Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, iulie 19, 2024
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DÂMBOVIŢA: La Găeşti s-a livrat populaţiei clor şi detergenţi în loc de apă potabilă!

DÂMBOVIŢA: La Găeşti s-a livrat populaţiei clor şi detergenţi în loc de apă potabilă! 

Abia am fost anunţaţi de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Dâmboviţa despre urmărirea penală efectuată împotriva fostei conducerii a Companiei de Apă Târgovişte pentru neglijenţă în serviciu în cazul contaminării cu fecale a apei potabile livrată locuitorilor comunei Aninoasa şi, din nou, apar probleme grave, de data asta la Găeşti. Pe conductele reţelei publice de alimentare cu apă s-au pompat detergenţi şi clor. Minunea s-a întâmplat luni, dar reacţia Companiei de Apă Târgovişte-Dâmboviţa a venit târziu, când deja comunitatea şi mass-media s-au inflamat, văzând că la robinete a început să curgă apă spumantă de culoare neagră.

Oamenii susţin că nu au fost avertizaţi de nimeni că ar fi existat vreo neregulă în distribuţia apei. Nici măcar primarul interimar Grigore Gheorghe nu a ştiut că pe ţevile din oraş curge clor şi detergenţi în loc de apă potabilă.

grigore gheorghe primar gaesti

„A fost pusă în pericol sănătatea cetăţenilor Găeştiului şi consider că este un incident foarte grav. Pe mine, personal, în calitatea pe care o am, nu m-a anunţat nimeni. Am înţeles că a venit ieri după amiază un fax care a fost afişat la intrarea în Primărie prin care cetăţenii erau informaţi că cei de la Compania de Apă fac spălări de reţea şi apa nu este potabilă câteva zile. Astăzi, după ce am aflat că au livrat apă cu detergent timp de câteva zile fără să anunţe, punând în pericol sănătatea şi viaţa găeştenilor, am sunat eu la Compania de Apă să pun întrebări cu ce se întâmplă şi să-i întreb de ce nu m-au contactat imediat. Mi-au spus că au avut o lucrare în zonă, că au oprit apa şi că a plecat detergent în reţea de la un agent economic din zonă. Şi acum eu mă întreb unde este adevărul? În fax dumnealor anunţă după 3 zile de la incident că fac spălări în reţea, iar acum, când presa s-a sesizat aruncă pisica în curtea agentului economic”, a declarat Grigore Gheorghe.

Emil Coaţă, şeful Secţiei CATD Găeşti, a spus că sesizările nu au apărut decât marţi, dimineaţă, iar următorul pas pe care l-au făcut a fost acela de a lua probe de apă şi de a înştiinţa locuitorii oraşului prin afişaj, pe scările de bloc, să nu consume apă. Nici vorbă în „Atenţionare” despre necazul ivit. De ce să ştie consumatorii cu ce se confruntă! Se menţiona în hârtia lipită pe uşi că se fac spălări de reţea.

emil coata

„Eu am avut o avarie şi am oprit apa, el a avut un furtun băgat în cuva cu detergent şi robinetul deschis. În momentul când noi am oprit apa, s-a creat un vid şi s-a schimbat sensul de scurgere şi a intrat detergent în reţea. Marţi dimineaţă ne-a sunat un cetăţean că vine apă cu spume. Ne-am deplasat imediat acolo, am pus anunţuri să nu se mai consume apă, am spălat, am purjat de marţi pînă astăzi. Deja a scăzut nivelul la 0,9 şi trebuie să ajungă la zero. Consider că este vina patronului de la fabrica de chimicale pentru că nu poţi să nu pui o supapă în momentul când faci manevra pe care o faci. Vasul cu detergent era la 1,5-2 metri înălţime cu furtunul în el şi în momentul când s-a oprit apa, detergentul din vasul lui a intrat în reţeaua noastră prin robinetul deschis. Când am dat drumul la apă, automat a început să-l împingă în reţea, dar abia a doua zi s-au sesizat oamenii. Noi am constat şi am luat imediat măsuri. Am anunţat DSP-ul, am anunţat Târgoviştea, am anunţat Primăria, am anunţat cetăţenii că se fac spălări de reţea şi că apa nu este potabilă”, spune Emil Coaţă.

Vina pentru producerea acestui necaz, care ar fi putut să aibă consecinţe grave asupra sănătăţii populaţiei, a fost pasată în curtea unei societăţi comerciale care nu ar fi anunţat în timp util că şi-a schimbat obiectul de activitate pentru punctul de lucru unde i se livra apă. Vezi Doamne, dacă ştiau îi puneau în vedere să-şi ia măsuri de siguranţă, să nu care cumva să le scape şamponul pe conductele de apă potabilă. Patronul societăţii care se ocupă cu producerea diferitelor substanţe chimice are o altă variantă. Muncitorii Companiei de Apă, conştincioşi nevoie mare, ar fi spart o conductă din apropierea firmei sale, dar nu au catadicsit să-l anunţe că opresc apa. Când au pornit din nou pompele s-a produs avaria, iar o serie de substanţe nocive, detergenţi, clor etc s-au scurs în reţeaua de alimentare a oraşului.

apa gaesti 5

Compania de Apă, căreia nu îi mai trebuia un astfel de scandal, tocmai acum când are imaginea şifonată rău, pasează reponsabilitatea societăţii care se ocupă de reabilitarea şi extinderea reţelei de canalizare în Găeşti, firma CONIZ ROMARD SRL, informând media despre acest incident prinr-un comunicat.

„Urmare avariei provocate de SC CONIZ ROMARD SRL în data de 09.03.2015, la reţeaua de apă potabilă de pe str. Argeşului, în timpul lucrărilor de reabilitare – extindere a reţelei de canalizare a oraşului Găeşti, conducerea Companiei de Apă a analizat situaţia şi a dispus ca acţiuni corective izolarea zonei afectate prin închiderea vanelor, spălarea şi igienizarea reţelei de apă şi prelevarea probelor de apă în amonte şi în aval de avarie”. Nu scapă de acuze nici firma chimică.

„Sunt suspiciuni că responsabil de acest fenomen de spumare este un agent economic din zonă care produce detergent pentru gresie, faianţă şi pardoseli. Poluarea a fost posibilă din vina exclusivă a acestui agent economic prin trecerea necontrolată a detergentului în reţeaua de apă, prin intermediul unui furtun cuplat la reţeaua de apă şi lăsat liber în vasul de detergent. La scăderea presiunii în reţea, din cauza avariei, detergentul s-a descărcat în reţeaua de distribuţie a apei potabile fără ca agentul economic să ne sesizeze acest lucru când a observat pierderea de detergent. S-au prelevat probe de apă potabilă de la 10 consumatori. S-a continuat purjarea apei prin hidranţi şi s-au prelevat probe de apă care au fost trimise la Laboratorul Central apă potabilă Târgovişte pentru analiza fizico-chimică şi bacteriologică. S-a anunţat Direcţia de Sănătate Publică şi se va continua purjarea până la obţinerea unei ape conforme”, se mai menţionează în comunicatul CATD.

apa gaesti 3Direcţia de Sănătate Publică informează că a fost notificată cu întârziere, astăzi – 12 martie, cu privire la avaria survenită. Având în vedere acest fapt, Compania de Apă Târgovişte-Dâmboviţa a fost sancţionată contravenţional cu suma de 5.000 de lei. De asemenea, s-au dispus următoarele măsuri:
– interzicerea utilizarii apei furnizate pentru consum uman pana cand nu avem certitudinea ca nu este pusa in pericol sanatatea consumatorilor.
– asigurarea unei surse de apa alternative pentru populatia afectata pana la reluarea furnizarii apei de calitate corespunzatoare, sursa investigata din punct de vedere sanitar.
– informarea populatiei de catre furnizor cu privire la interzicerea consumului de apa din retea pana cand acesta va reveni la parametrii de calitate.
– recoltarea de probe de apa de la robinetul consumatorilor de pe strazile afectate.
– trimiterea de probe de apa pentru determinari toxicologice la un laborator de analize acreditat RENAR.

Poliţia a deschis dosar de cercetare penală în acest caz.

apa gaesti 1 apa gaesti 2

View My Stats