Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, iunie 15, 2024
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » SCANDALOS: Apa menajeră distribuită în Pucioasa va fi plătită ca apă potabilă, fiindcă nu există… bază legală!

SCANDALOS: Apa menajeră distribuită în Pucioasa va fi plătită ca apă potabilă, fiindcă nu există… bază legală! 

Autorităţile judeţului s-au adunat astăzi, 27 ianuarie 2016, din nou în faţa presei pentru a mai povesti, încă o dată, cum stă treaba cu bacteria şi coloniile de microorganisme care au speriat 30.000 de oameni din Pucioasa şi alte patru comune.

Convocarea realizată de prefectul Ioan Marinescu s-a datorat în primul rând presei. În opinia unor factori de decizie care s-au trezit acum din somn, când au văzut că situaţia este groasă rău, mass-media manipulează, exagererază, deşi nu s-a lucrat decât cu materialul clientului, respectiv comunicatele de presă, şi, evident, cu realitatea din teren.

Este greu să recunoşti acum, când arde, că în judeţul ăsta mulţi au dormit şi nu au făcut ceea ce trebuie când era momentul. Fenomenul „Bacteria” de la Pucioasa, putea fi evitat dacă lacul de acumulare ar fi fost decolmatat la timp, dacă instituţiile statului, respectiv Garda de Mediu, Apele Române, primăriile şi-ar fi făcut treaba şi nu ar fi permis celor care trăiesc în satele înşiruite de-a lungul Ialomiţei şi afluenţilor săi, agenţilor economici de orice tip, să deverseze în ape dejecţiile, resturile menajere, gunoaiele de orice fel. S-au închis ochii şi am ajuns aici!

Astăzi, autorităţile au acceptat şi varianta pe care noi, presa, am aflat-o de la specialişti. Infestarea nu s-ar fi produs dacă debitul râului Ialomiţa ar fi fost la parametrii normali, numai că acest fapt nu se mai produce de ani şi ani, fiindcă apele Ialomiţei sunt captate şi uzinate de salba de microhidrocentrale amplasate de la Moroieni până spre Buciumeni.

sedinta scandal apa 2

De multă vreme, Ialomiţa seamănă cu un pârâu secat. Sandu Oprea, directorul Companiei de Apă Târgovişte-Dâmboviţa, a spus astăzi că, din punctul său de vedere, apa nu mai prezintă pericol şi poate fi consumată de populaţie, numai că Direcţia de Sănătate Publică nu vrea să dea avizul de consum.

După cum a precizat directorul instituţiei, Sorin Stoica, specialiştii DSP nu sunt de acord cu ridicarea restricţiei. Pericolul încă persistă. A existat chiar un schimb de replici dur între Sandu Oprea şi doctorul Sorin Stoica. Fiecare şi-a susţinut punctul de vedere.

Oprea spune că societatea pe care o conduce pierde bani fiind obligată să transporte apă potabilă cu cisternele la Pucioasa şi în celelalte patru comune. Stoica nu vrea să pună în pericol sănătatea oamenilor. Discuţiile de astăzi nu au avut niciun rezultat. A rămas ca la început. Este nevoie de o altă sursă sigură de apă. Conducta Berevoieşti-Pucioasa este o soluţie de moment.

Am mai aflat de la prefectul Ioan Marinescu că şefii de la Garda de Mediu Bucureşti nu îi mai permit comisarului şef din Dâmboviţa să comunice nici măcar cu reprezentantul Guvernului în judeţ. Adică, zero transparenţă. Şi încă ceva! Apa distribuită în Pucioasa şi în comunele Brăneşti, Doiceşti, Vulcana Băi şi Vulcana Pandele, chiar dacă nu poate fi folosită decât pentru spălat picioarele şi curăţat WC-ul, va fi taxată ca apă potabilă. Spune Oprea că nu există nicio reglementare legală care să-i permită să factureze altfel apa distribuită.

View My Stats