DÂMBOVIŢA: Fostul primar Teodor Bâte şi academicianul Mihai Cimpoi, cetăţeni de onoare ai Târgoviştei
Manifestările prilejuite de sărbătorirea Zilelor Cetăţii Târgovişte au continuat astăzi cu procesiunea religioasă şi şedinţa festivă a Consiliului Local, evenimente care s-au bucurat de o participare numeroasă din rândul reprezentanţilor autorităţilor publice locale şi judeţene, ai instituţiilor deconcentrate, culturale, religioase şi militare. Din păcate, nu au fost prezenţi decât doi parlamentari din cei 15 aleşi dâmboviţeni, respectiv deputaţii Ionuţ Săvoiu şi Florin Popescu. De asemenea, prefectul Victor Sanda nu a avut răbdarea să rămână până la finalul întâlnirii solemne, deşi aceasta a durat mai puţin de o oră. Sau poate că treburi mai importante l-au solicitat în altă parte. Ar fi putut totuşi să le adreseze târgoviştenilor un mesaj de felicitare de ziua lor, înainte de a părăsi sala! În schimb, au făcut acest gest ambasadorii Cubei şi Venezuelei la Bucureşti, care au dovedit încă o dată că sunt alături de Târgovişte.
Evident, în centrul atenţiei s-au aflat cei doi cetăţeni de onoare ai Târgoviştei: academicianul Mihai Cimpoi din Republica Moldova şi inginerul Teodor Bâte – fost primar al municipiului Târgovişte. Vădit emoţionat, Mihai Cimpoi a mărturisit celor prezenţi că titlul ce i-a fost conferit astăzi este unul cu totul aparte între cele primite de-a lungul anilor, întrucât consideră Târgoviştea ca fiind capitala culturală a României.
În schimb, ca om al administraţiei, Teodor Bâte a punctat în mesajul său realizările în plan edilitar-gospodăresc din ultimii ani şi l-a felicitat în mod deosebit pe primarul Gabriel Boriga, fiindcă a avut puterea şi viziunea de a promova proiecte care vor schimba cu totul înfăţişarea oraşului, iar târgoviştenilor le-a adresat îndemnul să fie răbdători, fiindcă nimic durabil nu se realizează fără sacrificiu, fără praf şi fără noroi.
În cuvântul său de binecuvântare, Înaltpreasfinţitul Părinte Nifon – arhiepiscop şi mitropolit al Târgoviştei a vorbit despre moştenirea culturală şi spirituală pe care înaintaşii au lăsat-o târgoviştenilor şi ne-a îndemnat să nu uităm niciodată, în vâltoarea grijilor contemporane, ceea ce reprezentăm noi, ca istorie, spiritualitate şi cultură românească. Numai în acest mod vom înţelege prezentul şi vom şti să-l valorificăm pentru viitor.
„Nu orice oraş a avut cinstea de a fi Cetate de Scaun, unde voievozii şi mitropoliţii Ţării Româneşti au domnit şi au acţionat pentru apărarea ţării şi credinţei strămoşeşti. Târgovişte este şi capitala tiparului. Aici, la Târgovişte, trebuie să fim conştienţi de faptul că suntem moştenitorii unui patrimoniu cultural şi spiritual de mare anvergură”, a accentuat mitropolitul Nifon.
Primarul interimar Ciprian Prisăcaru a ţinut să precizeze că administraţia locală are o viziune asupra dezvoltării oraşului, o viziune care ţine seama atât de viitor, cât şi de trecutul glorios al Târgoviştei.
„Performanţa unei instituţii stă în valoarea oamenilor care o conduc, în viziunea şi forţa lor de a aplica nişte acţiuni, de a pune în valoare resursele. Consiliul Local Târgovişte are astfel de oameni capabili să stabilească obiective şi să aibă forţa de a mişca lucrurile. Noi, toţi cei care conducem, ne uităm în prezent şi în viitor. Suntem în măsură să facem aşa încât oraşul nostru să progreseze, dar trebuie să ne uităm împreună şi spre trecut, pentru că avem aici, la Târgovişte, o istorie pe care nu o egalează niciun alt municipiu din România şi de care suntem mândri. Trecutul nostru, şi tragic, şi glorios, nu este decât o treaptă istorică spre ziua de astăzi, iar prezentul nu este altceva decât un scurt popas în drumul nostru spre un viitor necunoscut”, a declarat Ciprian Prisăcaru.
Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Adrian Ţuţuianu a felicitat conducerea executivă a Primăriei Târgovişte pentru faptul că menţine tradiţia sărbătoririi Zilelor Cetăţii, dar şi pentru faptul că a decis anul acesta să acorde titlul de cetăţean de onoare academicianului Mihai Cimpoi.
„Şi Consiliul Judeţean Dâmboviţa are un parteneriat cu Raionul Ştefan Vodă din Republica Moldova. Vom ţine o şedinţă de Consiliu Judeţean la Ştefan Vodă şi vom sprijini în mod direct, cu pregătirea funcţionarilor publici care vor lucra pentru accesarea de fonduri europene. Este un mod de a arăta că nu suntem doar declarativi, ci suntem alături de ei în modul cel mai concret şi cel mai direct. Trebuie să ţinem cont întotdeauna că oraşul Chişnău este al doilea oraş al României Mari. De asemenea, vă felicit pentru că aţi ales să conferiţi titlul de cetăţean de onoare domnului Teodor Bâte, fost primar al Târgoviştei. Am avut convingeri politice diferite, ne-am situat de cele mai multe ori în tabere diferite, dar avem toţi obligaţia să recunoaştem valoarea unui om şi valoarea lucrurilor pe care le-a lăsat în urmă în acest municipiu”, a precizat Adrian Ţuţuianu.
Viceprimarul Cristian Stan, vorbind în numele colegilor săi consilieri, a punctat că datoria celor care conduc astăzi municipiul Târgovişte este aceea de a păstra moştenirea istorică a oraşului, de a se asigura că măreţia acestor locuri va dăinui.
„Trebuie să le dăruim şi generaţiilor viitoare sentimentul de mândrie pe care îl simţim noi astăzi”, a spus Cristian Stan.
În completare, consiliera Livia Mocanu a explicat că Zilele Cetăţii Târgovişte nu se sărbătoresc întâmplător odată cu Naşterea Maicii Domnului. Crede că, exact ca în viaţa de zi cu zi când naşterea unui copil schimbă cu totul existenţa celor din jurul lui, târgoviştenii vor deveni mai buni, mai atenţi, mai grijulii, mai aproape de credinţă.
„Târgovişte este un oraş cu trecut glorios, cu un prezent plin de acţiune, un oraş care păşeşte în lumea civilizaţiei şi a progresului”, a concluzionat Livia Mocanu.