DEZVOLTARE: Românii pot accesa mai uşor fondurile europene! Procedura a fost simplificată
Întâlnirea reprezentanţilor mediului de afaceri din judeţul Dâmboviţa cu ministrul Fondurilor Europene – Eugen Teodorovici şi ministrul Muncii – Rovana Plumb, organizată astăzi de Clubul Social Democrat, s-a dovedit a fi una constructivă pentru oamenii cu iniţiativă, care îşi doresc să dezvolte o activitate economică, accesând banii europeni nerambursabili.
Ministrul Eugen Teodorovici le-a prezentat dâmboviţenilor modalităţile prin care pot folosi repede şi eficient fondurile europene, insistând asupra modificărilor aduse sistemului de accesare, care se doreşte a fi mult simplificat. Cu alte cuvinte, birocraţia excesivă va fi eliminată, astfel încât orice persoană care are o idee de afacere să o poată pună în practică cu bani europeni nerambursabili.
„Eu sunt adeptul preluării riscului de către stat, nicidecum să fie pus pe umerii beneficiarilor cum a fost în sesiunea financiară 2007-2013, perioadă când România a adăugat foarte multe solicitări în plus faţă de ceea ce a impus Uniunea Europeană. Practic, România a pus foarte mult pe umerii beneficiarilor. Din mai 2012, noi am simplificat sistemul, astfel că vom închide anul acesta cu un nivel de absorţie a fondurilor europene de 55%, faţă de 7-8% cum am preluat în 2012, iar anul viitor vom ajunge la 80%”, a explicat Eugen Teodorovici.
„Este un sistem pe care nu-l găsiţi nicăieri în Europa”
Vestea bună pe care le-a dat-o dâmboviţenilor ministrul Fondurilor Europene este că, în noua sesiune financiară, va dispărea metoda depunerii proiectelor pe hârtie, fiind implementată varianta electronică. De asemenea, nu va mai fi nevoie de scrisoare de garanţie din partea unei bănci sau de dovada existenţei sumelor necesare pentru acoperirea cofinanţării în proiect, ci doar de o declaraţie pe propria răspundere că, atunci când va fi momentul, beneficiarul va asigura cofinaţarea. Totodată, se elimină etapa de obţinere a diferitelor avize. Acestea vor fi solicitate de la instituţie la instituţie, fără implicarea titularului de proiect. În plus, în cazul beneficiarilor privaţi, aceştia nu vor mai avea nevoie, în procedura de achiziţie, de minim trei oferte. Totodată, banii care-i rămân ca urmare a achiziţiilor făcute, nu îi va pierde, îi va putea folosi în proiect.
„Este un sistem pe care nu-l găsiţi nicăieri în Europa. Astfel, suntem siguri că omul alege cea mai bună ofertă calitate-preţ”, a pun ctat Eugen Teodorovici.
Ministrul le-a mai spus oamenilor de afaceri din judeţ că, de anul viitor, nu se vor mai lovi nici de funcţionari ursuzi, întrucât aceştia îşi vor primi plusul la salariul de bază după performanţă, adică orice reclamaţie întrepatată împotriva unuia dintre ei atrage de la sine pierderea bonusurilor.
Eugen Teodorovici le-a mai prezentat reprezentanţilor mediului de afaceri şi ghidurile de finanţare care sunt deja lansate şi care i-ar putea ajuta să dezvolte diferite activităţi. Spre exemplu, sunt puse la bătaie 152 de milioane de euro pentru tineri, în cadrul Programului „România Start Up”.
„Vrem ca liceeanul să înveţe să se «joace» cu ideile pe care le are, astfel încât să prindă curaj pentru ce-l aşteaptă în viaţă. Banii vor fi împărţiţi pe judeţe, astfel încât să evităm concentratea acestora într-un singur oraş. Încercăm să finanţăm orice idee a tinerilor”, a precizat ministrul Fondurilor Europene.
Eugen Teodorovici le-a cerut tuturor participanţilor să urmărească în mod constant site-ul Ministerului, fiindcă acolo vor găsi toate informaţiile de care au nevoie. De asemenea, le-a pus la dispoziţie o adresă de mail – eugenteodorovici@gmail.com, la care i se pot transmite întrebări, la care va răspunde personal.
Ministerul Muncii dezvoltă proiecte pentru tineri şi femei
Rovana Plumb – ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale a prezentat măsurile ce s-au luat în ultimii 2 ani pentru a veni în sprijinul mediului de afaceri. Urmare acestora, în judeţul Dâmboviţa, au fost create 8.000 de locuri de muncă. De asemenea, Rovana Plumb a încurajat femeile să dezvolte o afacere, vorbindu-le despre un proiect (Femeile manager) prin care pot accesa foarte uşor 10.000 de euro drept capital de… pornit la drum. Ministrul Muncii nu i-a uitat nici pe tineri, pentru aceştia existând proiectul „Garanţii pentru Tineri”. La final, Rovana Plumb le-a cerut conducătorilor structurilor Ministerului Muncii în teritoriu să găsească o soluţie de comunicare mai bună, astfel încât informaţia să ajungă mult mai repede la potenţialii beneficiari.
A urmat apoi o sesiune de întrebări, astfel că fiecare participant a putut obţine un răspuns punctual la problemele cu care s-a confruntat, ministrul Teodorovici fiind un foarte bun interlocutor şi mai ales arătând disponibilitate în a se implica pentru rezolvarea situaţiilor ce i-au fost semnalate.
Solicitare: Consultanţa să se plătească după semnarea contractului de finanţare
Punctul pe i l-a pus chiar organizatorul evenimentului – Andrei Plumb, director de programe al Clublui Social Democrat Dâmboviţa, care a vorbit în numele celor care se gândesc să acceseze fonduri europene. Andrei Plumb a solicitat Guvernului să găsească o soluţie astfel încât consultanţa şi întocmirea proiectului să fie achitate după ce se semnează contractul de finanţare, nu înainte. Se pune această problemă din două motive. Întâi de toate oamenii nu dispun de fonduri şi apoi sunt mulţi consultanţi care nu-şi dau silinţa. Întocmesc un proiect, îşi încasează contravalaoarea serviciului şi beneficiarul se uită lung la dosar, că nu-i va fi finanţat.