BILANŢ: Schemă redusă de judecători la Secţia Penală a Tribunalului Dâmboviţa

Şedinţă de bilanţ, astăzi, la Tribunalul Dâmboviţa. Analiza activităţii s-a desfăşurat în prezenţa preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii – judecătorul Marius Tudose şi a fostului preşedinte – judecătorul Adrian Bordea, actualmente membru CSM cu activitate permanentă. De asemenea, au participat şefii instituţiilor colaboratoare: Curtea de Apel Ploieşti, Parchet, Poliţie, Jandarmerie, Penitenciar, Baroul de Avocaţi etc.
Concluziile raportului de activitate sunt îmbucurătoare pentru justiţiabili. În 2014, s-a înregistrat o scădere a stocului de dosare, concomitent cu creşterea indicelui de operativitate. Durata medie de soluţionare a cauzelor oscilează între 19,8 zile – în cazul contestaţiilor pe Codul de Procedură Penală şi 219,64 de zile – în cazul proceselor civile pe Legea insolvenţei.
Datele statistice prezentate de judecătorul Dragoş Popoiag – preşedintele Tribunalului Dâmboviţa arată şi o scădere a indicelui de casare şi desfiinţare a hotărârilor pronunţate, indice care a ajuns la 5,16%. O reducere semnificativă s-a înregistrat la capitolul hotărâri atacate, în sensul că procentul a fost 26,84%, faţă de 61% în 2013.
„Din punctul meu de vedere, activitatea desfăşurată în anul 2014 de Tribunalul Dâmboviţa s-a remarcat prin normalitate. Am căutat să venim în întâmpinarea celor care se adresează instanţei şi să le asigurăm un acces cât mai facil, întrucât scopul nostru este de a servi cât mai bine interesul public”, a precizat judecătorul Dragoş Popoiag.
Preşedintele Tribunalului a remarcat pozitiv eforturile judecătorilor de la Secţia Penală, unde s-a lucrat în 2014 cu o schemă redusă: 4, 6 şi acum 8 magistraţi, deşi numărul cauzelor înregistrate a crescut, în special datorită contestaţiilor la executare, în vederea aplicării legii penale mai favorabile. De asemenea, au fost exemplificate pentru „activitate susţinută” Judecătoriile Moreni şi Găeşti, dar şi Judecătoria Răcari întrucât a reuşit să se redreseze sub o nouă conducere.
În ceea ce priveşte răspunderea penală şi disciplinară a membrilor instituţiei, judecători şi personal auxiliar, anul trecut, nu s-au aplicat astfel de sancţiuni. Situaţia este valabilă şi pentru instanţele arondate, unde au existat doar câteva avertismente şi diminuări ale indemnizaţiei în cazul personalului auxiliar implicat în „mici cauze”, după cum s-a exprimat judecătorul Dragoş Popoiag.