Știri, Muntenia-Sud, România|marți, iulie 23, 2024
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » FORMULĂ DE CALCUL! Cine şi cum va plăti timbrul verde! Noua taxă de poluare va fi aprobată marţi

FORMULĂ DE CALCUL! Cine şi cum va plăti timbrul verde! Noua taxă de poluare va fi aprobată marţi 

Timbrul va fi platit o singura data, la prima inmatriculare pe piata din Romania sau la prima transcriere, dar nu si in cazul tranzactiilor civile (mostenire sau partaj).

Noua taxa nu va fi platita de persoanele cu dizabilitati, dar va fi achitata la cumpararea masinilor de catre institutiile statului, cu exceptia, serviciilor de ambulanta, politie, jandarmerie. Pentru cele care apartin corpului diplomatic nu se va plati timbrul de mediu.

Nu a fost stabilit inca daca persoanele care au masininile inmatriculate in alt stat si sunt rezidenti in Romania vor plati timbrul de mediu.

Cei care au platit actuala taxa de poluare nu vor mai plati timbrul de mediu.

In cazul proprietarilor de masini care au dat statul in judecata pentru restituirea taxei incasate ilegal, daca acestora li s-a restituit contravaloarea taxei, precum si a celor care au inmatriculat autoturismele fara achitarea taxei, noul timbru va fi platit la prima vanzare a masinii.

Guvernul a anuntat recent ca a definitivat forma noii taxe auto, aplicata sub modelul timbrului de mediu, cu o formula de calcul diferita, care conduce la o crestere in medie de circa 10% a sumei de plata pentru masinile Euro 4 si Euro 3 si o scadere cuprinsa intre 60% si 90% pentru masinile Euro 2, Euro 1 si non-euro.

Suma de plata va scadea cu 60% pentru Euro 2, cu 80% pentru Euro 1 si cu 90% pentru non-euro. Cuantumul taxei pentru masinile non-euro, Euro 1 si Euro 2, cu tehnologii mai invechite, va fi totusi mai mic decat cel actual, mergandu-se pe ideea ca aceste masini au o durata scurta de functionare si, deci, vor polua pentru un interval mai mic.

Intr-un document elaborat de Ministerul Mediului si transmis presei se arata ca taxa va ramane la aceleasi cote pentru masini Euro 5, in timp ce pentru Euro 6, masini hibride si electrice, nu va fi platit nimic. In acelasi timp, insa, acelasi document include si un tabel cu scaderi de taxe pentru masini tip Euro 5, cu exceptia modelului Dacia Logan, cu o emisie mai mare de CO2, unde taxa creste.

Astfel, pentru o masina Dacia Duster Euro 5 de 1461 cmc , fabricata in 2012 si cu emisie 130 de CO2, taxa de platit va scadea de la 164 euro la 119 euro, in timp ce pentru un Volkswagen Golf 1390 cmc Euro 4, emisie 161 CO2, fabricata in intervalul 2001-2003, taxa va creste de la 147 euro la 264 euro.

CITEŞTE MAI MULTE AICI

View My Stats