Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, octombrie 12, 2024
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » EXPOZIŢIE: Evoluţia omului îmbrăcată în pasiune şi mister de către cercetătorii dâmboviţeni

EXPOZIŢIE: Evoluţia omului îmbrăcată în pasiune şi mister de către cercetătorii dâmboviţeni 

În prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a unui public numeros format din profesori, studenţi, elevi şi iubitori ai istoriei, a fost deschisă o nouă expoziţie în cadrul Muzeului Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic – „Descoperiri paleolitice în regiunea extracarpatica a României”. Galeria a fost realizată în scopul punerii în valoare a rezultatelor cercetărilor făcute de o echipă de tineri arheologi în satul Poiana Cireşului-Piatra Neamţ. În acest sit s-au descoperit obiecte de artă datate între 20.000 şi 30.000 BP şi care fac parte din patrimoniul universal.

Directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească, Ovidiu Cârstina, şi-a arătat bucuria pentru faptul că, în mai puţin de două luni de la încheierea cercetărilor, rezultatele muncii arheologilor sunt făcute publice prin această expoziţie unică. Piesele descoperite şi etalate în vitrinele muzeului vor rămâne la Târgovişte şase luni, întrucât organizatorii au de gând să expună aceste valori inestimabile ale trecutului existenţei umane în mai multe muzee din ţară.

muzeul evolutiei 1

Profesorul Marin Cârciumaru, sufletul muzeului târgoviştean, cel care i-a călăuzit profesional şi a hrănit pasiunea pentru arheologie a tinerilor studenţi implicaţi în proiect, a mulţumit conducerii Consiliului Judeţean care a răspuns favorabil necesităţii deschiderii muzeului de la Târgovişte, unic în estul Europei. Cârciumaru a dezvăluit celor prezenţi că a dorit să deschidă expoziţii asemănătoare şi în Braşov şi Piatra Neamţ, dar autorităţile de acolo nu s-au arătat interesate pentru materializarea unui astfel de proiect.

Marin Cârciumaru a felicitat întreaga echipă care a muncit pentru scoaterea la lumină şi pentru punerea în valoare a acestor nestemate ale trecutului omenirii, dar nu a scăpat prilejul de a aduce, curajos, unele critici „unora” de la Universitatea Valahia care, aşa după cum a spus, nu s-au arătat prea interesaţi de valoarea muncii sale de cercetare.

„Pentru că nu pot să facă faţă ritmului pe care eu îl impun cercetării, pentru că eram un reper incomod la Universitate, au considerat că un curs pe care îl predau şi de la care a plecat ideea creări acestui muzeu – „Evoluţia omului în Cuaternal” nu numai că nu-l mai predau eu, l-au desfiinţat”, a mărturisit Marius Cârciumaru.

Cert este că expoziţia realizată de cercetătorii dâmboviţeni este de-a dreptul captivantă, poartă în timp, carte deschisă către cele mai îndepărtate ere. Totul pare înconjurat de mister. În jurul fiecărui obiect descoperit se ţese o poveste plină de enigme ce aşteaptă să fie dezlegate.

Există în expoziţie obiecte minuscule, deosebit de ingenioase, obiecte care par a nu fi confecţionate de mintea şi de mâna omului de acum zeci de mii de ani, ci par a fi de provenienţă extraterestră.

muzeul evolutiei 2

Adrian Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, şi-a arătat satisfacţia pentru faptul că a crezut în cercetătorii arherologi dâmboviţeni, în profesorul Marin Cârciumaru, că i-a sprijinit, iar rezultatul se vede în acest muzeu de talie europeană prin structură, modalitate de expunere şi, ce este mai important, prin valoarea pieselor etalate.

„Am dat curs solicitării domnului profesor Cârciumaru anul trecut şi vă spun că nu regret. Am avut 4.500 de vizitatori din ţară şi străinătate, lucru foarte important pentru Târgovişte, pentru judeţul Dâmboviţa. Sunt convins că exponatele care s-au adăugat astăzi la zestrea muzeului vor contribui la creşterea numărului de vizitatori, şi, în acelaşi timp, la o mai bună vizibilitate a Târgoviştei ca oraş unde turismul cultural trebuie să fie la loc de cinste”, a declarat Adrian Ţuţuianu.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa şi-a arătat disponibilitatea de a sprijini şi în următorii ani activitatea de cercetare ştiinţifică pe toate şantierele arheologice.

muzeul evolutiei 4 muzeul evolutiei 3

View My Stats