DÂMBOVIŢA: Tinerii care au picat BAC-ul vor beneficia de programe de formare profesională gratuită
În cadrul proiectului Garanții pentru Tineri, cu lider de proiect Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice și parteneri din proiect Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Asociația Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România și Blocul Național Sindical, s-a deschis, la nivelul județului Dâmbovița, un centru în Târgoviște (Calea Câmpulung, nr. 34), unde persoane calificate se ocupă cu recrutarea, consilierea și orientarea profesională a tinerilor.
„Programul de lucru in Centru este de 2 ore/zi, dar activitățile se desfășoară într-o foarte mică măsură în interiorul acestuia, ele fiind derulate mai mult în județ, unde au loc efectiv activitățile pe care aceștia le au. S-au organizat, astfel, peste 80 de întâlniri până acum, din care peste 50 la nivelul liceelor din județ, alte instituții de învățământ, autorități locale, angajatori, cât și cu reprezentanți ai AJOFM Dâmbovița”, precizează Rovana Plumb – ministrul Muncii şi deputat de Dâmboviţa.
CITEŞTE MAI MULTE DESPRE PROIECT
Activitățile au vizat în principal recrutarea de tineri cu vârste cuprinse între 16-24 ani care nu au absolvit examenul de bacalaureat și se află în căutarea unui loc de munca. În urma acțiunilor întreprinse, au fost contactate peste 700 persoane tinere pentru înscrierea în grupul ținta. Cei care fac parte din grupul țintă beneficiază gratuit, în cadrul programului, de consiliere și orientare în carieră, de acces la programe de calificare în domenii care să asigure interesul firmelor din zonă și al tinerilor, includerea în programul de ucenicie cât și în programul pntru stimularea antreprenoriatului.
„În intervalul mai-octombrie, în afara celor 700 persoane consiliate, s-au procesat deja și s-au instrumentat peste 100 dosare, din care peste 80 sunt dosare de recrutare complete. Cei peste 80 de tineri vor fi primii beneficiari ai unor programe de formare profesională gratuită. Deja s-au contractat servicii de formare profesională și o primă grupă va începe cursul în această lună în județul Dâmbovița”, completează Rovana Plumb.
Diferența între numărul de dosare instrumentate și numărul de dosare complete de recrutare constă în absența din dosarele instrumentate a unor documente pe care unii tineri le consideră excesive și care îi îndepărtează de la acest gen de programe (adeverință de la liceu prin care se certifică ca nu au absolvit examenul de bacalaureat, adeverintă de la AJOFM că este în cautarea unui loc de muncă/șomer, adeverintă de la ANAF ca nu are venituri, adeverință medicală (se eliberează contra cost – 20 lei).
„De asemenea, s-au încheiat parteneriate cu potențiali angajatori din județ, pentru că în luna februarie se are în vedere pregătirea unui târg de locuri de muncă la care vor participa cca 45 angajatori și 1.000 vizitatori. Deja a fost finalizată o aplicație online pe care experții din centre o promovează în interiorul liceelor dar și la nivelul firmelor, care permite tuturor persoanelor interesate nu numai din localitatea în care are loc târgul, ci și din județ/regiune sau chiar la nivel national să intre în legătură cu angajatorii participanți”, explică Rovana Plumb.