Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, aprilie 19, 2025
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » ATENŢIE! Codul de căldură se suprapune cu avertizarea de ploi şi vijelii!

ATENŢIE! Codul de căldură se suprapune cu avertizarea de ploi şi vijelii! 

Meteorologii au emis astăzi noi avertizări de căldură, dar şi atenţionări de ploi şi vijelii. Temperaturile ridicate vor persista pe parcursul zilei de astăzi în toată ţara, cu precizarea că va fi mai rău în sud, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa şi Bucureşti, aflate sub cod portocaliu.

Codul galben de instabilitate atmosferică a intrat în vigoare la ora 13:00 şi este valabil până mâine, 8 august, la ora 08:00. Vor fi averse cu caracter torenţial şi descărcări electrice, grindică şi intensificări ale vântului cu aspect de vijelie. Cantităţile de apă vor depăşi local 20 l/mp şi izolat 40 l/mp.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi recomandă cetăţenilor să respecte câteva sfaturi utile pentru a trece cu bine de această perioadă caniculară:

– deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spatii publice);
– evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00;
– purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;
– beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe (soc, muşeţel, urzici); evitaţi consumul băuturilor alcoolice sau al celor cu cofeină sau zahăr (carbogazoase)
– mâncaţi fructe şi legume (pepene, prune, roşii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă); mâncaţi echilibrat şi variat insistând pe produsele cu valoare calorică mică;
– evitaţi alimentele cu un conţinut sporit de grăsimi, în special de origine animală;
– menţineţi legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilităţi), interesându-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă ori de câte ori au nevoie;
– nu lăsaţi copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme;
– cereţi sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferinţă, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră;
– persoanele care suferă de diferite afecţiunii îşi vor continua tratamentul, conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente;
– pentru ameliorarea condiţiilor la locul de muncă se va reduce intensitatea si ritmului activităţilor fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.
Foarte important! Cereţi sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferinţă manifestat de dumneavoastră sau de copilul dumneavoastră; Persoanele care suferă de diferite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.

Pentru prevenirea implicării în evenimente rutiere în această perioadă dificilă din punct de vedere meteorologic, polițiștii dâmboviţeni le recomandă conducătorilor auto:

– Înainte de a pleca la drum, efectuați o verificare tehnică elementară a stării autovehiculului.
– Asigurați-vă că sistemele de răcire, iluminare, frânare sunt în stare foarte bună de funcționare, iar bateria este încărcată suficient.
– Asigurați-vă că presiunea din pneuri este cea indicată. Țineți cont de faptul că, la temperaturi ridicate, pe distanțe mai lungi și viteze mari, riscul ca pneul să explodeze crește considerabil.
– Dacă intenționați să parcurgeți distanțe mai mari, luați în considerare plecarea dis-de-dimineață sau seara, când temperaturile sunt mai ușor de acceptat.
– Folosiți parasolare pe geamurile laterale spate îndeosebi pentru protecția copiilor. Aveți în vedere faptul că partea din spate a habitaclului are întotdeauna o temperatură mai mare decât partea din față.
– De asemenea, asigurați-vă că sistemul de climatizare este fixat corect și util pentru toți ocupanții mașinii.
– Dacă pe parcursul călătoriei, simțiți/vedeți fum ieșind de sub capota mașinii, URGENT trageți pe dreapta într-un loc sigur, opriți motorul, coborâți, scoateți din mașină toți pasagerii și îndepărtați-vă de auto.
– Nu încercați să deschideți imediat capota întrucât riscul de aprindere este foarte ridicat. Apelați obligatoriu la un service specializat. În cazul în care sunt persoane rănite, apelați 112.
– Asigurați-vă că din autovehicul nu vă lipsește un kit de urgență format cel puțin din suficiente lichide, hrană neperisabilă, cabluri de curent, cabluri de tractare, lanternă funcțională, trusă medicală.
– Folosiți ochelari de soare sau parasolare! Atenție la efectul de sirenă (percepție distorsionată a configurației drumului, risc de orbire)!
– În ceea ce privește pietonii, recomandarea principală este aceea de a se asigura foarte bine înainte de a se angaja în traversarea drumului, inclusiv când traversează pe trecerile semaforizate. Nu traversați până când șoferii nu opresc pentru a vă acorda prioritate!
– În cazul în care, fie pieton, fie șofer sau pasager, observați persoane căzute pe stradă, apelați de urgență 112.

View My Stats