DÂMBOVIŢA: Mirel Nica de la Mediu s-a contrat cu şefii de la Finanţe şi Vamă: „E măgărie în ţara asta”!

Astăzi, 27 iunie 2014, s-a consumat încă o şedinţă a Colegiului Prefectural Dâmboviţa, for care-i reuneşte pe toţi şefii de instituţii deconcentrate din judeţ. Întâlnirea a început în tiparul obişnuit, al raportărilor seci, şi a continuat cu deja binecunoscuta stare de nemulţumire a prefectului Victor Sanda.
„De ce a plecat SAPARD (actualmente APDRP) din Dâmboviţa la Piteşti? Pentru că oricine ar asista la această şedinţă de… plante, cu mine în frunte, ar zice ce să discutăm noi cu… Mutăm totul în altă parte, unde sunt oamenii mai implicaţi”, a răbufnit Victor Sanda, când a văzut că participanţii nu au nimic de spus pe marginea temelor abordate, iar cele de astăzi chiar erau unele de substanţă, fiind legate de bani, impozite, TVA, accize.
CITEŞTE ŞI: „Centrul Regional 3 Sud s-a mutat de la Târgovişte la Piteşti”
Şi totuşi… Întâlnirea Colegiului Prefectural nu s-a mai încheiat fără luări de poziţie, aşa cum se întâmplă de ani şi ani de zile! A schimbat… rânduiala directorul Mirel Nica de la Agenţia pentru Protecţia Mediului, care i-a contrat, cu argumente, pe şefii de la Finanţe şi Vamă, care tocmai terminaseră să se laude cu depăşirile de plan la încasări.
„Îi omorâm pe agenţii economici. Toată ziua, controale, controale, controale. Ne-aţi spus câţi bani aţi încasat, dar puteţi să-mi spuneţi şi câte firme s-au desfiinţat? Multe pentru că nu au obţinut la timp compensările de la stat? Câte firme intrate pe mâna lichidatorului şi-au revenit? Aproape niciuna fiindcă lichidatorul îşi ia partea lui, indiferent că redresează sau nu o societate. Ar trebui să i se plătească foarte puţin în cazul în care nu reuşeşte să repună pe picioare o firmă, ca să-l obligăm să găsească soluţii. În momentul de faţă nu are niciun interes să-şi bată capul fiindcă încasează aceeaşi sumă de bani, indiferent că face sau nu face ceva.
Funcţionarii publici, dacă ar fi în situaţia agenţilor economici, ar înţelege altfel lucrurile. În momentul de faţă, ei sunt învăţaţi, şi am cazuri şi la mine la Agenţie, să-i plimbe pe oameni pe drumuri. Aceşti funcţionari pe care, dacă îi dai afară, nu ştiu să bată un cui în perete! Este măgărie în ţara asta. Nu se poate să ceri aviz de la Direcţia Sanitară Veterinară ca să faci asfalt şi canalizare. Ce, băgăm lapte în asfalt?”, a precizat Mirel Nica.
Într-adevăr, aceasta este realitatea crudă. Dar, ce credeţi, au privit lucrurile cu seriozitate directorii de deconcentrate? Nu! S-au mulţumit să asculte, să zâmbească în colţul gurii sau să râdă zgomotos când Mirel Nica se agita cu expunerea, după care s-au ridicat şi au plecat! Şi atunci, ne întrebăm cum să se schimbe ceva în ţara asta, dacă nu privim lucrurile cu seriozitate, dacă nu ne implicăm?