecut a fost aici în calitate de elev paticipant. Acum, adolescenta care trecut în clasa a XI-a la Liceul Mircea Voievod din Târgovişte se află la Bran ca voluntar. Prin experienţa acumulată anul trecut, îi ajută acum pe ceilalţi să se integreze în spiritul taberei.

„În afară de faptul că am vrut să ajut, doresc să câştig şi mai multă experienţă. Îmi place meseria de petrolist. Bunicul meu a fost operator sondor, am văzut ce făcea el acolo, la sonde. Într-adevăr, este o meserie pentru bărbaţi dar cred că şi femeile pot face faţă”, ne-a precizat Diana Negulescu.

tabara meseriasilor 2017 - 7Anul acesta l-a adus în Tabăra Meseriaşilor şi pe fratele său, Teofil, elev în clasa a X-a la „Şcoala Petroliştilor” de la Liceul Voievodul Mircea.

În ultima seară, organizatorii au pregătit pentru participanţi un foc de tabără, apoi i-au invitat la discotecă. Sâmbătă, de dimineaţă, a avut loc festivitatea de închidere a primei săptămâni. Mentorii, voluntarii şi elevii au fost premiaţi. Evident, ca la orice despărţire, au curs şi câteva lacrimi, copiii s-au îmbrăţişat duios şi a plutit în aer sentimentul revenirii într-un loc fantastic, unde timpul liber a fost folosit într-un mod delectant şi constructiv.

tabara meseriasilor 2017 - 9 tabara meseriasilor 2017 - 12tabara meseriasilor 2017 - 4 tabara meseriasilor 2017 - 1

View My Stats