DÂMBOVIŢA: Prim-procurorul Iulian Preda, bănuit de colaborare cu Securitatea

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa, Iulian Preda, este bănuit că ar fi fost colaborator al Securităţii, conform raportului CNSAS pe anul 2012, scrie reporterpenet.ro. Potrivit instituţiei, Preda “informa despre activitatea ostilă a unor elemente care intenţionează să aducă în orice mod atingerea securităţii statului sau să creeze pagube importante economiei naţionale”.
La dosar, CNSAS a adus mai multe înscrisuri ale lui Iulian Preda din perioada 1980-1990. instanţa trebuie să decidă dacă toate aceste înscrisuri, inclusiv angajamentul, aparţin lui Iulian Preda în calitate de colaborator al securităţii.
Dosarul se judecă la Curtea de Apel din Bucureşti, acolo unde Preda are calitatea de pârât în dosarul 5902/2/2012, ce are ca obiect constatarea calităţii de lucrător/colaborator al securităţii. Curtea de Apel Bucureşti s-a pronunţat iniţial în 14.10.2013 şi a admis acţiunea intentată de CNSAS, constatând practic că Iulian Preda a fost colaborator al Securităţii. Procurorul a cerut recurs, iar termenul de judecată este 12 februarie 2015.
Prim-procurorul Iulian Preda a declarat pentru “Adevărul” că notele informative pe care CNSAS se bazează, ar fi fost scrise şi semnate de altcineva. În apărarea sa vine cu o expertiză grafoscopică întocmită de expert criminalist Nicola Gheorghe.
“Nu sunt îndeplinite cele două condiţii prevăzute de art. 2 lit. b din O.U.G. nr. 24/2008, aprobată cu modificări prin Legea nr. 293/2008, necesare pentru constatarea calităţii de colaborator al Securităţii şi anume informaţiile furnizate Securităţii să se refere la activităţi sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist şi informaţiile să vizeze îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. În legătură cu prima condiţie, nu s-a făcut dovada că notele informative aflate la filele 2-7 în mapa anexă R 214708, vol. 2 şi angajamentul aflat la fila 2 în dosarul personal R 214708, vol. 1 ar fi fost scrise şi semnate literal de către subsemnatul. Astfel, printr-o expertiză grafoscopică întocmită de expert criminalist Nicola Gheorghe, autorizat în expertiza grafică şi tehnică a documentelor, s-a făcut dovada că angajamentul şi notele nu au fost scrise şi semnate literal de subsemnatul. Prin această expertiză se concluzionează cu certitudine că notele informative aflate la filele 2-7 în mapa anexă R 214708, vol.2 şi angajamentul aflat la fila 2 în dosarul personal R 214708, vol. 1 „nu au fost scrise şi semnate literal de Preda Iulian. Se argumentează că examenul comparativ al trăsăturilor morfologice ale scrisului în litigiu şi ale celui de comparaţie evidenţiază divergenţe mari care, coroborate cu diferenţele de ordin general pe care le-a prezentat, plasează cele două grupuri grafice în tablouri cu autori scripturali diferiţi”, a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa.