Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, iulie 14, 2024
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DÂMBOVIŢA: COS Târgovişte, în pericol de moarte! Sindicaliştii cred că doar naţionalizarea mai salvează industria românească

DÂMBOVIŢA: COS Târgovişte, în pericol de moarte! Sindicaliştii cred că doar naţionalizarea mai salvează industria românească 

Soarta Combinatului de Oţeluri Speciale Târgovişte a fost astăzi amânată de judecătorii dâmboviţeni. Decizia privind aprobarea sau respingerea planului de reorganizare a activităţii cerut de Silnef – creditorul majoritar se va lua cel mai probabil săptămâna viitoare, pe 4 februarie, dacă magistraţii nu vor considera că mai au nevoie de timp pentru studierea cauzei.

Potrivit directorului de producţie al COS Târgovişte, Aurel Diamandi, respingerea planului de reorganizare înseamnă intrarea societăţii în faliment şi trimiterea în şomaj a tuturor angajaţilor, adică 1.400 de persoane.

„E o soluţie pentru statul român să suporte cheltuielile pentru 1.400 de noi şomeri în judeţul Dâmboviţa? Şi nu va fi vorba doar de aceste persoane, întrucât Combinatul de la Târgovişte este singura societate din România care mai produce oţel de construcţie. Dacă ne închidem, nu facem decât să încurajăm importul. Nu cred că este foarte bine ca statul să ceară falimentul unei societăţi cum este COS Târgovişte”, a precizat Aurel Diamandi, astăzi, în cadrul Comisiei Consultative de Dialog Social la care a participat şi ministrul de resort – Liviu Marian Pop.

dialog social liviu pop

Planul de redresare a fost depus de o firmă specializată pe recuperare fier vechi

Deşi există multe dubii cu privire la onestitatea demersului cerut de creditorul principal, sindicaliştii sunt de părere că planul de redresare reprezintă în acest moment singura opţiune.

„Dacă cineva are o altă soluţie, să o spună că poate este mai bună. Dacă nu, lăsaţi-ne să lucrăm! Salariaţii care ar rămâne fără loc de muncă ar afecta grav judeţul. Plus că mai sunt alte câteva mii de persoane care depind de noi”, a punctat Gabriel Banu – liderul Sindicatului Metalurgistul.

Problema apare din cauza faptului că ANAF a contestat planul de reorganizare, întrucât ar urma să recupereze mult prea puţin din creanţele pe care COS Târgovişte le înregistrează către bugetul de stat.

„ANAF nu are interes să intre COS Târgovişte în faliment. Vrem doar să-şi plătească creanţa către statul român”, a spus Gheorghe Paraschiv – director adjunct Direcţia de Finanţe Dâmboviţa.

De precizat că Silnef – firma care a cerut reorganizarea – este o societate care are ca obiect de activitate recuperarea de fier vechi, iar planul de reorganizare pe 3 ani nu dă nicio garanţie că, după această perioadă, COS Târgovişte nu va fi tăiat pentru fier vechi.

„O societate care se ocupă cu recuperare de fier vechi ce relansare ar putea să facă? Silnef toacă fier vechi şi-l duce în Austria. Domnule ministru, să facem ceva cu ţara asta! Metalurgia este distrusă, industria de apărare este lăsată să moară. Din an în an, n-am făcut decât să pierdem. Era mai bine dacă întârziam privatizarea vreo 10 ani. Ne-am dat industria pe mâna oricui”, a spus Constantin Bucuroiu – preşedinte Cartel Alfa, Filiala Dâmboviţa.

sindicalisti COS 2

Creditorul principal va deveni acţionarul principal, dacă se aprobă reorganizarea

Toată lumea se întreabă de ce creditorul principal a renunţat să-şi recupereze în timpul procedurii de insolvenţă o sumă de bani colosală în favoarea unui plan de reorganizare. Nu cumva pentru a deveni în acest fel acţionarul majoritar de la Cos Târgovişte şi apoi să poată tăia liniştit tot ce vrea? Pare o strategie cusută cu aţă albă, după cum s-a exprimat viceliderul Cartel Alfa – Filiala Dâmboviţa, Nicolae Dragodănescu, însă nu este nici pe departe ilegală!

„Trei ani nu se va tăia nimic. Se va respecta întocmai planul de reorganizare. Dacă ne continuăm activitatea, nu împiedică nimeni ANAF să-şi recupereze sumele datorate după intrarea în insolvenţă, în 2013. Dacă nu se aprobă reorganizarea, se va declara falimentul COS Târgovişte şi atunci vor fi mai multe sute de milioane de lei ce nu se vor mai încasa. Silnef a renunţat la această creanţă pentru a recupera banii prin activitatea ulterioară”, a precizat directorul de producţie Aurel Diamandi.

Şi, totuşi, potrivit reprezentantului ANAF Dâmboviţa prezent astăzi la şedinţa de Dialog Social, Gheorghe Paraschiv, în planul de reorganizare aflat pe masa judecătorului sindic se precizează că, în următorii 3 ani, se vor vinde active ale societăţii pentru plata datoriilor curente.

„Vor fi valorificate active din sectoarele auxiliare, care nu mai fac parte din fluxul de producţie al oţelului”, a replicat Diamandi.

aurel diamandi COS Targoviste

Soluţia ministrului Liviu Pop: reconversia profesională!

Ministrul pentru Dialog Social – Liviu Pop nu a putut să vină cu soluţii salvatoare, deşi cunoaşte foarte bine situaţia fostelor combinate Mechel. Le-a cerut sindicaliştilor să pună răul înainte, adică probabilitatea ca judecătorul sindic să meargă pe varianta falimentului, şi i-a îndemnat să folosească banii europeni pentru reconversia profesională a salariaţilor şi să creeze astfel o alternativă la şomaj.

„Din păcate, am distrus metalurgia în cei 25 de ani care au trecut de la revoluţia din decembrie 1989. Am externalizat serviciile şi am lăsat oamenii şomeri. Este o luptă continuă, dar împreună putem găsi soluţii”, a spus Liviu Pop.

În situaţia în care planul de reorganizare va fi aprobat, ministrul a recomandat conducerii COS Tâgovişte să-şi extindă aria de producţie, să nu se limiteze doar la oţelul pentru contrucţie, cum a lăsat să se înţeleagă directorul Diamandi. În acest sens, le-a recomandat să încerce un parteneriat cu Dacia Renault, care are nevoie de oţeluri speciale de o anume calitate.

„A existat o şansă, în perioada 2009 – 2012, să înfiinţăm cu fonduri europene combinate sociale, în care toţi salariaţii deveneau acţionari, primeau materie primă pentru 2 ani şi vindeau. Se putea face peste tot. Acum s-au sistat banii europeni”, a explicat ministrul pentru Dialog Social.

Un astfel de proiect este în implementare la Câmpia Turzii.

sindicalisti COS 1

Sindicaliştii au cerut naţionalizarea industriei!

Sindicaliştii au venit şi ei cu o soluţie de redresare a economiei româneşti, nu doar a Combinatului de Oţeluri Speciale de la Târgovişte: NAŢIONALIZAREA!

„Interesul general trebuie să primeze, iar dacă statul crede că acest interes general este prejudiciat de o industrie, haideţi să o luăm înapoi! Nu excludeţi o naţionalizare. Noi ne gândim şi la asta. Gândiţi-vă şi dumneavoastră, domnule ministru! Acordând asistenţă socială continuă, tot statul pierde”, a precizat Nicolae Dragodănescu.

Ministrul Pop i-a replicat imediat că statul abia reuşeşte să ţină pe picioare societăţile comerciale pe care le mai are, plus că, în anul 2015, nu se mai poate pune problema de naţionalizare!

„Eu cred că statul trebuie să pună pârghiile, iar noi, actorii sociali, să intrăm în concurenţă”.

View My Stats