DÂMBOVIŢA: Furturile de lemn au scăzut la 0,003 mc/ha în pădurile administrate de Direcţia Silvică!
„Trebuie întâi să dai şi apoi să ceri”! Aceasta este deviza după care îşi ghidează activitatea directorul Direcţiei Silvice Dâmboviţa, dr. ing. Costel Preda, iar rezultatele obţinute arată clar că este o abordare eficientă. Spre exemplu, instituţia a depăşit de patru ori profitul stabilit pentru anul 2017 şi suntem abia la sfârşitul lunii septembrie! De altfel, Direcţia Silvică Dâmboviţa a depăşit deja toţi indicatorii trasaţi de Regia Naţională a Pădurilor.
„La regenerări naturale, faţă de un program de 10 ha, am realizat 29, iar la regenerări artificiale (plantaţii), din 24 de ha, am realizat 33. În ceea ce priveşte activitatea de punere în valoare, faţă de un program de 140.000 mc, am realizat 154.000 mc şi continuăm lucrările de igienizare. La degajări, faţă de un program de 71 ha, am realizat 91 ha. La curăţiri, faţă de un program de 307 ha, am realizat 310, iar la rărituri, faţă de un program de 1.600 ha, am realizat 1.792 ha.
La exploatarea masei lemnoase, avem alocat a se exploata 145.000 mc şi, faţă de un program la 9 luni de 85.000 mc, am realizat 93.000 mc. Activitatea de exploatare intensă a început de la 15 septembrie, pentru că acum se exploatează produsele principale ajunse la vârsta exploatabilităţii. Activitatea se execută atât în regie proprie, cât şi prin agenţii economici – masă lemnoasă vândută pe picior.
Cât priveşte cifra de afaceri, faţă de 33.366.000 lei, am realizat 35.064.000, adică în loc de 333 de miliarde am realizat 350 de miliarde lei. Profitul, faţă de un program de 2,5 miliarde, am realizat 10 miliarde la 9 luni şi suma va creşte până la finele anului”, a punctat dr. ing. Costel Preda – directorul Direcţiei Silvice Dâmboviţa.
Rezultate remarcabile s-au obţinut şi în lupta cu hoţii de lemne. Urmare unui plan de acţiune bine pus la punct cu Poliţia şi Jandarmeria, volumul sustragerilor ilegale de masă lemnoasă din pădurile aflate în paza şi administrarea Direcţiei Silvice Dâmboviţa a scăzut la 0,003 mc/ha.
În perioada următoare, conform modificărilor aduse Codului Silvic, Garda Forestieră urmează să identifice toate suprafeţele de pădure care nu sunt predate în pază unei structuri silvice, de stat sau private, şi să-i oblige pe proprietari să procedeze la încheierea acestor contracte cu ocoalele silvice care vor fi nominalizate pentru fiecare localitate în parte. În judeţul Dâmboviţa există opt ocoale silvice de stat şi cinci private.
Odată ce arborii îşi vor pierde frunzele, silvicultorii dâmboviţeni vor demara împăduririle de toamnă, inclusiv completările. Programul cuprinde 20 ha în fondul forestier de stat şi 13 ha în cel privat. De asemenea, spune directorul Costel Preda, se execută şi lucrări de pregătire a terenului.
„Avem la Pepiniera Găeşti 260.000 de puieţi forestieri şi 8.800 de puieţi ornamentali. Pe această cale, rog dâmboviţenii şi nu numai pe ei să vină să achiziţioneze puieţi ornamentali de la Pepiniera Găeşti. Vor fi livraţi cu balot, ceea ce înseamnă o şansă de prindere de 99,9%”, spune dr. ing. Costel Preda.
Conferinţa de presă organizată astăzi, 26 septembrie 2017, la sediul Direcţiei Silvice Dâmboviţa, s-a încheiat cu o deplasare în fondul forestier administrat prin Ocolul Silvic Pucioasa, unde jurnaliştii au putut să vadă concret cum decurge munca la pădure.
VIDEO