Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, iulie 14, 2024
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » DÂMBOVIŢA: Şedinţe multe, soluţii puţine! COS Târgovişte se taie la fier vechi

DÂMBOVIŢA: Şedinţe multe, soluţii puţine! COS Târgovişte se taie la fier vechi 

La români este un obicei. Înainte de a îngropa ceva, o instituţie, o fabrică, un crez, o dorinţă, facem şedinţe, cât de multe, aşa, să ne aflăm în treabă, să analizăm trecutul, gafele şi ce nu se mai poate face. Întocmai s-a întâmplat şi în cazul UPET-ului, s-au tot adunat, prin Prefectură, liderii de sindicat, patronii, conducerea judeţului, parlamentarii până când a fost ras de pe suprafaţa pământului aproape în totalitate, iar dialogurile au rămas în procese verbale. Niciun plan de salvare dezbătut, pus pe hârtie, nu a ţinut. Ce era stabilit să se întâmple, s-a întâmplat!

Acum, se petrece la fel cu Combinatul de Oţeluri Speciale Târgovişte. O luptă care ţine de ani de zile între patronat şi sindicate. Mediatori, ca de fiecare dată, conducerea judeţului. Ba, de multe ori, şi miniştri veniţi special de la Bucureşti. S-a tot făcut apel la istorie, la tradiţie, bunăstare socială până când de la 15.000 de muncitori au mai rămas în COS circa 1.300.

Patronul rus, cu sau fără sprijin de la sindicate, cu momeli şi cârteli de la autorităţi, şi-a dus la bun sfârşit planul de restructurare a marii unităţi economice. Procesul de tăiere a unor secţii, altădată înfloritoare, continuă, chiar dacă Aurel Diamandi – director de producţie la ceea ce a mai rămas din COS şi vicepreşedinte ALDE Dâmboviţa a spus răspicat, spre stupefacţia generală, că Oţelăria nu se închide, nu se taie… Ba, mai mult, reprezentantul patronului a pendulat agresiv între atribuţiunile de serviciu şi cele politice, criticând şi presa dar şi pe cei care furnizează informaţii. Adică, cine afirmă că la COS Târgovişte lucrurile merg prost, spune Diamandi, manipulează, minte. Bine, după puţină minute, a recunoscut că sunt date la fier vechi secţiile care nu mai produc de prin 2005.

CITEŞTE ŞI: Opriţi demolarea! Cartel Alfa cere statului român să-şi ia înapoi COS Târgovişte

dialog social 4Fără fler politic, dar aprig susţinător al patronatului, Aurel Diamandi, care sigur aduce deservicii partidului din care face parte prin astfel de prestaţii comunicaţionale, a jignit în stânga şi în dreapta, şi lideri de sindicat, şi foşti directori… Ba, chiar şi Gelu Rusescu – preşedintele Camerei de Comerţ a fost atins nemeritat de răutăţile lui Diamandi, crescut parcă la Moscova, nu în Dâmboviţa.

Rusescu, pertinent, a spus că la Combinat se taie continuu, ştie de la reprezentanţii unei firme care se ocupă de aşa ceva. Diamandi, nervos, întreabă, ce relaţii aveţi cu respectivii. Rusescu a răspunn, mai în glumă, mai în serios, că una de rudenie. Aha, continuă directorul de producţie de la COS, i-am prins furând motorină. Şi, uite cam aşa, erau răspunsurile reprezentantului patronatului de la COS Târgovişte spre ceilalţi invitaţi, deranjat, probabil, că unitatea este din nou subiect de discuţii în Colegiul Prefectural.

Până şi prefectul Ioan Marinescu, altădată combativ, războinic, a părut mai resemnat, negăsind soluţii de rezolvare a situaţiei. Liderii de sindicat, convinşi că în viitorul apropiat sau ceva mai târziu, Combinatul va fi ras, în totalitate, au cerut autorităţilor să treacă la procedura de expropriere. Ideea nu a încântat pe nimeni. Deputatul Ion Pârgaru, care rareori poate fi întâlnit la astfel de acţiuni, a spus că este nevoie de mai multe elemente pentru a se lansa idei, soluţii, perspective.

CITEŞTE ŞI: Coşurile de fum de la COS Târgovişte vor fi distruse prin explozie controlată

Reprezentantul Finanţelor, directorul adjunct Viorel Paraschiv, a precizat că sunt plătite datoriile, conform planului de reorganizare aprobat la începutul anului, dar că nu ştie din ce vin banii, din producţie sau din tăierea fierului vechi. Diamandi, supărat, a explicat că din producţie, în nici un caz din tăierea halelor dezafectate. Dacă la început a spus că nu se taie nimic la COS Târgovişte, ulterior, pe parcursul întâlnirii, a început să înşire ce s-a căsăpit, secţii care nu au mai ţinut pasul cu noul, cu tehnologia.

dialog social 1A vorbit şi senatorul Leonardo Badea. Bine, teoretic, fără să dea soluţii, a insistat pe interesul public dar până la gardul proprietarului. A dat de înţeles că ăsta-i capitalismul, ne convine sau nu.

Deputatul Iulian Vladu a fost un pic mai exaltat. Discurs de politician care voia neapărat vinovaţi de situaţia în care ajuns COS-ul şi pe cine să dibui dacă nu pe adversari politici? A insistat să afle cine a semnat autorizaţiile de demolare la cos, să-şi găsească un subiect, cum a spus prefectul. Mai era un pic şi Vladu ar fi exclamat că primarul Târgoviştei este de vină că se dărâmă Combinatul! Avea totuşi dreptate cu ridicarea unui parc industrial, cu ce punem în loc. Dar, asta pare să fie treaba rusului, proprietarul unităţii.

CITEŞTE ŞI: COS Târgovişte a scăpat de faliment! Judecătorul sindic a aprobat planul de reorganizare

Şi s-a vorbit mult! Istorie, reproşuri, contradicţii, orgolii. Sindicaliştii au propus ca ceea ce a mai rămas din COS, dacă se va realiza expropierea, să devină un soi de la laborator al Universităţii Valahia, bază de studiu pentru viitorii specialişti în metalurgie. Rectorul UVT, Cătălin Oros, prezent la întâlnire, nu a pedalat pe această idee, spunând că universitatea deţine laboratoare şi bază tehnică suficiente, nemaiputându-se angaja în alte proiecte.

Una peste alta, am avut parte de două ore de dicuţii sterile, de antrenament şi socializare pe o temă fantastică. Am mai aflat câteva lucruri despre cum s-au înstrăinat unele active, dar acum nici măcar valoare de informaţie nu mai au. De la întâlnire, cei prezenţi au plecat pesimişti, convinşi că, în următorii ani, Combinatul va dispărea cu totul. E doar o chestiune de timp…

dialog social 3 dialog social 2

View My Stats