Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, octombrie 12, 2024
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Giurgiu » GIURGIU: A transformat subsolul întunecat al şcolii într-un atelier de teatru de păpuşi

GIURGIU: A transformat subsolul întunecat al şcolii într-un atelier de teatru de păpuşi 

Luminiţa Dan, cadru didactic la Şcoala Generală „Academician Marin Voiculescu“ din Giurgiu, nu este doar o simplă învăţătoare. De-a lungul anilor, s-a transformat într-un adevărat prieten şi consilier pentru elevii ei, pentru care a înfiinţat şi un atelier de teatru la subsolul şcolii. Avea nevoie de 5.000 de euro pentru ideea ei şi a vrut să arate că se poate. Banii i-a primit după ce a înscris proiectul „Creştem prin teatru“ în competiţia „Şcoala lui Andrei“, susţinută de OMV Petrom. Dincolo de rezolvarea unei probleme punctuale a comunităţii, şi anume lipsa unui teatru de copii în Giurgiu, impactul atelierului din Şcoala „Academician Marin Voiculescu“ este unul cu bătaie lungă. Astfel, spectatorii plătesc bilet, iar banii vor fi investiţi, de anul viitor, în producţia de spectacole.

De asemenea, în plan secund, învăţătoarea şi elevii se gândesc să investească bani şi în dotarea instituţiei de învăţământ. Luminiţa Dan iubeşte viaţa la catedră şi vine la şcoală chiar şi în timpul liber.

„Încerc să creez o legătură strânsă între mine, elevi, şcoală şi, cel mai important, familie“, explică învăţătoarea.

Foto: adevarul.ro

Foto: adevarul.ro

Luminiţa Dan a pus bazele unei trupe de teatru de păpuşi, numită „Aşchiuţă“, din care fac parte 16 dintre elevii ei. Copiii dau viaţă personajelor din basme după orele de curs. Selecţia micuţilor a durat o vreme şi a fost extrem de riguroasă, dar şi mai complicat a fost momentul în care a venit vorba despre un spaţiu în care copiii să repete scenetele. Lucrurile s-au mişcat însă mult mai repede după obţinerea banilor. Proiectul „Creştem prin teatru“ a fost înscris în competiţie în anul 2013.

„Fără acest proiect nu aş fi reuşit să fac mare lucru. Cei 5.000 de euro au însemnat enorm pentru noi. Şcolile şi mai ales ideile de a construi ceva pentru şcoală sunt mereu puse pe ultimul plan. Am ştiut de la început că vom câştiga. Am ales sloganul «Creştem prin teatru» pentru că teatrul este o artă care ajută copiii să se dezvolte foarte mult. Învaţă să îndrăgească literatura în primul rând şi învaţă din expe-rienţele personajelor pe care le interpretează“, mai spune Luminiţa Dan.

Dincolo de spectacolele de teatru, dincolo de ocuparea timpului elevilor şi de ghidarea lor către cultură, în sala de spectacole se mai întâmplă un lucru foarte important: copiii învaţă că se pot descurca şi singuri.

Sursa: Adevărul

View My Stats