Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, ianuarie 15, 2025
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » ATENŢIE! Se strică vremea! Cum circulăm corect şi ce trebuie să facem când mergem la munte!

ATENŢIE! Se strică vremea! Cum circulăm corect şi ce trebuie să facem când mergem la munte! 

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis atenţionări de vreme rea, valabil până marţi, 28 noiembrie, la ora 16:00. Plouă pe arii extinse, iar la munte va ninge abundent, iar vântul va avea intensificări temporare cu rafale de 55…70 km/h spulberând zăpada și determinând scăderea vizibilității.

În contextul acestor avertizări, poliţiştii vă recomandă să respectaţi o serie de reguli elementare pentru a avea o călătorie în siguranţă:

– Dacă întâmpinați porțiuni unde partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.
– Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante!
– Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente rutiere nedorite, Poliţia Română recomandă de asemenea conducătorilor de autovehicule să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă!
– Folosiţi luminile de întâlnire și pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă. Mențineți în permanenţă curate farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, asiguraţi buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare!
– Vă reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când partea carosabilă este acoperită cu zăpadă, gheaţă sau polei. Pentru autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone este obligatorie echiparea cu dispozitive antiderapante.
– De asemenea, poliţiştii rutieri atrag atenţia asupra necesităţii respectării indicaţiilor agenţilor de circulaţie, în cazul interzicerii temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum.
– Pietonii sunt rugaţi să îşi ia toate măsuri de precauţie pentru a fi siguri că sunt observaţi în trafic de către şoferi. Totodată, îi sfătuim să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de către şoferi!

În situaţia în care doriţi să vă relaxaţi în zona montană, ţineţi cont de recomandările jandarmilor, altfel riscaţi să vă transformaţi concediul într-un coşmar:

– Informaţi-vă asupra itinerariului propus, gradului de dificultate, starea vremii, condiţiile climatice locale
– plecati pe munte doar cu echipament adecvat, lanternă, rucsac, trusă de prim-ajutor și nu riscaţi să plecaţi singuri la drum;
– Alegeţi traseele în funcţie de pregătirea tehnică, fizică şi psihică a celui mai slab din grup;
– Folosiţi numai traseele marcate, urmăriţi marcajele de pe traseu;
– În cazul apariţiei dificultăţilor pe traseu sau a înrăutăţirii vremii, retrageţi-vă la cea mai apropiată cabană;
– Apelaţi cu încredere la patrulele de jandarmi montani şi respectaţi indicaţiile acestora;
– Nu consumaţi băuturi alcoolice înainte sau în timpul practicării sporturilor montane sau a drumeţiilor;
– Nu deterioraţi amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele;
– Aveți autovehiculele echipate corespunzător, pentru condiții de iarnă (tracțiune 4×4, anvelope de iarnă, lanțuri, nisip, lopată, etc.);
– Folosiți drumurile deschise circulației;
– Solicitați sprijinul Jandarmeriei Montane specificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor şi locul unde sunt persoanele aflate în dificultate.

View My Stats