CONCURS: 200.000 de euro pentru românii cu idei pentru comunitate

În cadrul ediției din 2014 a competiției „Idei din Țara lui Andrei”, compania Petrom oferă finanțări în valoare totală de 200.000 euro pentru proiectele care rezolvă probleme de mediu, educație sau care contribuie la dezvoltarea comunităților din România.
Românii din toată țara sunt așteptați să înscrie ideile lor pe www.taraluiandrei.ro. În competiţia prin care Petrom încurajează inițiativele sustenabile se pot înscrie atât persoanele fizice, cât și organizaţiile neguvernamentale, instituţiile publice şi de învăţământ din orice localitate din România.
În acest an, perioada de înscriere în competiție este 24 februarie – 16 aprilie. Votul public va avea loc între 22 aprilie și 15 mai și va conta în proporție de 40% în clasamentul final, iar jurizarea va avea o pondere de 60%.
„Deşi prin contract aveam la dispoziție 1 an pentru implementărea proiectului, am reuşit ca perioada de incubare să fie aproximativ 2 luni. Am solicitat oferte privind montarea panourilor solare, apoi a avut loc montarea efectivă şi susţinerea unui workshop la una dintre şcolile din comună pentru 60 elevi, 60 părinţi şi 60 de preşcolari, prin care au fost informaţi despre importanţa enegiei solare. Montarea panourilor solare presupune atât economii la bugetul local cât și creşterea standardului de viaţă al locuitorilor, acestea generând apă caldă gratuită pentru 9 instituţii publice locale: 3 şcoli, 3 grădiniţe, primărie, dispensar şi post poliţie. Aşadar, SE POATE, nu renunţa la ideea pe care o ai, ȋncearcă să-ţi depăşeşti limitele. «Nu se poate» e doar un fel de «va fi greu»!”, spune Vicenția Ana, inițiatoarea proiectului „Panouri solare, energia viitorului”, câștigător al unei finanțări de 15.000 de euro în cadrul competiției din 2013.
În județul Dâmbovița, 2 proiecte câștigătoare în 2013 demonstrează că se poate. Ele s-au transformat în realitate cu ajutorul finanțării Petrom.
- „Panouri solare, energia viitorului” și-a propus să transforme comuna Mănești, din județul Dâmbovița, în prima localitate din România unde energia utilizată de instituțiile publice și de învățământ nu va costa nimic Statul. Aceasta va fi gratuită, nepoluantă și regenerabilă. Panouri solare termice vor fi instalate în cadrul celor 3 școli, 3 grădinițe, a dispensarului, pentru a asigura încălzirea în sezonul rece, precum și apa caldă care lipsea, protejând, în același timp, mediul înconjurător.
- “Vocea elevului” este un proiect propus de Liceul Teoretic I.C. Vissarion din Titu, judeţul Dâmboviţa. Elevii liceului se vor putea implica în deschiderea şi susţinerea unui post de radio al şcolii, având astfel ocazia de a participa la activităţi productive în timpul liber care le să le dezvolte creativitatea, spiritul de iniţiativă, dar şi curiozitatea jurnalistică.