Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, martie 28, 2025
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DÂMBOVIŢA: 50 de hectare de livezi şi păduri, înghiţite în adâncuri la Bărbuleţu. VIDEO!

DÂMBOVIŢA: 50 de hectare de livezi şi păduri, înghiţite în adâncuri la Bărbuleţu. VIDEO! 

Nenorocirea produsă în nordul comunei, spre Râul Alb, era preconizată. Oamenii spun că dealul dădea semne că o să o pornească la vale de mai multă vreme. Pământul se mişca uşor. Se formaseră mici adâncituri, dar de neluat în seamă. Acum, s-a rupt cu totul.

Ploile au alimentat pâraiele şi izvoarele subterane, care au lucrat în adâncuri şi au pus colina în mişcare. Practic, pământul a alunecat ca pe un tobogan, cu tot cu livezi, păduri şi fâneţe. Pe alocuri, se vede roca afaltă la circa 30 de metri adâncime, care a rămas goală, netedă precum sticla.

Peisajul este unul de-a dreptul apocaliptic. Formaţiuni calcaroase şi mormane de pământ, modelate în formă care te sperie pur şi simplu! Crevasele adânci de peste 10 metri te înfioară. În zona în care s-a produs gigantica alunecare de teren s-au format câteva lacuri de cel puţin 3-4 metri adâncipe şi cu o suprafaţă de câţiva zeci de metri pătraţi.

VIDEO

Livezile oamenilor, multe plantaţii tinere înfiinţate cu bani grei, au fost distruse, frământate în pământ. Spun localnicii că suprafaţa distrusă de alunecarea de teren se apropie de 50 de hectare. Dacă va mai ploua, aşa cum preconizează meteorologii, există riscul ca alunecare de teren să continue, iar dacă se întâmplă acest lucru sunt puse în pericol case şi drumul spre Râul Alb.

„Aşa ceva nu am mai văzut niciodată. Parcă iadul s-a coborât pe pământ. Bine măcar că s-a întâmplat noaptea, că dacă era ziua ne prindea pe mulţi dintre noi la muncă în livadă. ne acoperea pământul. Nu ne mai găsea nimeni niciodată”, ne-a spus un localnic.

alunecari barbuletu 11

La faţa locului s-a deplasat astăzi şi prefectul judeţului, Victor Sanda, împreună cu mai mulţi reprezentanţi ai Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, pentru evaluarea pagubelor. Este greu însă să faci o analiză a tot ceea ce s-a distrus. Cert este că aceste terenuri nu mai pot fi munite vreodată. oamenii nu vor putea să lase nici măcar animalele la păscut în această zonă, cum făceau altădată.

Localnicii cred că este nevoie urgent să fie captate şi regularizate izvoarele, altfel alunecarea de teren se va apropia şi mai mult de sat.

„Nu cred că aceste dealuri mai pot fi refăcute. Era o frumuseţe aici. Linişte, verdeaţă. Veneau tinerii din sat la picnicuri. Acum, peste tot este viroagă. Mai rău ca în Deşertul Sahara”, ne-a mărturisit un proprietar de teren din zonă.

alunecari barbuletu 10

Izvoarele scoase la suprafaţă sunt de-a dreptul uimitoare. Spun oamenii că nu au văzut niciodată o apă atât de cristalină, dar cu ce preţ a ajuns la suprafaţă.

Primarul Marian Alexe ne-a declarat că este nevoie de mulţi bani şi de utilaje performante pentru a încerca să repari cât de cât zona distrusă de alunecare. Edilul cere autorităţilor judeţene să se implice pentru sprijinirea propeitarilor de teren, astfel încât aceştia să nu piardă proiectele europene pe care le au în derulare sau, mai rău, să nu cumva să fie puşi să înapoieze banii obţinuţi până acum.

Nu mai putem la socoteală impozitele pe norma de venit agricol, care în aatre situaţie de catastrofă nu-şi mai au rostul. Dar, sistemul birocratic din România, de cele mai multe ori nu ţine cont de necazurile oamenilor şi de dezlănţuirile naturii. S-a văzut acest lucru şi anul trecut, când tot la Bărbuleţu livezi întregi au fost devalizate de grindină. Deşi oamenii nu au obţinut niciun fel de producţie, au fost obligaţi să plătească zeci de milioane noră de venit.

CITEŞTE ŞI: „Apocalipsa s-a dezlănţuit la Bărbuleţu. Pământul înghite livezi şi păduri”

alunecari barbuletu 8 alunecari barbuletu 6 alunecari barbuletu 5 alunecari barbuletu 4 alunecari barbuletu 3 alunecari barbuletu 2 alunecari barbuletu 12

 

View My Stats