Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, iulie 12, 2024
Sunteți Aici Home » SĂNĂTATE » VERIFICĂ-ŢI TENSIUNEA ARTERIALĂ! Elimină riscul de infarct de miocard şi accident vascular cerebral!

VERIFICĂ-ŢI TENSIUNEA ARTERIALĂ! Elimină riscul de infarct de miocard şi accident vascular cerebral! 

Sub acest slogan, în perioada 3 -19 aprilie 2013, Direcţia de Sănătate Publică Dambovita va derula campania de celebrare a Zilei Mondiale a Sănătăţii.

Din 1950, Ziua Mondială a Sănătăţii este celebrată în fiecare an pe 7 aprilie, pe o temă care evidenţiază un domeniu prioritar pentru sanatatea publica. Pentru acest an politica de Sănătate OMS 2020 a identificat presiunea sanguină crescută ca o contribuție majoră la boli iar hipertensiunea arterială ca fiind la nivel mondial boala prevenibilă cea mai prevalentă.

Multi oameni nu cunosc faptul ca pot avea o presiune sanguina crescuta fara sa prezinte vreo manifestare. Iar rezultatul consta in cele peste 9 milioane de decese anuale in special prin accident vascular cerebral si infarct miocardic. Hipertensiunea arteriala este domeniul ales ca tema a Zilei Mondiale a Sănătății 2013, cu un accent special pe reducerea aportului de sare din dietă.

Scopul campaniei este de a constientiza autorităţi responsabile precum şi membrii ai societăţii, vârstnici dar şi tineri, pentru a ajuta la protejarea şi îmbunătăţirea stării de sănătate prin examinari medicale periodice si prin optimizarea stilului de viata care sa includa o alimentatie sanatoasa si miscarea.

Intervenţiile prioritare ale Planului de acţiune al OMS privind bolile netransmisibile pentru 2012-2016 includ:
– promovarea dietei sanatoase prin marketing şi măsuri fiscale
– eliminarea grăsimilor trans (grasimi vegetale hidrogenate, mai solide decat uleiurile, adaugate de producatori in foarte multe alimente procesate industrial in vederea cresterii duratei de valabilitate)
– reducerea consumului de sare
– evaluarea reducerii riscului cardio – metabolic şi promovarea activității fizice și a mobilităţii .

In acest sens, in perioada urmatoare sunt planificate evenimente in centre sociale, activitati de instruire pentru voluntari, precum si un stand de sanatate (15 aprilie) in cadrul Bibliotecii Judetene I.H.Radulescu, cu colaborarea Primariei Tirgoviste, a Societatii de Cruce Rosie si alte ONG-uri. Cu aceasta ocazie vom realiza prezentari pe teme legate de optimizarea stilului de viata, consiliere individuala si de grup iar voluntarii vor distribui materiale informative, vor masura gratuit glicemii si tensiuni arteriale.

Hipertensiunea arteriala poate fi atat prevenita cat si tratata, astfel:
1. Controlul regulat al tensiunii arteriale de către un profesionist sau chiar la domiciliu.
2. Modificările stilului de viaţă pot fi extrem de eficiente în reducerea presiunii sanguine crescute şi pot sintetizate astfel:
– Dietă sănătoasă
– Reducerea consumului de sare (la mai puţin 5 g pe zi)
– Exerciţii fizice în mod regulat
– Renunţarea la fumat
– Reducerea consumului de alcool
– Controale periodice ale tensiunii arteriale
– Managementul stresului.

Sursa: DSP Dâmboviţa

Foto: sanatate.bzi.ro

View My Stats