Termica, un fel de copil cu două moaşe care moare cu buricul netăiat!
Aşa se poate descrie situaţia furnizorului de agent termic şi apă caldă menajeră. Primarul Gabriel Boriga a pus în discuţie, pentru a patra oară, proiectul de hotărâre privind avalizarea biletelor la ordin, practic garanţia că firma care va monta centralele termice proprii în condensare, într-o primă etapă în instituţiile de învăţământ din oraş, îşi va primi, începând cu 2015, banii din partea Termica SA. În caz contrar, va plăti, prin avalizarea acestor bilete la ordin, Consiliul Municipal. Tot pentru a patra oară consecutiv proiectul nu a primit vot favorabil în Consiliul Local. S-au opus aleşii USL, care au propria variantă de rezolvare a problemei.
USL propune plata unei părţi din datoria Termica către cei trei creditori – Distrigaz, ANAF şi o societate comercială din Ploieşti – şi eşalonarea diferenţei. În acest mod, Termica ar putea distribui căldură şi apă caldă către abonaţi în această iarnă.
„Niciodată, eu, primarul Gabriel Boriga, nu am susţinut că Termica trebuie închisă”
Primarul Boriga a insistat că singurul proiect cu adevărat viabil este cel privind montarea centralelor termice proprii, proiect care a fost aprobat şi licitat deja, însă care nu poate demara până când firma nu va primi o garanţie că-şi va obţine banii, aşa cum scrie în contract. În ceea ce priveşte propunerea USL, Boriga spune că este o soluţie pentru această iarnă, însă în viitor trebuie ca Termica să nu mai fie o gaură neagră pentru bugetul local, pierderile anuale ale acestei societăţi cifrându-se la 100 de miliarde de lei vechi.
„Ce împiedică Consiliul Local să demareze ambele proiecte simultan? Nimeni nu ne împiedică pe noi azi, aici, să lăsăm la o parte orgoliile şi să luăm o decizie comună, să încercăm să îmbinăm utilul cu plăcutul. Este evident că starea de pierdere nu mai poate continua. Niciodată eu, primarul Gabriel Boriga, nu am susţinut că Termica trebuie închisă, că salariaţii trebuie daţi afară”, a aruncat mingea la fileu edilul.
Din păcate, propunerea acestuia de a merge cu cele două proiecte în paralel nu a fost acceptată de consilierii USL, care au votat împotriva proiectului de pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare de vineri, 21 septembrie. Aceştia au convocat o altă şedinţă extraordinară pentru luni, 24 septembrie.
Şi cum pentru aprobarea proiectului lor de hotărâre vor avea nevoie şi de votul colegilor de la PDL, fiind necesară o majoritate de 2/3, preşedintele de şedinţă, PSD-istul Cristi Stan, le-a promis acestora că dacă vor veni cu o variantă nouă a proiectului de hotărâre respins vineri, o variantă mai puţin împovărătoare pentru bugetul municipalităţii, va introduce proiectul pe ordinea de zi şi vor discuta ambele soluţii.