DECIZIE: Avertizarea meteo de vânt puternic închide şcolile din mai multe judeţe!
În această după-amiază, la ora 16:00, judeţele Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea şi Bacău intră sub cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, intensificări ale vântului şi cantităţi însemnate de apă, atenţionare meteorologică valabilă până joi – 21 septembrie, la ora 10:00. În restul ţării, mai puţin judeţele Constanţa şi Tulcea, este în vigoare o avertizare cod galben.
Având în vedere că duminică, la Timişoara, pe o astfel de vreme, şi-au pierdut viaţa mai multe persoane iar altele au fost rănite, autorităţile din Bucureşti, Ilfov, Dâmboviţa, Prahova şi Giurgiu au decis să întrerupă, în această după-amiază, cursurile în unităţile de învăţământ, astfel încât elevii să nu fie prinşi pe stradă.
UPDATE: Ora 15:00 – Meteorologii au emis o avertizare nowcasting cod portocaliu pentru judeţele Hunedoara, Caraş Severin şi Timiş.
Cetăţenii sunt rugaţi să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția și să deconecteze aparatura casnică. De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate. În scopul prevenirii efectelor negative provocate de instabilitatea atmosferică, pompierii vă recomandă să îndepărtaţi copacii sau ramurile uscate, care pe timp de vijelie, ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale.
ISU Prahova, reguli de comportare în timpul unei furtuni:
• stai înăuntru şi evită zonele din apropierea ferestrelor şi uşilor; adăposteşte-te sub un birou sau sub o masă solidă din interiorul camerei la cel mai jos nivel al locuinţei şi protejează-ţi capul şi gâtul cu braţele;
• evită să utilizezi liftul datorită posibilităţii întreruperii energiei electrice;
• dacă eşti afară, stai departe de copaci, ziduri, semne de circulaţie, linii de electricitate şi alte obiecte care pot cădea şi te pot răni;
• ascultă la radio sau urmăreşte la televiziune informaţiile şi instrucţiunile autorităţilor locale;
• utilizează telefonul doar pentru a anunţa eventuale pericole sau distrugeri;
• fii pregătit să evacuezi locuinţa în cazul în care este necesar;
• utilizează maşina doar în cazul în care viaţa îţi este pusă în pericol dacă rămâi în clădire;
• evită zonele afectate de furtună sau tornadă;
• cooperează deplin cu autorităţile locale.
IPJ Dâmboviţa, reguli de comportare în trafic în timpul unei furtuni:
– Aveţi în vedere că rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare.
– Utilizaţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pentru toate categoriile de drumuri.
– Păstraţi o distanţă mai mare faţă de autovehiculele care circulă în faţă şi evitaţi acţionarea bruscă a mecanismului de direcţie şi a sistemului de frânare ale autovehiculului.
– Sporiţi atenţia la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare. Totodată, evitaţi oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic îi poate rupe.
– Înainte de a porni la drum, interesaţi-vă cu privire la condiţiile meteo-rutiere existente pe traseul pe care urmează să îl parcurgeţi. De asemenea, în cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul, decât în condiţii normale.