Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, octombrie 4, 2024
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DÂMBOVIŢA: O săptămână de proteste în faţa Fiscului! Măsurile ANAF privind impozitarea ajutoarelor sociale desfiinţează sindicatele

DÂMBOVIŢA: O săptămână de proteste în faţa Fiscului! Măsurile ANAF privind impozitarea ajutoarelor sociale desfiinţează sindicatele 

Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa va protesta săptămâna aceasta în faţa Direcţiei de Finanţe Dâmboviţa, ca urmare a faptului că sindicatele din judeţ sunt obligate să plătească impozit pentru toate ajutoarele sociale pe care le-au acordat în ultimii cinci ani de zile. Măsura a fost dispusă prin acte de control fiscal. În plus, s-au calculat şi dobânzi şi penalităţi, ceea ce a făcut deja ca două organizaţii sindicale (Metalurgistul şi SLI COST) să-şi închidă porţile, întrucât sumele pe care ar trebui să le plătească către Fisc sunt de-a dreptul scandaloase, mult peste banii pe care sindicaliştii i-au avut vreodată în cont.

„În momentul de faţă trăim vremuri pe care le consideram demult apuse. O autoritate a statului refuză să justifice norma juridică în baza căreia a dispus o măsură. De fapt, nu există o normă juridică prin care să fim obligaţi să plătim impozit pe aceste ajutoare. Dimpotrivă, Codul Fiscal are o prevedere clară prin care se spune că ajutoarele acordate de sindicate nu se impozitează. Dânşii vin şi fac tot felul de interpretări ale acestui articol, încălcând acel princicpiu că dacă legiuitorul nu distinge, nici interpretul nu are voie să o facă. Autoritatea Fiscală a judeţului Dâmboviţa nu are voie să aplice legea arbitrar şi după ureche”, ne-a declarat Nicolea Dragodănescu – vicepreşedinte Cartel Alfa, Filiala Dâmboviţa şi preşedinte al Sindicatului Valahia din cadrul Erdemir.

Potrivit sindicaliştilor, Autoritatea Fiscală din judeţul Dâmboviţa şi-a depăşit limitele de competenţă, iar controlul început în urmă cu trei luni este abuziv şi de rea credinţă.

„Autorităţile statului, nu doar cele fiscale, au obligaţia de a verifica legalitatea, nu oportunitatea acordării unui ajutor social. În cazul de faţă, oportunitatea acordării acestor ajutoare revine în exclusivitate sindicatului din fondurile căruia se dă şi al cărui membru este respectivul salariat. Nu este treaba Fiscului să verifice că nea Gheorghe care avea o bubă în cap şi a venit la sindicat şi a solicitat un ajutor de 100 de lei ca să-şi cumpere o alifie să-şi dea pe bubă şi sindicatul a putut să-i dea aceşti bani. Nu este nici treaba sindicatului sau a lui nea Gheorghe să se justifice în faţa Fiscului că respectivul Gheorghe avea sau nu avea venituri suficiente ca să-şi cumpere singur alifie. Este treaba noastră. Dacă noi am vrut să-l ajutăm pe nea Gheorghiţă, că am putut, este numai treaba noastră. Fiscul, da, are obligaţia să verifice dacă fondurile sindicatului sunt constituite legal, dacă banii acordaţi pentru ajutorul respectiv au fost menţionaţi în registru, dacă omul a primit banii… Nu este treaba Fiscului să vină să-mi numere zilele de grevă şi să spună că Gheorghe a avut şapte zile de grevă şi Vasile a avut nouă şi i-ai dat tot 600 de lei. Nu este treaba Fiscului! Este numai treaba noastră şi Fiscul să stea în banca lui şi să-şi vadă de atribuţiunile lui”, a explicat Nicolae Dragodănescu.

nicolae dragodanescu

Cu alte cuvinte, organele fiscale din judeţul Dâmboviţa, con trar colegilor din ţară, au dispus că trebuie plătit impozit 16% pentru toate ajutoarele sociale acordate membrilor de sindicat.

„Ne-a şocat faptul că, în opinia Fiscului, ajutor social este echivalent cu sărăcia. Dânşii spun că trebuie să se facă dovada că respectivul beneficiar nu avea venituri. Dar, cine spune lucrul ăsta? Mergem la DEX şi vedem că ajutorul social este o formă de sprijin pe care poţi să-l dai şi atunci când omul este bine şi îi naşte soţia, şi atunci când are o problemă medicală, şi când participă la grevă, atâta timp cât o faci din banii tăi, atâta timp cât nu sunt banii statului. Nu avem de dat niciun fel de explicaţie decât membrilor noştri, cenzorilor noştri. Autoritatea de control şi-a depăşit limitele de competenţă nejustificat, pentru că, dacă astăzi ne impozitează ajutoarele sociale fără să existe o normă juridică, mâine probabil ne vor impozita şi autobuzele cu care mergem la miting pentru că, dacă tot am avut bani, sigur că trebuie să plătim şi la Fisc 16%”, ne-a declarat Nicolae Dragodănescu.

Prin urmare, în perioada 22 – 26 septembrie, cel puţin 100 de persoane vor picheta, timp de o oră, între 15:30 şi 16:30, sediul Direcţiei de Finanţe Dâmboviţa. Va fi un altfel de protest, unul în timpul căruia nu se vor auzi huiduieli, ci aplauze! Marţi, pe 23 septembrie, va sosi de la Bucureşti, pentru a-şi susţine colegii preşedintele CNS Cartel Alfa – Bogdan Hosu.

Este un abuz fără precedent. Este o imixtiune a statului în activitatea sindicală pe care nu vrem să o tolerăm. Suntem convinşi că aceste controale nu au venit întâmplător. De vreo trei luni de zile, se întâmplă aşa, iar noi am atras atenţia că se încalcă atribuţiunile, am atras atenţia că ceea ce face Fiscul din Dâmboviţa este în neregulă, din moment ce nu-ţi justifică măsura luată, cu lege şi articol, şi îţi spune că «eu cred că este ca mine, dar dacă tu crezi altfel du-te şi dă-ne în judecată şi facem cum zice judecătorul». Păi, să ne ierte Dumnezeu, este act de autoritate, care are un regim special, adică Fiscul a doua zi vine şi îţi blochează conturile, îţi ia banii, după aia te judeci un an de zile şi, dacă e să-ţi iei banul înapoi, s-ar putea să te mai calce de vreo cinci ori această autoritate. Este o formă de control şi de dictatură care se instaurează puţin câte puţin”, a concluzionat Nicolae Dragodănescu.

View My Stats