Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, ianuarie 15, 2025
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DÂMBOVIŢA: Biserica se implică pentru creşterea promovabilităţii la Evaluarea Naţională

DÂMBOVIŢA: Biserica se implică pentru creşterea promovabilităţii la Evaluarea Naţională 

Inspectoratul Şcolar Dâmboviţa şi Arhiepiscopia Târgoviştei au semnat un parteneriat ce vizează creşterea gradului de promovabilitate la Evaluarea Naţională. La simularea din luna februarie, rezultatele au fost dezastruoase în cazul a 21 de unităţi de învăţământ, unde s-a înregistrat un procent de promovabilitate sub 10%. Mai mult, în cinci şcoli, respectiv Pătroaia Vale, Fântânele, Smaranda Gheorghiu Târgovişte, Glod şi Pitaru, niciun elev nu a obţinut notă de trecere la simulare.

„Unora le-ar putea părea ciudat parteneriatul cu Biserica, dar în aceste comunităţi întâmpinăm mari probleme să comunicăm cu părinţii, iar preoţii ne pot ajuta”, a explicat prof. Sorin Ion – inspector şcolar general Inspectoratul Şcolar Dâmboviţa.

Protocolul „Biserica şi şcoala, alianţă pentru o speranţă” presupune ca preoţii din localităţile unde s-au înregistrat rezultate slabe la simularea Evaluării Naţionale să meargă în familii şi să-i convingă pe părinţi că trebuie să-şi ajute copiii să treacă peste acest examen. Degeaba organizează şcoala ore de pregătire suplimentară, dacă elevii nu participă!

„Am observat că abandonul şcolar este un fenomen care tinde să se extindă, dacă nu intervenim. Preotul cunoaşte foarte bine familiile şi va încerca să-i convingă pe părinţi cu privire la importanţa educaţiei. De asemenea, le vom oferi şi sprijin material astfel încât lipsurile să nu ruineze vieţi”, a precizat pr. dr. Ionuţ Ghibanu – vicar eparhial.

La simularea Evaluării Naţionale, în Dâmboviţa, au participat 4.600 de elevi de clasa a VIII-a, iar procentul de promovabilitate a fost 40,94%. Rezultate deosebite s-au înregistrat la Colegiile Naţionale Ienăchiţă Văcărescu – 100%; Constantin Carabella – 97% şi Vladimir Streinu Găeşti – 85%. Având în vedere că în toate aceste unităţi de învăţământ se organizează admitere în clasa a V-a, rezultatele au fost oarecum previzibile. Adevărata surpriză, după cum a punctat prof. Sorin Ion, a venit de la Şcoala Voineşti, care a înregistrat la simulare un procent de promovabilitate de 81%. Şi nu este vorba despre un… accident! Şcoala Voineşti a fost în top şi anul trecut, la examenul propriu-zis.

View My Stats