Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, mai 22, 2024
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » Retrocedate suspect, 863 hectare de pădure au fost vândute pe 2 milioane de euro!

Retrocedate suspect, 863 hectare de pădure au fost vândute pe 2 milioane de euro! 

Sunt destule semnale care arată că anchetatorii au în lucru dosare ce vizează şi retrocedările de păduri din judeţul Dâmboviţa, realizate în perioada 2008-2012. Printre acestea s-ar afla şi cazul „Moştenirea Elenei Văcărescu”, respectiv retrocedarea a peste 800 de hectare de păduri din fondul de stat din zona Raciu-Lucieni-Nucet-Moara Nouă, păduri şi zăvoaie ce se găsesc de-a lungul râului Dâmboviţa.

În 2011, am relatat de larg despre acest caz şi eram convinşi că autorităţile statului vor cerceta eventualele ilegalităţi săvârşite. Pănă acum, nimeni nu a făcut nimic. Comisia de Aplicare a Legii Fondului Funciar a validat fără probleme cererea înaintată de inginerul Şerban Alexandru Manu, stabilit în Franţa de prin anii ’80, un strănepot al generalului Gheorghe Manu, fost primar al Bucureştiului între 1873-1877. La rândul său, generalul Manu a fost nepot al Zoei Caribol, sora Elenei Văcărescu, cea care este legată de Dâmboviţa şi comuna Văcăreşti şi care a lăsat prin testament întreaga sa avere Academiei Române.

Culmea! Suprafaţa retrocedată lui Şerban Manu a fost revendicată şi de Academia Română, ca beneficiară a testamentului Elenei Văcărescu, dar cererea a fost respinsă şi nu a mai urmat o contestaţie cum ar fi fost firesc. Astfel, zăvoaiele din lunca Dâmboviţei, de la Raciu şi până la Moara Nouă, plus pădurile Iuda Mică şi Brăteasca au trecut în proprietatea familiei Manu.

A fost solicitată integral şi pădura Mânăstirii Nucet, dar, din fericire, nu a fost retrocedată. Pe atunci, deputatul Ion Stan – preşedinte al PSD şi fiu al comunei Nucet s-a opus acestei retrocedări de amploare, considerând-o a fi abuzivă. De fapt, în anul 2011, a luat poziţie public, declarând că va sesiza Parchetul General, pe Laura Codruţa Kovesi. A avut şi o declaraţie politică prezentată în Parlamentul României pe 29 noiembrie 2011, pe care o prezentăm integral.

„Zăvoaiele din lunca râului Dâmboviţa, pornind de la Raciu şi ajungând la Moara Nouă, au intrat în proprietatea urmaşilor boierilor Văcăreşti. Şerban Alexandru Mânu, strănepotul generalului Gheorghe Manu – fost primar al Bucureştiului în perioada 1873-1877, a revendicat şi obţinut toate proprietăţile din Dâmboviţa ale Zoei Caribol, sora Elenei Văcărescu, deşi prin testamentul său aceasta dispune că numai uzufructul pentru 50 ha teren arabil şi 50 ha pădure să revină moştenitorilor săi, iar restul proprietăţilor să revină Academiei Române.

Reconstituirea dreptului de proprietate asupra celor 863 de hectare de pădure s-a făcut sub presiunea pusă de prefectul de Dâmboviţa, Iancu Caracotă, asupra Direcţiei Silvice Târgovişte şi asupra Comisiei judeţene de aplicare a legii fondului funciar care, iniţial, respinsese amendamentul, iar ulterior, la ameninţările prefectului, a validat cererea înaintată de Şerban Alexandru Mânu pentru autorul Zoe Caribol. Ocolul Silvic Târgovişte a precizat că s-a realizat şi punerea în posesie, în regim de urgenţă, la ordinul portocaliu primit din Prefectura Dâmboviţa. Zăvoaiele din lunca râului Dâmboviţa, pornind de la Raciu şi ajungând la Moara Nouă, nu mai sunt ale statului. De asemenea, pădurile Iuda Mică şi Brăteasca au fost date familiei Manu.

Ne punem întrebarea: care sunt motivele care i-au determinat pe prefectul Iancu Caracotă şi pe cei din Comisia judeţeană de fond funciar de au închis ochii şi n-au vrut să citească paragraful II punctul C din testamentul Elenei Văcărescu care precizează: «Las Academiei Române proprietatea asupra parcului, capelei, conacului şi clădirilor anexe cu instalaţiunile lor, cum şi proprietatea suprafeţei tuturor terenurilor arabile, grădinăriilor, pădurilor şi zăvoaielor toate făcând parte din moşia Văcăreşti, judeţul Dâmboviţa, excluzând din acestea 50 ha pământ arabil şi 50 ha pădure. Uzufructul pe viaţă al acestor bunuri îl are sora mea Elencuţa…».

Ce interese de afaceri şi acte de corupţie se ascund în spatele acestei retrocedări frauduloase? Ce ne pot spune Emil Boc şi Traian Băsescu despre retrocedarea ilegală făcută la presiunea prefectului de Dâmboviţa? Cine mai apără statul în faţa abuzurilor portocalii?!

Sesizăm pe această cale Corpul de control al Primului Ministru, Parchetul General şi Ministerul Administraţiei şi Internelor pentru a descâlci iţele acestei escrocherii cu averea statului şi pentru a sancţiona drastic pe cei vinovaţi, restituind statului, respectiv Academiei Române, proprietăţile ce-i revin de drept”.

Potrivit celor afirmate de Ion Stan, moştenitorii Elenei Văcărescu îşi primiseseră cele 50 de hectare, iar restul de 800 ar fi trebuit să se afle în posesia Academiei Române.

„Desi în cadrul Comisiei de Fond Funciar, la prima dezbatere, amendamentul de retrocedare s-a anulat, la interventia domnului prefect (nota redacţiei – Iancu Caracota), cei de la Romsilva au restituit tot ce mai era padure, începând de la Iuda şi până la Lucieni, unor moştenitori care nu aveau dreptul să primească. De ce a fost atât de interesat domnul prefect şi a băgat şi a doua oară în Comisia de Fond Funciar? Ce relaţie are cu persoana care a venit ca şi proprietar al drepturilor litigioase? (…) Eu cred că instituţiile statului trebuie să clarifice de urgenţă aceste lucruri”, declara, în 2011, Ion Stan.

Din câte se pare, Şerban Alexandru Manu – cel care a revendicat şi obţinut pădurea a vândut-o deja. Se vehiculează ca cifră a tranzacţiei peste 2 milioane de euro!

View My Stats