Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, iulie 14, 2024
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DÂMBOVIŢA: Teorie şi… aşteptare! Ministrul Economiei promite că salvează industria de apărare

DÂMBOVIŢA: Teorie şi… aşteptare! Ministrul Economiei promite că salvează industria de apărare 

Ministrul Economiei – Mihai Tudose a descălecat, astăzi – 17 februarie, în judeţul Dâmboviţa, însoţit de secretarul de stat pe probleme de apărare, Sorin Encuţescu. Din nou, a fost luată în discuţie situaţia unităţilor de securitate dâmboviţene, mai precis ce a mai rămas din cei trei coloşi Mija, Moreni şi Dragomireşti, unde lucrau mii de oameni, printre cei mai buni meseriaşi şi specialişti din domeniu. De ani buni, se tot încearcă reanimarea acestui sector demolat de tranziţie şi pierderea pieţelor, dar şanse de readucere la viaţă sunt puţine. Tocmai pentru a insufla curaj şi speranţă au sosit cei doi demnitari în Dâmboviţa. Înaintea lor, au mai fost şi alţii, dar nu s-a schimbat nimic. Doar teorie şi aşteptare!

Înainte de a merge în cele trei societăţi de profil, ministrul Tudose şi secretarul de stat Encuţescu au vorbit presei despre noua filozofie a industriei de apărare. Teorie alambicată despre ce putem face şi când vom obţine rezultate. A spus Mihai Tudose că industria de apărare are un potenţial de tip „perla coroanei”. M-am mirat şi când a adăugat că nu există o politizare a sistemului. Noi nu pricepem de ce a ajuns industria de apărare în halul ăsta. Nu cumva tocmai pentru că politicienii şi-au pus în aplicare „strategiile”?

ministru mihai tudose economie

„Încercăm să facem un lucru coerent pe termen lung. Să prindem tot ceea ce se poate din piaţa internă şi, adevărata provocare, piaţa externă, unde încă avem un nume, încă mai existăm”, a spus, optimist, ministrul Mihai Tudose.

Secretarul de stat Sorin Encuţescu a declarat că, din punct de vedere al industriei naţionale de securitate, judeţul Dâmboviţa reprezintă un centru extrem de important.

„Aici deţinem capacităţi unicat şi, în acelaşi timp, sunt centrele pivotale în jurul cărora vom încerca să restructurăm şi să modernizăm industria de apărare”, a precizat Sorin Encuţescu.

S-a mai vorbit despre transportorul TBT 8X8, cel mai important proiect derulat la Automecanica Moreni. Despre această „bijuterie militară” se tot aminteşte din anul 2011, pe când la conducerea Ministerului Apărării se afla generalul Gabriel Oprea. Deşi considerat parte dintr-un program naţional de interes strategic, proiectul s-a dezvoltat în paşi de melc. Acum, secretarul de stat Sorin Encuţescu susţine că TBT 8X8 reprezintă un succes. Protecţia carcasei este una de nivel 4. Doar două transportoare militare fabricate în lume au atins nivelul 4 de protecţie: Boxer -produs în cooperare de Franţa, Germania şi Italia şi Piranha 3 -fabricat de elveţieni.

View My Stats