Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, aprilie 12, 2024
Sunteți Aici Home » REPORTAJ » VIDEO Rezervația de mistreți de la Bolovani, o comoară cinegetică a Dâmboviței

VIDEO Rezervația de mistreți de la Bolovani, o comoară cinegetică a Dâmboviței 

Mânați de la spate de razele fierbinți ale soarelui, ne-am afundat pentru o zi în răcoarea codrilor de la Bolovani, cu gând să vă prezentăm rezervația de mistreți, unitate aflată în administrarea Direcției Silvice Târgoviște.

Parcul pentru creșterea intensivă a mistreților a fost înființat în anul 1976, tot atunci construindu-se și o cabană. An de an, în luna decembrie, Nicolae Ceaușescu a venit la vânătoare în rezervația de la Bolovani. Nu ne-a fost deloc ușor să rezistăm în pădure. După valul de ploi din ultimele săptămâni, desișul a fost cotropit de țânțari. Insectele ne-au pișcat vârtos, și pe noi, și pe slujitorii pădurii, care ne-au condus până în cele mai întunecate cotloane ale codrilor de la Bolovani, acolo unde știau ei că se ascund porcii mistreți.

Ca să prindem întreg spectacolul din rezervație, am participat la acțiunea de hrănire a mistreților. Animalele s-au obișnuit cu zgomotul produs de căruța cu care le sunt aduse furajele concentrate. Îi auzi cum grohăie prin tufăriș și cum se apropie ușor-ușor de locurile de hrănire special alese de pădurari și paznicii de vânătoare.

Atunci când în preajma locurilor de hrănire se află paznicii de vânătoare, mistreții feroce nu ies din ascunzători. Doar purcelușii dau năvală la furaje, fiind supravegheați atent de scroafe. Este o încântare să urmărești acest ritual respectat cu strictețe de om și de fiară.

Gazdele noastre ne-au destins și cu povești vânătorești. Nu din acelea în care omul este supraeroul care se luptă cu mistrețul cu colți de argint, ci istorioare reale și foarte hazlii. Paznicul de vânătoare Marian Băloi a fost cel care și-a luat inima în dinți și s-a destăinuit în fața camerei de luat vederi.

Rezervația de Mistreți de la Bolovani și Rezervația de Zimbri din Pădurea Neagra de la Bucșani – pe care v-am prezentat-o într- emisiune anterioară – sunt adevărate comori pentru județul Dâmbovița, oaze de liniște, de sălbăticie, locuri unde cei care vor să fugă pentru câteva ore sau zile de tumultul civilizației se pot destinde, își pot încărca bateriile.

View My Stats