FESTIVAL: „Crizantema de Aur” 2015, armonie între toamnă şi muzică. FOTO
Prima seara a Festivalului de Romanţe „Crizantema de Aur” 2015 s-a derulat lin, în paşi suavi de toamnă, melancolie şi susur de dor, cum îi stă bine unui asemenea gen muzical şi iubitorilor săi. De mulţi ani nu s-a mai produs un asemenea spectacol. O întoarcere în timp, parcă spre anii când a îmbobocit pentru prima oară crizantema. Şi publicul a avut un aer boem, de altădată, vrăjit de muzică, cald, rupt de realitatea artificială în care trăim, contopit parcă în concepţia regizorală…
Truditorii Teatrului Tony Bulandra din Târgovişte, în frunte cu maestrul Mihai Constantin Ranin, pot fi felicitaţi pentru atmosfera destinsă şi distinsă pe care au creat-o. Totul era îmbrăcat în amintire, în veşmintele adevărate ale Festivalului, redescoperite de directorul Ranin, culmea, în Ţara Soarelui Răsare. Decorul, o bucăţică din mirajul cultural al Japoniei, se potriveşte de minune cu romanţa, această perlă a muzicii.
În alţi ani, am văzut scena festivalului „gătită” în frunze, flori extrem de multe, spre sufocare, fructe, artificiu grăbit. Acum, totul a fost îmbrăcat armonios, cu migală, cu elemente care să emane căldură, echilibru. Bolurile cu peşti viu coloraţi au creat o plăcută senzaţie de linişte, de mediu propice întrupării muzicii de calitate, de viaţă şi ordine a lucrurilor, de normal. Atmosfera genera o stare de comunicare.
Publicul târgoviştean, ca de fiecare dată, s-a lipit de spectacol, de decor. Interpreţii care au evoluat în prima seară au vibrat de emoţie. Au dat tot ce au avut mai bun. Chiar şi sunetele uşor false, stângăcia scenică a unor concurenţi, percepute cu siguranţă de membrii juriului, au fost absorbite rapid de discreţia scenografiei, capabilă să şteargă orice greşeală interpretativă. Spectatorii au fost şi ei adevăraţi maeştri ai înţelegerii şi acordării unei şanse. Ştiu, şi asta de mult, că nu este uşor să şlefuieşti romanţa!
Prezentatorii „Crizantemei de Aur” 2015, tinerii actori Miruna Ionescu şi Sorin Biriş, au ieşit din obişnuitul pe care îl cunoşteam şi-l acceptam în lipsă de altă oportunitate. Au creat o punte de legătură continuă între concurenţi şi public, nu s-au desprins nicio clipă din câmpul artistic. Nu au părăsit scena, contribuind, prin prezenţă, gestică şi mimică, la făurirea spectacolului, chiar şi din plan secund, hrănindu-i pe solişti cu energie pozitivă.
Cărămida de forţă, pusă la temelia ediţiei de anul acesta a reprezentat-o lansarea lucrării „Istoria Crizantemei de Aur” – ediţie revizuită şi adăugită, scrisă de jurnalistul Teodor Vasiliu, care a mărturisit celor prezenţi că, timp de 20 de ani, a fost prezentatorul festivalului.
Gestul Primăriei Târgovişte de a dărui fiecărui spectator câte un exemplar din monumentala carte a fost unul inspirat. Un suflu pentru „Crizantema de Aur”, un imbold că trebuie să curgă mai departe, iar istoria de până acum să fie doar o etapă în existenţa sa…