DÂMBOVIŢA: Experţii de mediu discută cu locuitorii din Mătăsaru despre poluarea apei şi solului

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor organizează joi, 14 mai 2015, în comuna Mătăsaru, din județul Dâmbovița, seminarii de informare și educare ecologică a cetățenilor şi elevilor, în direcția conștientizării impactului major pe care îl are poluarea cu nutrienți asupra sănătății și calității vieții.
Prin aceste acțiuni se dorește îmbunătățirea practicilor și comportamentelor individuale, de familie și instituționale în zonele rurale din România în ceea ce privește gestionarea gunoiului de grajd și a deșeurilor menajere, precum și combaterea poluării cu nutrienți a apelor și solului și crearea premizelor pentru o agricultură durabilă.
În cadrul întâlnirii cu cetățenii, experții de mediu vor face cunoscute cele mai importante informații cu privire la: calitatea apei; igiena apei și sanitație; managementul deșeurilor menajere; managementul gunoiului de grajd; aplicarea îngrășămintelor; implicațiile prevederilor Directivei Nitrați la acordarea subvențiilor pentru fermieri
De asemenea, se va dezvolta și o sesiune practică care va consta în vizitarea unei gospodării și efectuarea mai multor activităţi, precum: inspecția sanitară a fântânii şi testarea apei; interpretarea rezultatelor privind calitatea apei în raport cu scorul de risc; discutarea situației constatate, cu accent pe soluțiile practice pentru remedierea problemelor existente.
În cadrul seminariilor de educație ecologică din școli, copiii vor primi informații despre importanța apei, mediul înconjurător și sănătatea omului. Totodată, elevii vor viziona filmulețul “Picurici” și vor afla mai multe detalii despre jocul omonim disponibil pe pagina http://www.inpcp-campanie.ro/. Seminariile pentru copii se vor finaliza cu un concurs de desene, cele mai reușite urmând să fie expuse cu ocazia Conferinței internaționale organizate la București în vara acestui an.
În anul 2012, pe un câmp d ela marginea satului Puţul cu Salcia, din comuna Mătăsaru, a fost descoperit un depozit de resturi animale provenite se pare de la abatoarele clandestine care funcţionau în zonă.
VIDEO