DÂMBOVIŢA: Două zile de cântec, joc şi voie bună la „Răvăşitul oilor”, în comuna Runcu

La Runcu, pe vârful lui In, s-au consumat două zile pline de voie bună. „Răvăşitul oilor”, sărbătoarea localităţii, a adunat pe creasta lui In meşteri veniţi din toate colţurile ţării, producători agricoli, crescători de animale, renumiţi oieri din Bran, Fundata, Moeciu, dar şi dâmboviţeni de-ai noştri, de la Pucioasa, Moroieni, Runcu, care s-au întrecut în a-şi etala brânzeturile tradiţionale şi pastrama. Nu a lipsit nici bulzul, specialitate culinară specifică vieţii la stână, alcătuită din brânză de burduf şi mămăligă coaptă la foc domol. Fumul de la grătarele încărcate cu cârnăciori şi mici se ridica la cer aidoma unor ofrande închinate zeilor de străbunii noştri daci.
Peisajul este de-a dreptul mirific în orice direcţie te-ai uita. Fie spre masivul Leaota, fie spre Bucegi, fie spre semeţii munţi ai Argeşului sau spre Valea Ialomicioarei până spre Fieni. Primarul comunei Runcu, Gheorghe Brebeanu, a fost gazdă primitoare pentru toţi cei invitaţi să participe la sărbătoarea coborâtului oilor de la munte. Pe scena amenajată, pe culme, în bătaia vântului răcoros de munte, au evoluat solişti îndrăgiţi ai folclorului românesc.
Tinerii au avut parte de discotecă în aer liber şi foc de tabără. Evident, de la „Răvăşitul Oilor nu au lipsit reprezentanţii administraţiei publice judeţene, dar şi liderii ori membrii unor partide politice importante.
Edilul Gheorghe Brebeanu, în cuvântul său, a făcut un scurt istoric al acestui obicei, a vorbit despre principala îndeletniciri a locurilor -oieritul şi despre sărbătoarea care este dedicată gospodarilor ce luptă să ducă mai departe tradiţia creşterii animalelor.
„Nu este uşoară deloc această meserie, presupunând, dăruire, sacrificii, muncă în condiţii grele, ani mai buni sau mai răi. Dar, dacă o faci cu suflet şi pasiune, poţi fi mândru de roadele muncii tale. În contextul în care trăim într-o societate bazată pe o economie alimentară industrializată, observăm cu atât mai mult cât de naturale şi sănătoase sunt produsele tradiţionale”, a precizat Gheorghe Brebeanu.
Adrian Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean, le-a urat celor prezenţi sănătate, forţă de muncă şi prosperitate. Şeful judeţului a făcut apoi o incursiune printre tarabele doldara de tot soiul de produse.