DÂMBOVIŢA: Colegiul Economic „Ion Ghica” din Târgovişte lasă moştenire generaţiilor viitoare o şcoală cu renume
Eveniment de înaltă ţinută astăzi la Colegiul Economic Ion Ghica din Târgovişte! Instituţia de învăţământ, singura cu acest profil din judeţul Dâmboviţa, a sărbătorit, într-un mod cu totul şi cu totul deosebit, 90 de ani de la înfiinţare. Momentul a fost emoţionat, întrucât s-a constituit într-un dialog între generaţii, indiferent că vorbim despre profesori sau despre absolvenţi. Le-au fost alături reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene, senatorul Leonardo Badea şi, evident, conducerea Inspectoratului Şcolar Dâmboviţa.
„Domnului Adrian Ţuţuianu – preşedintele Consiliului Judeţean îi mulţumesc fiindcă şi-a ţinut promisiunile făcute pe 15 septembrie, la deschiderea anului şcolar, adică a iniţiat demersurile pentru realizarea bustului Ion Ghica, care va fi plasat în curtea şcolii. Îi mulţumesc că a iniţiat demersurile pentru ca baza de instruire practică să aibă o maşină proprie şi îi mulţumesc că a făcut o promisiune publică că, în sfârşit, Colegiul Ion Ghica din Târgovişte va fi prima şcoală care va beneficia de o reabilitare totală prin următoarele proiecte cu finanţare europeană pe exerciţiul financiar 2014 – 2020.
Domnului primar Ciprian Prisăcaru îi mulţumesc, de asemenea, pentru că şi-a ţinut toate promisiunile făcute în prima zi de şcoală, adică vă rog să priviţi curtea şcolii şi veţi vedea că este cu totul alta. Avem teren de sport, însemnând teren de fotbal, pistă de alergări şi teren de baschet delimitate. Avem gard nou în spatele şcolii. Le aşteptam de ani de zile şi, în sfârşit, s-au împlinit.
Doamnei inspector general Luminiţa Preda îi mulţumesc pentru că ne este alături astăzi, cum ne-a fost întotdeauna şi pentru că a fost cea care a insistat să realizăm o lucrare extrem de importantă: trecerea între cele două corpuri de clădiri ale şcolii. A insistat şi insistă în continuare să rezolvăm şi cu aprobările de la ISU.
Îi mulţumesc bunului Dumnezeu şi îi sunt recunoscătoare pentru că astăzi mă aflu aici, alături de dumneavoastră, într-o şcoală în care lucrez de 24 de ani. Am păşit pragul acestei şcoli la 1 septembrie 1990. Fusesem 11 ani învăţătoare şi habar nu aveam ce este un liceu. Dar, am avut alături oameni minunaţi, de la care am învăţat să fiu profesor şi, imediat, să fiu şi manager, pentru că, pe 4 octombrie 1990, deja am primit pălăria de director adjunct al acestei şcoli. Habar nu aveam eu ce înseamnă acest lucru şi, iată că, de 24 de ani, învăţ în permanenţă să fiu profesor şi să fiu manager. Le mulţumesc în mod deosebit colegilor mei”, a precizat prof. Suzana Ilie – directorul Colegiului Economic Ion Ghica din Târgovişte.
Invitaţii au remarcat cu satisfacţie că se află într-o şcoală care, timp de 90 de ani, a ţinut ştacheta foarte sus, pe măsura numelui pe care-l poartă.
„Renumele unei instituţii de învăţământ se clădeşte, se învaţă, se moşteneşte şi se lasă moştenire. Colegiul Ion Ghica este continuatorul tradiţiei învăţământului economic târgoviştean, transformat de-a lungul timpului din şcoala ce a funcţionat pe lângă vechea Cameră de Comerţ, în anii 1922 – 1924, în şcoală elementară pentru băieţi, apoi în liceu economic şi colegiu economic, singura unitate şcolară cu acest profil din judeţul Dâmboviţa şi un reper pentru ceea ce înseamnă educaţie de calitate, performanţă, promovarea valorilor unei societăţi deschise, egalitatea de şanse, pasiune şi generozitate profesională. Colegiul Economic Ion Ghica este instituţia în care elevii îşi descoperă şi dezvoltă aptitudinile, în care le sunt încurajate creativitatea, competiţia, gândirea critică, toleranţa, diversitatea, comunicarea şi lucrul în echipă, oferindu-le şanse reale în orientarea carierei”, a punctat prof. Luminiţa Preda – inspector şcolar general IŞJ Dâmboviţa.
Şi cum o şcoală de elită merită să pună la dispoziţia elevilor şi cadrelor didactice condiţii europene şi dotări de ultimă generaţie, preşedintele Consiliului Judeţean a promis că, în următoarele trei luni, va fi gata proiectul de reabilitare şi modernizare a Colegiului cu fonduri europene nerambursabile.
„Contaţi pe sprijinul meu, doamna director, în tot ceea ce aveţi de făcut. Pentru mine este o procupare de bază aceea de a gândi pragurile de școlarizare pentru viitor, nu doar pentru Liceul Ion Ghica ci pentru toate liceele din județ, întrucât eu cred că școala trebuie să producă absolvenți în strânsă legătură cu ceea ce cere piața muncii. În acest sens, am primit un feedback pozitiv de la conducerea Liceului Ion Ghica și de la alți colegi de-ai dumneavoastră din județ. Vom avea, peste două săptămâni, o întâlnire cu oamenii de afaceri importanți, cu companiile mari care-și desfășoară activitatea în județul Dâmbovița, pentru a stabili în mod concret care le sunt nevoile de școlarizare și ce trebuie să facem noi, începând cu planul de școlarizare care se aprobă în luna februarie”, a declarat Adrian Ţuţuianu.
Primarul interimar al municipiului Târgovişte, Ciprian Prisăcaru, le-a transmis făuritorilor de destine de la Colegiul Ion Ghica că ]i va sprijini necondiţionat, astfel încât această şcoală de elită să asigure cele mai bune condiţii instructiv-educative. Primul mare pas va fi făcut în scurt timp, municipalitatea având în plan să acceseze fondurile europene nerambursabile pentru reabilitarea liceului, în următorii patru ani, dar şi pentru construirea unei săli de sport.
“Vă felicit pentru continuitatea pe care aţi asigurat-o acestei unităţi de învăţământ, pentru valoarea rezultatelor la care aţi ajuns, pentru faptul că aţi reprezentat întotdeauna învăţământul târgoviştean şi dâmboviţean cu cinste. Sunt emoţionat să mă aflu în faţa dumneavoastră. Sunt emoţionat să vă văd pe cei care aţi absolvit pe vremea când eu nici nu eram născut”, a spus Ciprian Prisăcaru.
Participanţii la sărbătoarea celor 90 de ani de învăţământ economic în judeţul Dâmboviţa au avut ocazia să cumpere produse realizate de elevii Colegiului şi în acest mod să vină în sprijinul unei persoane aflată în suferinţă.