Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, iunie 15, 2024
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » ACUZAŢIE: Compania de Apă a deversat cu bună ştiinţă canalizarea în pluviala oraşului Fieni!

ACUZAŢIE: Compania de Apă a deversat cu bună ştiinţă canalizarea în pluviala oraşului Fieni! 

Primarul oraşului Fieni – Adriean Budoiu a dezvăluit astăzi, într-o conferinţă de presă, amănunte scandaloase în ceea ce priveşte infestarea apei din lacul de acumulare Pucioasa cu bacteria clostridrium perfringens. Autorităţile ştiu din 21 ianuarie că salariaţii Companiei de Apă Târgovişte-Dâmboviţa (CATD) au spart cu bună ştiinţă, după cum susţine edilul Budoiu, conducta de canalizare a oraşului Fieni, pe care CATD o are în administrare, pentru ca apa fecaloidă că nu mai refuleze în stradă, ci să se scurgă prin canalul pentru apele pluviale direct în râul Ialomiţa! Pe 25 ianuarie 2016, edilul de la Fieni a descoperit încă o zonă de… intersectare a celor două reţele, provocată după acelaşi mod de operare.

Şi, atunci, de ce au ţinut sub tăcere autorităţile judeţene aceste nereguli? Şi dacă tot au ales această cale, de ce nu au temperat măcar avântul directorului interimar al CATD care s-a bătut permanent cu pumnul în piept că societatea pe care o reprezintă nu are absolut nicio vină în scandalul apei infestate? Cum bine a subliniat un cititor al ziarului nostru, Sandu Oprea mai avea un pic să-i scoată vinovaţi pe consumatori, fiindcă… beau apă!

Văzând cum au evoluat lucrurile, primarul de la Fieni îşi reproşează că nu a făcut publice aspectele grave pe care le-a descoperit, mulţumindu-se să informeze în scris toate instituţiile care au reprezentanţi în comisia mixtă creată de prefectul judeţului după ce a izbucnit scandalul apei infestate, în data de 16 ianuarie 2016, pentru a face cercetări la faţa locului şi a identifica sursa de contaminare.

„Eu trebuia să fiu un fel de erou pozitiv, dar, cu toate acestea, am aflat din presă că Primăria Fieni a fost amendată de către Garda de Mediu pentru că nu am avut sistem de supraveghere a reţelei de ape pluviale. Nu ştiu ce înseamnă asta, să fi avut camere de luat vederi în canal sau ce?

Voi contesta amenda şi am elemente suficiente să cred că voi obţine anularea în instanţă. În primul rând, reţeaua pentru ape pluviale nu figurează în patrimoniul oraşului Fieni, iar un primar gestionează obiectivele care sunt trecute în Hotărârea de Guvern privind inventarul bunurilor localităţii. În al doilea rând, dacă vrem să includem această reţea în lista bunurilor oraşului, ne trebuie documente cadastrale şi carte funciară şi nu le putem obţine fiindcă un segment important din reţea traversează două proprietăţi private”, a explicat Adriean Budoiu.

Şi, fiindcă tot s-a trecut la sancţiuni, primarul de la Fieni va aplica două amenzi de câte 50.000 de lei Companiei de Apă Târgovişte-Dâmboviţa, fiindcă a deversat canalizarea oraşului în reţeaua pluvială şi, astfel, apa fecaloidă a ajuns în râul Ialomiţa şi de aici în Barajul Pucioasa, sursa de alimentare cu apă a celor 26.500 de abonaţi CATD din Pucioasa şi comunele Brăneşti, Doiceşti, Vulcana Băi şi Vulcana Pandele. De mai bine de două săptămâni, aceşti oameni nu pot folosi apa primită prin reţeaua publică de distribuţie decât pentru uz menajer şi îngrijire corporală, conform recomandărilor Direcţiei de Sănătate Publică, dar de plătit o vor plăti ca fiind bună de băut şi preparat hrană!

A mai atras atenţia primarul Adriean Budoiu asupra unui alt aspect grav. Comunele din amonte de Barajul Pucioasa nu dispun de reţele de canalizare, prin urmare locuitorii îşi varsă haznalele în… râul Ialomiţa! Cu alte cuvinte, periculoasa bacterie nu poate fi eliminată cu una cu două din Barajul Pucioasa.

Pentru rezolvarea acestei problemei, prefectul Ioan Marinescu şi preşedintele Consiliului Judeţean – Adrian Ţuţuianu au iniţiat o Hotărâre de Guvern, în vederea obţinerii sumelor necesare, respectiv 3 milioane de lei, pentru realizarea unei derivaţii în lungime de 3 km, între Berevoieşti (din evacuarea ultimei hidrocentrale a Elsid Titu) şi Pucioasa, astfel încât cele cinci localităţi să nu mai fie alimentate cu apă din baraj. Durata de execuţie a fost estimată la 4 luni.

Reamintim cititorilor că Garda de Mediu Dâmboviţa a aplicat patru amenzi de câte 50.000 de lei, două Companiei de Apă – pentru punerea în funcţiune a staţiei de epurare Fieni fără a obţine autorizaţie de mediu şi pentru că nu dispune de sistem de supraveghere a reţelei de canalizare, una Primăriei Fieni – pentru lipsa sistemului de supraveghere a reţelei de ape pluviale şi una firmei private Neval Prod SRL – pentru schimbarea fluxului tehnologic fără a notifica autorităţilor acest aspect. Controalele vor continua în localităţile din nordul judeţului şi, cu siguranţă, vor mai apărea sancţiuni.

Compania de Apă Târgovişte-Dâmboviţa a anunţat astăzi că va contesta în instanţă cele două amenzi aplicate de Garda de mediu, fiindcă le consideră nelegale. Potrivit comunicatului de presă remis, CATD şi-a îndeplinit misiunea de a supraveghea sistemul de canalizare prin echipe de muncitori care acţionau zilnic în teren, iar staţia de epurare Fieni – etapa nouă nu a fost încă recepţionată, prin urmare nu este incidentă obligativitatea de a obţine autorizaţie de mediu. Aspectul ne-a atras atenţia din prisma faptului că această staţie a fost… inaugurată, cu fast, în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2014. De atunci a trecut mai bine de un an, dar, spune directorul CATD, investiţia nu a fost şi recepţionată! Totuşi, funcţionează la capacitate maximă, din moment ce vechea staţie a fost demolată, după cum afirmă primarul din Fieni – Adriean Budoiu, cel care a fost criticat dur în toamna lui 2014 fiindcă a refuzat să participe la inaugurarea staţiei de epurare. Edilul a motivat atunci că evenimentul este unul pur electoral, iar obiectivul nu este definitivat, însă a fost contrazis de conducerea judeţului, între care şi actualul director al CATD – Sandu Oprea, pe vremea aceea administrator public, din susţinerile căruia înţelegem acum să staţia de epurare Fieni nu este de fapt gata, că altfel ce motive sunt de nu a fost recepţionată? Întortocheate sunt… căile politicii!

View My Stats