Știri, Muntenia-Sud, România|luni, aprilie 21, 2025
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » EXPLICAŢIE: Copiii de clasa I au început şcoala fără manuale, deşi acestea există!?

EXPLICAŢIE: Copiii de clasa I au început şcoala fără manuale, deşi acestea există!? 

Ministrul Educaţiei – Remus Pricopie a explicat în timpul vizitei de lucru efectuată în judeţul Dâmboviţa de ce nu sunt manuale pentru elevii de clasa I. De vină ar fi exclusiv editorii, care au contestat licitaţia, din dorinţa de a-şi vinde manualele vechi, pe care le-ar avea pe stoc.

„Rundele de discuţii cu editorii interesaţi s-au terminat în septembrie anul trecut, iar în noiembrie a fost aprobat ordinul cu toate specificaţiile tehnice. icitaţia pe SEAP s-a încărcat înainte de sărbătoarile din primăvară. După calendarul nostru, licitaţia ar fi trebuit să se termine în una iunie, dar o parte dintre editori au încercat să amânte momentul în care se finalizează această licitaţie dintr-un motiv foarte simplu. Pentru că au vrut ca şi anul acesta, şi pentru clasele I şi II, să cumpărăm aceleaşi manuale vechi pe care le-am cumpărat timp de 14 ani.

Am o veste proastă pentru dumnealor! Manualele de clasa a II-a nu le cumpărăm, pentru că sunt deja în şcoli şi le vom folosi pe acelea şi nu am aprobat nici suplimentarea cu 10% cum făceam în fiecare an. Vom folosi aceste manuale pentru clasa a II-a până când apar manualele noi.

În ceea ce priveşte clasa I, nu se mai poate lucra pe manualul vechi, pentru că programa este schimbată de 2 ani. Toate cadrele didactice din toată ţara, pentru ciclul primar, au fost pregătite pe noua programă şcolară. Pentru clasa pregătitoare s-a lucrat fără manuale şi s-a lucrat pe bază de fişe. Prin urmare, pentru clasa I, în următoarele săptămâni, se va lucra în acelaşi sistem în care s-a lucrat şi pentru clasa pregătitoare, adică fiecare cadru didactic îşi pregăteşte, conform programei şcolare, fişele corespunzătoare”, a precizat Remus Pricopie.

Ministrul a mai spus că este convins că editorii vor contesta şi noua licitaţie organizată pentru achiziţia de manuale şcolare.

„Licitaţia pentru manuale ar fi trebuit să se termine în iunie, s-a amânat din cauza contestaţiilor editorilor până în august, când am anunţat rezultatele. Au contestat din nou. Editorii au cerut anularea licitaţiei, adică să închidem tot, să îngropăm şi să nu mai deschidem subiectul. A fost respinsă această solicitare de către CNSC. Au cerut suspendarea licitaţiei. A fost respins şi acest lucru. A fost adminsă parţial reevaluarea pe anumite componente. Neînţelegerile majore sunt cele legate de componenta IT. Vom clarifica aceste lucruri în următoarele zile şi vom anunţa din nou un câştigător. Sunt convins că vor face din nou contestaţie”, a declarat Pricopie.

Potrivit ministrului Educaţiei, copiii de clasa I au început şcoala fără manuale, în condiţiile în care acestea există!

„Sunt peste 80 de oferte care au fost depuse. Eu le-am văzut. Sigur, nu pot fi arătate public pentru că suntem într-un proces de licitaţie şi sunt informaţii care ţin de dosarul de licitaţie. Sunt convins că vor reprezenta un pas extraordinar în procesul de educaţie.  Toţi cei care nu înţeleg ce înseamnă digitalizarea în ziua de astăzi nu au niciun drept să blocheze formarea elevilor de 7, 10, 11 ani. Lumea lor este una în care această componentă informatică are deja un rol foarte important. Educaţia trebuie să ţină pasul cu viitorul, nu cu trecutul. Ceea ce vor unii, blocând sistemul, este să facem manuale şcolare aşa cum le făceam şi la sfârşitul secolului XIX”, a spus Remus Pricopie.

View My Stats