DÂMBOVIŢA: Cinci sculptori de renume însufleţesc piatra în văzul morenarilor! Operele de artă vor completa zestrea culturală a oraşului
Astăzi, 2 iulie 2014, s-a deschis la Moreni, prima tabără de sculptură organizată în judeţul Dâmboviţa după foarte mulţi ani de pauză în acest domeniu. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Dâmbovița prin Centrul Județean de Cultură, Primăria Municipiului Moreni și Asociația Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România. Bugetul alocat acestei activități este de aproximativ 40.000 de lei şi este suportat în cote egale de către Primăria Moreni şi Consiliul Judeţean.
„Ideea i-a aparţinut poetului și ziaristului Lucian Avramescu. Este un prieten al meu şi al domnului Ioan Marinescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean. I-am făcut o vizită la Sângeru, în judeţul Prahova, unde are un adevărat muzeu al sculpturii. Acolo, discutând despre ce ar trebui făcut pe zona aceasta culturală, am ajuns la concluzia că ar trebui să organizăm o tabără de sculptură şi să încercăm să punem în valoare talentul românilor pricepuţi într-o artă cu totul specială”, a dezvăluit preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Adrian Ţuţuianu începuturile Simpozionului de Cultură „Vasile Blendea”.
Tabăra de sculptură se va organiza de acum înainte în fiecare an, nu la Moreni, ci, rând pe rând, în altă localitate din judeţ. În 2015, se va alege între oraşele Găeşti şi Pucioasa.
„Lucrările vor rămâne comunităţilor locale şi încercăm să înnobilăm – şi prin sculpturile create – spaţiile publice din aceste oraşe. Sper ca, anul viitor, să avem o participare ceva mai numeroasă. Sunt convins că, dacă s-ar fi discutat serios şi cu artiştii locali, ei ar fi venit fiindcă, până la urmă, este o chestiune de mândrie locală”, a declarat Adrian Ţuţuianu.
În cadrul primei ediţii, se vor realiza cinci sculpturi în piatră care vor fi asamblate, după cum a precizat primarul Constantin Dinu, în noul parc al oraşului, care se amenajează pe malul Cricovului, în zona centrală a oraşului.
„În momentul de faţă, avem mai multe blocuri de piatră, din care vor rezulta cinci sculpturi care vor innobila parcul pe care-l vom inaugura cel mai probabil în această toamnă. Cei care vor da viaţă acestor pietre sunt sculptori de renume în România: Marius Viorel Ivanovici – Pitești, directorul simpozionului; Jorge Mafu (Gheorghe Maftei) – București, George Tănase – București, Lucian Tudorache – Piatra Neamț și Ilarion Voinea – Cluj Napoca”, a spus primarul Constantin Dinu.
S-a implicat personal pentru reuşita evenimentului vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Ioan Marinescu, fiu al Moreniului. Astăzi, la deschiderea oficială a simpozionului de sculptură, Ioan Marinescu a venit cu propunerea ca, în viitor, să fie organizate şi alte tipuri de tabere, care să-i pună în valoare pe artiştii locali, fiindcă municipiul Moreni are cu cine să se laude.
Sculptorii sosiţi la Moreni au apreciat la superlativ iniţiativa organizatorilor, accentuând asupra faptului că exsită oraşe mari în ţară care nu pun în practică astfel de acţiuni culturale.
„Ar fi putut să fie o participare mai numeroasă, dar veţi vedea din experienţa de anul acesta dacă merită. Am fost bine primiţi, am cooperat foarte bine cu autorităţile şi sper ca lucrurile să meargă până la sfârşit tot aşa. Vă promitem că nu vom trata superficial ceea ce avem de făcut şi, ca să fiţi siguri de acest lucru, ne vom iscăli pe lucrări. Vom lăsa în urma noastră nişte lucrări ambientale care să facă cinste atât localităţii, cât şi nouă, ca artişti profesionişti”, a vorbit, în numele tuturor, Ilarion Voinea.
Tabăra de sculptură de la Moreni îşi va închide porţile pe 20 iulie 2014.