AVOCAT: Contractul cu AITT obligă Primăria Târgovişte să plătească juste despăgubiri!
Avocatul Adrian Chiţescu şi fostul primar al municipiului Târgovişte, Teodor Bâte, au disecat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, problema generată de iniţiativa Executivului de a înfiinţa o societate de transport public, înainte de a încheia, legal, pe cale amiabilă, relaţia contractuală cu actualul operator – AITT. După şedinţa CLM din luna noiembrie, edilul Cristian Daniel Stan i-a criticat dur pe aleşii liberali, fiindcă s-au opus proiectului de hotărâre, acuzându-i că, de fapt, pun frână dezvoltării municipiului şi accesării de fonduri europene pentru modernizarea tran sportului public de călători.
A spus Teodor Bâte că PNL nu este împotriva promovării şi dezvoltării proiectelor care au ca finalitate dezvoltarea municipiului Târgovişte, dar totul trebuie realizat cu multă atenţie şi în conformitate cu legea. Consideră fostul edil al Târgoviştei că, fără a face studii clare, municipalitatea se aruncă într-o aventură care nu se ştie cum se va încheia. Şi-a adus aminte Teodor Bâte că în Târgovişte a existat un gen de transport public nepoluant, cu troleibuze, la care s-a renunţat.
„Nu cumva ne putem trezi peste un an, doi, cinci că se renunţă şi la ceea ce vrem să facem? Nu a fost bună, facem alta! Repet, sunt de acord cu un proiect care să aibă la bază studii corecte, pertinente, făcute de specialişti, de oameni care se pricep”, a spus Teodor Bâte.
Avocatul Adrian Chiţescu a mărturisit că a citit cele 104 pagini ale contractului încheiat în 2005 între Primăria Târgovişte şi Asociaţia Investitorilor Transport Târgovişte (AITT). Spune juristul cu o vastă experienţă în domeniu că este absolut necesară o clarificare a raporturilor dintre Primărie şi AITT şi că acest lucru trebuie făcut cu respectarea legii.
„PNL nu se opune ideii de a înfiinţa o societate având ca acţionar municipalitatea, dar ce facem cu contractul de delegare de gestiune care există? Acesta încetează în următoarele condiţii: la expirarea duratei stabilite, în cazul în care interesul naţional sau local o impune, prin denunţarea unilaterală de către delegatar, cu plata unei despăgubiri juste şi prealabile”, precizează Adrian Chiţescu.
Problemele nu sunt chiar uşor de rezolvat. Indiferent de calea aleasă, apar dificultăţi pentru Primăria Târgovişte, punctează avocatul.
„Din câte am văzut, în explicaţiile date inclusiv de către iniţiatorul proiectului de hotărâre, primarul municipiului Târgovişte, se apelează la această clauză pentru a se denunţa contractul de delegare de gestiune, dar nu ne spune că această clauză obligă delegatarul să acorde o despăgubire delegatului care este privat de încasările derivate din acest contract. O astfel de încetare a contractului se transformă pentru AITT în daune interese care pot reprezenta atât pierderile suferite efectiv în baza contractului care, teoretic, pot fi calculate până în anul 2053, care este termenul de expirare a lui, cât şi beneficiile pe care nu le realizează.
Mâine, AITT poate veni să spună că are un proiect în derulare sau încearcă să acceseze bani europeni printr-un proiect în valoare de 1 milion de euro şi că, prin rezilierea acestui contract, a pierdut proiectul. Nu ne opunem constituirii unei societăţi, dar trebuie rezolvate problemele existente în acest moment. Nu putem ignora un contract pe care Codul Civil îl defineşte ca fiind legea părţilor”, afirmă avocatul Chiţescu.
Mai susţine acesta că eliminarea forţată a AITT din acest joc poate să conducă la obligarea municipalităţii de a plăti sume considerabile.
„Acest aspect nu a fost explicat de nimeni, nici de iniţiatorul proiectului, nici de către specialiştii din Primărie. AITT a notificat deja că va uza de toate căile procedurale, inclusiv că va merge până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, şi au toate şansele să câştige. De ce nu se apelează la o reziliere? Fie amiabilă, fie prin invocarea unei neîndepliniri a obligaţiilor AITT-lui? După ce dispare acest contract poţi să vorbeşti de o nouă societate”, a punctat Adrian Chiţescu.
Avocatul a mai vorbit despre societatea pe care vrea să o înfiinţeze Primăria Târgovişte, despre faptul că nici nu a pornit bine la drum şi are deja numit un adminstrator pe 4 ani în persoana unui tânăr de 28 de ani, Ionuţ Oprea, un no name, dar care este agreat de conducerea municipalităţii.
„Cum poate fi desemnat un administrator, bătut în cuie pe patru ani, când societatea nici nu s-a constituit? Punem carul înaintea boilor”.
Avocatul Chiţescu nu pricepe de ce se doreşte înfiinţarea unei societăţi care nu poate funcţiona în condiţii normale atâta timp cât există AITT şi cât nu sunt clarificate relaţiile dintre această societate şi Primărie.
„Văd că, prin hotârâre de consiliu, se înfiinţează o astfel de societate, căreia nu i se deleagă nici un fel de atribuţie, în condiţiile în care ne putem trezi ca procesele dintre AITT şi Primărie să dureze 5 ani. Această societate nou înfiinţă trebuie să funcţioneze. Cine o finanţează? De unde vine bugetul ei? I s-a dat un sediu, dar asta nu înseamnă că poţi întreţine un colectiv de oameni. Tragem un semnal de alarmă privitor la faptul că, din această situaţie, municipalitatea ar putea să iasă mototolită rău de tot.
Conform contractului, AITT va mai avea obligaţia de a presta servicii de transport public numai 90 de zile. Întreb: nou înfiinţata societate poate prelua şi poate să asigure serviciul de transport în intervalul de 90 de zile? Poate implementa proiectul pe care îl invocă municipalitatea şi va putea derula transportul public local în termenul de 90 de zile? După 90 de zile, AITT are dreptul să se oprească şi ne putem trezi că nu o să mai avem niciun mijloc de transport, în cazul în care se forţează nota fără respectarea clauzelor contractuale”, a spus avocatul Adrian Chiţescu – vicepreşedinte al PNL Dâmboviţa.